Herbata czarna Kenia Purpurowa 50g Flavo
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Herbata czarna Kenia Purpurowa 50g Flavo
❇️ Herbata Kenia Purpurowa uprawiana jest w Kenii na wysokości 1500-2500 m n.p.m.
☕ Daje napary lekko słodkawe o przyjemnym smaku. Dla najlepszych efektów smakowych należy zalewać ją wodą o temperaturze 80°C i parzyć od 1 do 3 minut.
❇️ Herbata czarna pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis. Powstaje ona przez utlenianie zielonych listków. W procesie tym (syn. fermentacji) licznie obecne w zielonych listkach katechiny ulegają przekształceniu w teaflawiny i tearubiginy, które nadają naparom brązowawy odcień.
Korzyści z picia czarnej herbaty
✅ W czarnej herbacie znajdziemy podobnie jak w zielonej dużo substancji odżywczych.
✅ Na uwagę zasługuje teina (forma kofeiny), która ma działanie pobudzające, podwyższa tempo spalania, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój.
✅ Herbata czarna również zapobiega próchnicy zębów (obecność fluoru), chorobom serca, miażdżycy, rozwojowi jaskry, gdyż zawiera dużo polifenoli.
✅ Stwierdzono, że ma działanie antynowotworowe (np. w odniesieniu do raka jelita grubego), antyzapalne.
✅ Gdy spożywa się kilka filiżanek dziennie to można zwiększyć gęstość mineralną kości.
Substancje zawarte w czarnej herbacie
✴️ Herbata zawiera sporo związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych takich jak alkaloidy purynowe (teina, teobromina), aminokwasy, lipidy, witaminy A, E, K, z grupy B.
✴️ Występują tu również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor.
✴️ Największe znaczenie mają zwłaszcza związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe), a w tym katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami.
Polifenole i ich zbawienne działanie
➡️ Wśród kwasów fenolowych przeważają fenylokarboksylowe a zwłaszcza galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
➡️ Flawonoidy, które znajdują się w herbacie to;
➡️ A. Flawanole, których jest dużo mniej niż w zielonej:
- katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, ale najwięcej jest silnego antyutleniacza tj. galusanu epigallokatechiny – zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej,
➡️ B. Flawonole:
- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
☕ Herbata w kuchni i nie tylko
☕ Herbatę Kenia Purpurowa zalewa się wodą o temperaturze 90-95 st. C i parzy 2-4 minuty w dawce 1g suszu na filiżankę naparu. Można spróbować zaparzyć ponownie.
☕ Można zaparzyć po chińsku czyli krótko ale za to przy wyższej dawce suszu, nawet 5g na filiżankę i można wtedy zaparzyć jeszcze 3-4 razy.
☕ Herbata czarna pobudza, orzeźwia, wprowadza w dobry nastrój.
Nadaje się ona do okładów uśmierzających oparzenia słoneczne, świetnie regeneruje skórę, zmniejsza opuchliznę wokół oczu.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją