Producenci

Herbata czarna Darjeeling 250g

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 26,95 zł 26.95
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Herbata czarna Darjeeling Himalayan 250g

Herbata czarna Darjeeling to świetna herbata z prowincji Darjeeling z plantacji z podnóży Himalajów. Pochodzi ona z drugiego zbioru wiosennego. Jest łagodna, delikatna i aromatyczna w smaku. Uznaje się ją za jedną z lepszych Indyjskich gatunków herbat.

Zaparzamy ją wrzątkiem 90 - 95°C przez około 3 - 5 minut. Po tym czasie listki oddzielamy od naparu, gdyż wydzielające się do naparu garbniki sprawią, że napar będzie zbyt gorzki.


Herbata czarna pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis. Powstaje ona przez fermentację zielonych listków. W porównaniu do zielonej herbaty ta czarna ma mniej katechin, gdyż w procesie fermentacji powstają z nich teaflawiny i tearubiginy, które nadają naparom brązowawy odcień.

Korzyści z picia czarnej herbaty

W czarnej herbacie znajdziemy podobnie jak w zielonej dużo substancji odżywczych. Zasadniczą rolę pełni teina (forma kofeiny), która ma działanie pobudzające, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację,  refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbata czarna również zapobiega próchnicy zębów (bo zawiera fluor), chorobom serca,  miażdżycy, rozwojowi jaskry, gdyż zawiera dużo polifenoli. Stwierdzono, że ma działanie antynowotworowe (np. w odniesieniu do raka jelita grubego), antyzapalne. Gdy spożywa się kilka filiżanek dziennie to można zwiększyć gęstość mineralną kości.

Zbyt duża ilość czarnej herbaty w diecie może uwsteczniać przyswajanie żelaza, więc raczej nie zaleca się jej picia podczas posiłku.

Substancje zawarte w czarnej herbacie

Zawiera sporo związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina będąca formą kofeiny), aminokwasy, lipidy, nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B, chociaż mniej niż herbata zielona. Występują tu również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Istotne są zwłaszcza związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe),  a  w tym katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami.

Flawonole, fenolokwasy i ich zbawienne działanie

Wśród kwasów fenolowych przeważają fenylokarboksylowe a zwłaszcza galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.

Flawonoidy, które znajdują się w herbacie to;

  • Flawanole, których jest dużo mniej niż w zielonej:

- katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, ale najwięcej jest silnego antyutleniacza tj. galusanu epigallokatechiny – zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej,

  • Flawonole:

- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym,   przeciwgrzybiczym

- kwercetyna  o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym

- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym

 

Herbata w kuchni i nie tylko

Herbatę czarną zalewa się wrzątkiem i parzy 3-5 minut. Herbata czarna ma pobudza, orzeźwia, wprowadza w dobry nastrój. Nadaje się ona do okładów uśmierzających oparzenia słoneczne, świetnie regeneruje skórę, zmniejsza opuchliznę wokół oczu.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 150 zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl