Producenci

Figi suszone 500g Targroch

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy

Opis

Figi suszone 500g Targroch

Figi suszone to owoce figowca pospolitego (Ficus carica). Są one bardzo słodkie i dają niezły zastrzyk energii ze względu na zawartość dużej ilości cukrów prostych. Figi uważane są za symbol płodności i młodości. Biały nalot obecny na skórce fig suszonych to nic innego jak cukry, które wytrącają się na dojrzałych, pysznych owocach.

 

Substancje odżywcze w figach suszonych i ich właściwości zdrowotne

Figi suszone zawierają bardzo duże ilości błonnika, który poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom, chroni przed rakiem jelita grubego, reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi a więc zapobiega stanom miażdżycowym. Z minerałów najwięcej jest wapnia pomocnego w walce z osteoporozą, ale też sporo magnezu wspomagającego walkę ze stresem, poprawiającego pracę mózgu i całego układu nerwowego,  potasu obniżającego nadciśnienie tętnicze, fosforu, mikroelementów jak żelaza potrzebnego przy produkcji hemoglobiny, manganu, miedzi wspomagającej układ nerwowy. Spośród witamin najwięcej jest tych z grupy B jak tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, pirydoksyna, która odpowiada m.in. za działanie niektórych hormonów, zmniejsza stany zmęczenia, ale też witamin C, A, E i K. Figi suszone ze względu na połączone działanie magnezu i witamin z grupy B mogą niwelować rozdrażnienie, nerwowość, stany napięcia, bezsenność. Dlatego też można je polecić tym, którzy żyją w ciągłym stresie.

Zbyt duże jednak ilości zjadanych fig mogą powodować migrenę, gdyż zawierają one tyraminę (komponent białek), która wywołuje bóle głowy. Nie zaleca się też częstego zjadania fig suszonych przez cukrzyków a to ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny wynoszący 40.

 

Związki fenolowe obecne w figach

Liczne są w figach związki fenolowe, a więc substancje o silnych właściwościach antyoksydacyjnych (zwalczających wolne rodniki) jak np.:

  • kwasy fenylokarboksylowe (kwas galusowy, syryngowy) o właściwościach antynowotworowych
  • kwasy fenylopropenowe (chlorogenowy) będące silniejszymi antyutleniaczami niż te powyższe
  • flawanole (katechiny, epikatechiny) o różnorakim działaniu jak np. przeciwmiażdżycowym, przeciwmutagennym, antybakteryjnym, antywirusowym, przeciwzakrzepowym
  • flawonole (rutyna), które spowalniają utlenianie witaminy C, działają antyoksydacyjnie, antyzapalnie,  uszczelniają naczynia krwionośne.

Wartość odżywcza i energetyczna 100g fig suszonych

Wartość energetyczna 249 Kcal

Węglowodany 63.9g (w tym cukry proste 47.9g), białko 3.3g, tłuszcze 0.9g, błonnik 9.8g

Witaminy: C 1.2mg, B1 0.09mg, B2 0.08mg, B3 0.6mg, B6 0.1mg, B9 9μg, E 0.35mg, A 10 IU, K 15.6 μg

Minerały: potas 680mg, wapń 162mg, magnez 68mg, fosfor 67mg, sód 10mg, żelazo 2mg, cynk 0.55mg

 

Zastosowanie fig

Figi można spożywać na świeżo. Z fig robi się smaczne dżemy, konfitury, galaretki. Świetne są też figi suszone, które mogą stanowić przekąskę ale też element deserów, owsianki, ciast, czy tarty. Możemy też figi zastosować do dań mięsnych (pieczeni) czy różnorakich sałatek.

 

 

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 150 zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl