
Herbata biała Pai Mu Tan 50g
towar niedostępny
Opis
Herbata biała Pai Mu Tan 50g
Herbata biała Pai Mu Tan powstaje przez zerwanie wczesną wiosną młodych listków i pączków liściowych z krzewów Camellia sinensis rosnących w prowincji Fujian. Są one suszone na słońcu i nie podlegają silnej oksydacji. Młode pączki i listki pokryte są białym meszkiem - stąd nazwa herbaty. Uzyskiwany z niej napój o barwie jasnej, klarownej ma aksamitny, świeży posmak bez goryczki herbat czarnych. Herbatę Pai Mu Tan należy pić po posiłkach bez cukru czy mleka, też jako lekką herbatę popołudniową.
Korzyści z picia herbaty białej
W listkach herbaty białej Pai Mu Tan znajduje się jeszcze więcej substancji odżywczych, biologicznie czynnych niż w zielonej. Przez to ma większe działanie antystarzeniowe, antyrodnikowe. Zawartość teiny (formy kofeiny) ma działanie pobudzające, prowadzi do przyspieszenia akcji serca, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, wprawia w dobry nastrój. Herbata biała zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Ma ona działanie antynowotworowe, antyzapalne, przeciwmutagenne. Herbata biała Pai Mu Tan wspomaga odchudzanie,walkę z cukrzycą typu 2, z chorobami układu krążenia. Wykazuje też właściwości moczopędne.
Substancje ukryte w listkach białej herbaty
Herbata biała Pai Mu Tan zawiera wiele związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe a zwłaszcza teina będąca formą kofeiny, aminokwasy, lipidy, nieco witamin jak A, C, E, K i z grupy B. Występują tu również makro i mikropierwiastki takie jak potas, magnez, wapń, glin, żelazo, mangan, selen, fluor. Główną rolę odgrywają jednak związki fenolowe, spośród których najwięcej jest katechin z grupy flawanoli.
Lecznicze działanie polifenoli w herbacie białej
W herbacie białej Pai Mu Tan znaleziono m.in.:
- Flawonole;
- kwercetyna o działaniu przeciwzakrzepowym, antyalergicznym, antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym
- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwgrzybiczym, przeciwalergicznym
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
- Flawanole:
- katechiny - spośród, których najwięcej jest galusanu epigallokatechiny, silnego antyutleniacza. Mają one działanie antynowotworowe, antyzapalne, przeciwmiażdżycowe, zmniejszają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu krwionośnego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
- Kwasy fenylokarboksylowe
- kwas galusowy- ma działanie antyutleniające.
Biała herbata Pai Mu Tan w kuchni
Listki białej herbaty zalewa się wodą o temperaturze ok. 80-90 st. C i parzy przez 2-5 minut w dawce 1g suszu na filiżankę (100 ml wody). Można zaparzać ją w ten sposób ponownie, przy czym każde kolejne parzenie daje napar łagodniejszy. Uzyskiwany z niej napój ma barwę jasną, delikatną. Pierwsze napary mają własności pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące. W Azji tradycyjnie stosuje się zalanie listków wrzątkiem na bardzo krótko i szybkie odlanie tego odwaru pozbywając się m.in. zanieczyszczeń. Jest to tzw. budzenie herbaty. Potem zalewa się takie namoczone listki wodą około 80 st. C i parzy krótko przez pół minuty. Potem parzy się jeszcze 3-5 razy. Ale dawki suszu są znacznie wyższe w tej metodzie tj. 3-5 g suszu na podobną ilość wody.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

