Producenci

Herbata czarna Kenia Purpurowa 50g Bio-Flavo

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 11,35 zł 11.35
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Herbata czarna Kenia Purpurowa 50g Bio-Flavo

Herbata Kenia Purpurowa uprawiana jest w Kenii na wysokości 1500-2500 m n.p.m. Daje napary lekko słodkawe o przyjemnym smaku. Dla najlepszych efektów smakowych należy zalewać ją wodą o temperaturze 80°C i parzyć od 1 do 3 minut.

Herbata czarna pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis. Powstaje ona przez fermentację zielonych listków. W procesie fermentacji licznie obecne w zielonych listkach katechiny ulegają przekształceniu w teaflawiny i tearubiginy, które nadają naparom brązowawy odcień.

Korzyści z picia czarnej herbaty

W czarnej herbacie znajdziemy podobnie jak w zielonej dużo substancji odżywczych. Na uwagę zasługuje teina (forma kofeiny), która ma działanie pobudzające, podwyższa tempo spalania, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbata czarna również zapobiega próchnicy zębów (obecność fluoru), chorobom serca,  miażdżycy, rozwojowi jaskry, gdyż zawiera dużo polifenoli. Stwierdzono, że ma działanie antynowotworowe (np. w odniesieniu do raka jelita grubego), antyzapalne. Gdy spożywa się kilka filiżanek dziennie to można zwiększyć gęstość mineralną kości.

Substancje zawarte w czarnej herbacie

Herbata zawiera sporo związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych takich jak alkaloidy purynowe (teina, teobromina), aminokwasy, lipidy, witaminy A, E, K, z grupy B. Występują tu również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Największe znaczenie mają zwłaszcza związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe),  a w tym katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami.

Polifenole i ich zbawienne działanie

Wśród kwasów fenolowych przeważają fenylokarboksylowe a zwłaszcza galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.

Flawonoidy, które znajdują się w herbacie to;

A. Flawanole, których jest dużo mniej niż w zielonej:

- katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, ale najwięcej jest silnego antyutleniacza tj. galusanu epigallokatechiny – zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej,

B. Flawonole:

- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym,   przeciwgrzybiczym

- kwercetyna  o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym

- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym

 

Herbata w kuchni i nie tylko

Herbatę Kenia Purpurowa zalewa się wodą o temperaturze 80 st. C i parzy 1-5 minut. Herbata czarna pobudza, orzeźwia, wprowadza w dobry nastrój. Nadaje się ona do okładów uśmierzających oparzenia słoneczne, świetnie regeneruje skórę, zmniejsza opuchliznę wokół oczu.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl