
Herbata czarna Iran Lahidżan 150g Bio-Flavo
Opis
Herbata czarna Iran Lahidżan 150g Bio-Flavo
Herbata czarna Iran Lahidżan rzadko pojawia się w Polsce. Uprawia się ją w północnym Iranie w okolicach morza Kaspijskiego. Jej napary są aromatyczne z odcieniem cytrusowym, intensywnie bursztynowe w kolorze.
Herbata czarna Iran Lahidżan pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis i powstaje przez fermentację zwiędniętych listków.
Wpływ czarnej herbaty na organizm ludzki
W czarnej herbacie znajdziemy podobnie jak w zielonej wiele substancji odżywczych. Zasadniczą rolę pełni teina, która ma działanie pobudzające, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbata czarna również zapobiega próchnicy zębów (bo zawiera fluor), chorobom serca, miażdżycy. Wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwzapalne. Gdy spożywa się kilka filiżanek dziennie to można zwiększyć gęstość mineralną kości.
Zbyt duża ilość czarnej herbaty w diecie może uwsteczniać przyswajanie żelaza więc borykający się z anemią powinni spożywać ją z umiarkowaniem.
Substancje zawarte w czarnej herbacie Iran Lahidżan
Zawiera sporo substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina, teobromina), białka, tłuszcze, nieco witamin jak A, E, K, z grupy B. Występują tu także licznie minerały takie jak potas, wapń, magnez, mangan, glin, żelazo, selen, fluor. Istotne są zwłaszcza związki polifenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe), a w tym katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami.
Flawonoidy i fenolokwasy - ich działanie
Spośród kwasów fenolowych przeważają te z grupy fenylokarboksylowych a zwłaszcza galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
Flawonoidy, które znajdują się w herbacie to;
- flawanole czyli katechiny (epikatechiny, galusan epikatechiny, galusan epigallokatechiny) – zmniejszają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom serca, wspomagają walkę z cukrzycą typu 2, działają antynowotworowo
- Flawonole takie jak kemferol, kwercetyna, rutyna, mirycetyna o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym, antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym, antynowotworowym.
Herbata w kuchni i nie tylko
Herbatę czarną zalewa się wrzątkiem i parzy 3-5 minut. Herbata czarna pobudza, orzeźwia, wprowadza w dobry nastrój. Nadaje się ona do okładów uśmierzających oparzenia słoneczne, świetnie regeneruje skórę, zmniejsza opuchliznę wokół oczu.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

