
Figi suszone 500g Targroch

Opis
Figi suszone 500g Targroch
Figi suszone to owoce figowca pospolitego (Ficus carica). Są one bardzo słodkie i dają niezły zastrzyk energii ze względu na zawartość dużej ilości cukrów prostych. Figi uważane są za symbol płodności i młodości. Biały nalot obecny na skórce fig suszonych to nic innego jak cukry, które wytrącają się na dojrzałych, pysznych owocach.
Substancje odżywcze w figach suszonych i ich właściwości zdrowotne
Figi suszone zawierają bardzo duże ilości błonnika, który poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom, chroni przed rakiem jelita grubego, reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi a więc zapobiega stanom miażdżycowym. Z minerałów najwięcej jest wapnia pomocnego w walce z osteoporozą, ale też sporo magnezu wspomagającego walkę ze stresem, poprawiającego pracę mózgu i całego układu nerwowego, potasu obniżającego nadciśnienie tętnicze, fosforu, mikroelementów jak żelaza potrzebnego przy produkcji hemoglobiny, manganu, miedzi wspomagającej układ nerwowy. Spośród witamin najwięcej jest tych z grupy B jak tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, pirydoksyna, która odpowiada m.in. za działanie niektórych hormonów, zmniejsza stany zmęczenia, ale też witamin C, A, E i K. Figi suszone ze względu na połączone działanie magnezu i witamin z grupy B mogą niwelować rozdrażnienie, nerwowość, stany napięcia, bezsenność. Dlatego też można je polecić tym, którzy żyją w ciągłym stresie.
Zbyt duże jednak ilości zjadanych fig mogą powodować migrenę, gdyż zawierają one tyraminę (komponent białek), która wywołuje bóle głowy. Nie zaleca się też częstego zjadania fig suszonych przez cukrzyków a to ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny wynoszący 40.
Związki fenolowe obecne w figach
Liczne są w figach związki fenolowe, a więc substancje o silnych właściwościach antyoksydacyjnych (zwalczających wolne rodniki) jak np.:
- kwasy fenylokarboksylowe (kwas galusowy, syryngowy) o właściwościach antynowotworowych
- kwasy fenylopropenowe (chlorogenowy) będące silniejszymi antyutleniaczami niż te powyższe
- flawanole (katechiny, epikatechiny) o różnorakim działaniu jak np. przeciwmiażdżycowym, przeciwmutagennym, antybakteryjnym, antywirusowym, przeciwzakrzepowym
- flawonole (rutyna), które spowalniają utlenianie witaminy C, działają antyoksydacyjnie, antyzapalnie, uszczelniają naczynia krwionośne.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g fig suszonych
Wartość energetyczna 249 Kcal
Węglowodany 63.9g (w tym cukry proste 47.9g), białko 3.3g, tłuszcze 0.9g, błonnik 9.8g
Witaminy: C 1.2mg, B1 0.09mg, B2 0.08mg, B3 0.6mg, B6 0.1mg, B9 9μg, E 0.35mg, A 10 IU, K 15.6 μg
Minerały: potas 680mg, wapń 162mg, magnez 68mg, fosfor 67mg, sód 10mg, żelazo 2mg, cynk 0.55mg
Zastosowanie fig
Figi można spożywać na świeżo. Z fig robi się smaczne dżemy, konfitury, galaretki. Świetne są też figi suszone, które mogą stanowić przekąskę ale też element deserów, owsianki, ciast, czy tarty. Możemy też figi zastosować do dań mięsnych (pieczeni) czy różnorakich sałatek.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

