
Herbata biała Fujian White 50g Bio-Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata biała Fujian White 50g Bio-Flavo
Herbata biała Fujian White to nic innego jak młode listki i pączki liściowe z krzewów Camellia sinensis rosnących w chińskiej prowincji Fujian. Listki te i pączki są zbierane wczesną wiosną. Są potem suszone na słońcu i nie poddaje się ich procesowi silnej oksydacji. Młode pączki i listki pokrywa biały meszek, któremu zawdzięcza nazwę. Napary Fujian White mają jasną barwę i są delikatne w smaku.
Właściwości herbaty Fujian White
Herbata biała Fujian White ma więcej substancji biologicznie czynnych niż zielona. Dlatego też ma silniejsze działanie antyutleniające, antystarzeniowe. Obecna w herbacie teina, pochodna kofeiny ma działanie pobudzające, zmniejsza senność, przyspiesza aktywność serca, zwiększa szybkość spalania, poprawia zarówno refleks jak i koncentrację, wprawia w lepsze usposobienie. Herbata biała podobnie jak zielona zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom sercowo-naczyniowym i układu krążenia, miażdżycy, jaskrze. Wykazano już dawno działanie antynowotworowe, antyzapalne, przeciwmutagenne naparów białej herbaty. Fujian White pomaga też przy odchudzaniu, w walce z cukrzycą typu II. Herbaty biała wykazuje właściwości moczopędne.
Składniki ukryte w herbacie Fujian White
Herbatę białą Fujian White charakteryzuje duża ilość związków biologicznie aktywnytch i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina, teobromina), lipidy, aminokwasy, witaminy takie jak A, C, E, K, z grupy B. Występują w niej pierwiastki takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Najcenniejsze są jednak związki fenolowe, a zwłaszcza flawanole w postaci katechin będących bardzo silnymi antyutleniaczami.
Polifenole i ich właściwości
Polifenole obecne w listkach białej herbaty Fujian White:
- Flawanole tj. katechiny, z których przeważa galusan epigallokatechiny (EGCG), bardzo silny antyutleniacz. Mają one działanie antynowotworowe, antyzapalne, przeciwmiażdżycowe, obniżają poziom cholesterolu LDL i ciśnienie tętnicze, pomagają w walce z otyłością podkręcając spalanie tłuszczu, zapobiegają chorobom układu krwionośnego, wspomagają walkę z cukrzycą typu II.
- Kwasy fenylokarboksylowe, z których najwięcej jest galusowego wykazującego działanie antyoksydacyjne
- Flawonole; kwercetyna, kemferol, mirycetyna, które działają przeciwzakrzepowo, antyalergicznie, antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, rozkurczowo, antyalergicznie, przyciwgrzybicznie, antynowotworowo.
Sposób przygotowania białej herbaty Fujian White
Listki białej herbaty Fujian White zaparza się w Europie w temperaturze wody ok. 80 st. C przez 2-5 minut stosując około 1g suszu na 100 ml wody. Powtarza się parzenie 1-2 razy. W Azji tradycyjnie najpierw białą herbatę się "budzi" przez zalanie gorącą wodą na bardzo krótko. Ten napar szybko się odlewa i dopiero parzy właściwie i znów krótko tj. około pół minuty. Parzyć można kilkukrotnie (3-5 razy) za każdym razem dłużej o jakieś 10 sekund. Ale dawka suszu jest tam znacznie wyższa bo nawet 3-5g na podobną ilość wody j/w. Każde kolejne parzenie przynosi napar łagodniejszy. Barwa naparów Fujian White jest jasna, delikatna.
Pierwszy napar ma własności pobudzające, orzeźwiające, natomiast kolejne uspokajające, relaksujące.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

