
Herbata biała Fujian White 100g Bio-Flavo
Opis
Herbata biała Fujian White 100g marki Bio-Flavo
Herbata biała Fujian White powstaje przez zerwanie młodych listków i pączków liściowych z krzewów Camellia sinensis rosnących w chińskiej prowincji Fujian. Listki zbiera się wczesną wiosną. Są one suszone na słońcu i nie podlegają silnemu utlenieniu (oksydacji). Młode pączki i listki pokrywa biały meszek, któremu zawdzięcza nazwę. Uzyskiwane napary herbaty Fujian White mają jasną barwę i są delikatne w smaku.
Herbata biała Fujian White i jej właściwości
Herbata biała Fujian White ma jeszcze więcej substancji biologicznie czynnych niż zielona. Dlatego też wykazuje silniejsze działanie antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe. Obecny w herbacie alkaloid teina, pochodna kofeiny ma działanie pobudzające, zmniejsza senność, przyspiesza aktywność serca, podkręca szybkość spalania, poprawia zarówno refleks jak i koncentrację, wprowadza w lepszy nastrój. Herbata biała podobnie jak zielona zapobiega próchnicy zębów (wskutek zawartości fluoru), chorobom sercowo-naczyniowym i układu krążenia, miażdżycy, jaskrze. Potwierdzono działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmutagenne naparów białej herbaty. Fujian White pomaga też przy odchudzaniu, w walce z cukrzycą typu II. Herbaty białe podobnie jak zielone mają też właściwości moczopędne.
Składniki chemiczne ukryte w listkach herbaty Fujian White
Herbatę białą Fujian White charakteryzuje duża ilość związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe w tym głównie teina, lipidy, aminokwasy, witaminy takie jak A, C, E, K, czy z grupy B. Liczne są też cenne dla zdrowia pierwiastki takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Zasadniczą rolę pełnią jednakże związki fenolowe, a zwłaszcza flawanole w postaci katechin będących bardzo silnymi antyutleniaczami.
Polifenole i ich właściwości
Polifenole obecne w listkach białej herbaty Fujian White:
- Flawanole tj. katechiny, z których przeważa galusan epigallokatechiny, bardzo silny antyutleniacz. Mają one działanie antynowotworowe, antyzapalne, przeciwmiażdżycowe, obniżają poziom cholesterolu LDL i ciśnienie tętnicze, pomagają w walce z otyłością podkręcając spalanie tłuszczu, zapobiegają chorobom układu krwionośnego, wspomagają walkę z cukrzycą typu II.
- Kwasy fenylokarboksylowe, z których najwięcej jest galusowego wykazującego działanie antyoksydacyjne
- Flawonole; kwercetyna, kemferol, mirycetyna, które działają przeciwzakrzepowo, antyalergicznie, antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, rozkurczowo, antyalergicznie, przyciwgrzybicznie, antynowotworowo.
Sposób przygotowania białej herbaty Fujian White
Listki białej herbaty Fujian White zaparza się w temperaturze wody ok. 80-90 st. C przez 2-5 minut dając 1g suszu na 100 ml wody. Można je zaparzać 1-2 razy, wiedząc że każde kolejne parzenie przynosi napar łagodniejszy. Barwa naparów Fujian White jest jasna, delikatna. W Chinach tradycyjnie najpierw zalewa się listki wrzątkiem dla tzw. obudzenia herbaty. Ten napar bardzo szybko się odlewa. I dopiero stosuje się właściwe zaparzanie ale tylko przez pół minuty i potem parzy się jeszcze nawet do pięciu razy, za każdym razem o dziesięć sekund dłużej. Ale dawki suszu są dużo wyższe bo aż 3-5 g na podobną ilość wody.
Pierwszy napar ma własności pobudzające, orzeźwiające, natomiast kolejne uspokajające, relaksujące.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

