
Herbata czarna Darjeeling Organic 50g Bio-Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata czarna Darjeeling Blend Organic 50g Bio-Flavo
Herbata Darjeeling Blend FTGFOP1 First Flush Organic to wyśmienita i pełna aromatu mieszanka indyjskich herbat eko (bio) z prowincji o tej samej nazwie. Listki pochodzą z pierwszego, wiosennego zbioru. Herbata ta jest krótko utleniana dlatego zaleca się ją parzyć w nieco niższej temperaturze tj. 85-90 st. C przez okres do trzech minut. Nabiera wówczas zdecydowanego, mocnego aromatu a napar działa orzeźwiająco, pobudzająco i nie "przesiąka" goryczką z garbników. Herbata jako organiczna posiada certyfikaty potwierdzające czystość i jakość upraw ekologicznych tj. kba/organic (EG)834/2007 oraz USDA Organic (NOP).
Zdrowie a napary herbaty Darjeeling Blend Organic
W czarnej herbacie znajdziemy dużo cennych substancji odżywczych, prozdrowotnych takich jak alkaloidy (teina, teobromina), które działają pobudzająco, poprawiając koncentrację, refleks, wprowadzając w dobry nastrój, zmniejszając senność. Liczne są też aminokwasy, lipidy, witaminy takie jak C, A, E, K, czy z grupy B. Występują również minerały (makro i mikroelementy) takie jak potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, glin, mangan, selen. Istotną grupę dobroczynnych związków stanowią polifenole w postaci prostych kwasów fenolowych oraz bardziej złożonych flawonoidów, spośród których przeważają katechiny. To bogactwo związków pomaga w walce z różnymi chorobami i dolegliwościami. Dowiedziono np., że herbata czarna pomaga w walce z próchnicą zębów (fluor), zapobiega miażdżycy, niektórym chorobom oczu (jaskra). Badania mówią też herbata czarna działa antynowotworowo i przeciwzapalnie.
Flawonole, fenolokwasy i ich właściwości
W herbatach znajdziemy m.in. kwasy fenolowe a zwłaszcza galusowy o dość znacznym działaniu antyutleniającym. Główną siłę antynowotworową stanowią jednak flawonoidy, z których wyróżnić trzeba:
a. flawanole tj. katechiny (najwięcej galusanu epigallokatechiny EGCG), które znacząco obniżają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, działają przeciwmutagennie, zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, wspomagają odchudzanie, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą typu II
b. Flawonole takie jak kemferol, kwercetyna, które działają silnie przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo, rozkurczowo, antynowotworowo.
Herbata czarna Darjeeling Organic - sposób przygotowania
Herbatę tą jako krótko oksydowaną (utlenianą) zalewa się wodą o temperaturze 85-90 st. C i parzy najlepiej do 3 minut. Potem należy oddzielić listki od naparu żeby nie był zbyt gorzki od nadmiaru garbników. Wówczas poczujemy działanie pobudzające i orzeźwiające i będziemy się mogli cieszyć intensywnym, mocnym aromatem i smakiem charakterystycznym dla klasycznej Darjeeling.
Można spróbować zaparzyć krótko przez pół minuty i potem jeszcze 1-2 razy za każdym razem nieco dłużej (o jakieś 10 sekund) ale w dawce aż 3-5g suszu na filiżankę wody.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

