

Cynamon CEJLOŃSKI mielony 100g
Opis
Cynamon cejloński mielony 100g firmy Jawo
Cynamon cejloński mielony to zmielona kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum). Ma on wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych. Cynamon znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni ale też w kosmetyce. Wiele dobrodziejstw ze spożywania cynamonu cejlońskiego zawdzięczamy obecnemu w nim olejkowi cynamonowemu, który pomaga zwalczać toksyczne szczepy bakterii Escherichia coli i innych bakterii czy grzybów. Obecny w cynamonie aldehyd cynamonowy wspomaga walkę z rakiem jelita grubego, przeciwdziała chorobie Alzheimera i Parkinsona.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania cynamonu cejlońskiego
Cynamon wspomaga walkę z cukrzycą typu II co zawdzięcza obecności aldehydu cynamonowego i katechin z grupy flawanoli. Aldehyd cynamonowy usprawnia też przemianę materii poprzez zwiększenie wydzielania żółci i soków trawiennych, polepsza wchłanianie składników odżywczych, poprawia pracę nerek, działa prewencyjnie na wątrobę. Cynamon cejloński poprawia pamięć i koncentrację poprzez lepsze dokrwienie mózgu, zapobiega chorobom Alzheimera czy Parkinsona. Badania wykazały, że wspomaga w walce z chorobami nowotworowymi np. z rakiem jelita grubego, pomaga w stanach migrenowych, pomaga w chorobach górnych dróg oddechowych (przeziębienie, grypa), ma działanie znieczulające (np. w dentystyce).
Zauważono, że działa jak afrodyzjak, więc zwłaszcza polecać go można tym, którzy chcą rozpalić na nowo swoją miłość, scementować związek czy czerpać więcej przyjemności ze współżycia….
Związki fenolowe i minerały i witaminy ukryte w cynamonie cejlońskim
W składzie cynamonu cejlońskiego znajdziemy wiele związków fenolowych. Należą do nich flawonoidy takie jak taniny (garbniki) oraz epikatechiny z grupy flawanoli o działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwmutagennym, antyoksydacyjnym (antystarzeniowym), kwas cynamonowy (prekursor kwasów fenolowych), terpeny jak eugenol o działaniu pobudzającym, czy pachnący konwalią linalol. Zwłaszcza na uwagę zasługuje aldehyd cynamonowy, składnik olejku cynamonowego o silnym działaniu antybakteryjnym i antygrzybowym. W cynamonie znajdziemy też witaminy C, E, A, K oraz minerały wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk.
Składniki, wartości odżywcze i wartość energetyczna 100g cynamonu cejlońskiego
Wartość energetyczna – 247 kcal
Białko 4g, tłuszcz - 1.2g, węglowodany 80g, błonnik – 53g.
Witaminy: witamina C – 3.8mg, wit. z grupy B; B1 (tiamina) 0.02 mg, B2 (ryboflawina) 0.04 mg, B3 (niacyna) 1.3 mg, B6 (pirydoksyna) 0.15 mg, B9 (kwas foliowy) 6 µg oraz witamina A – 295 IU, witamina E 2.3 mg, witamina K - 31 µg
Minerały: wapń 1002 mg, potas 431 mg, fosfor 64 mg, magnez – 60 mg, żelazo - 8.32 mg, sód 10 mg, cynk 1.83 mg.
Cynamon w kuchni i kosmetyce
Cynamon cejloński znakomicie komponuje się jako dodatek do pierogów z serem, do wypieków np. szarlotki, ciastek, do deserów jak lody, puddingi. Szczyptę cynamonu można dodawać do herbat, kawy, kakao dla nadania im ciekawego aromatu i zaostrzenia apetytu. Przyrządzić też można nalewki na bazie cynamonu, syrop z wykorzystaniem miodu i imbiru. W kosmetyce można dodawać do maseczek, które nadają skórze wspaniały koloryt i blask.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

