Herbata czarna Nepal Black 100g Bio-Flavo

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 17,95 zł 17.95
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Herbata czarna Nepal Black 100g Bio-Flavo

Herbata Nepal Black pochodzi z wysokogórskich rejonów tego kraju. Odznacza się ona wyrazistą, lekką cierpkością. Daje jasne jak na herbaty czarne napary. Jest to herbata wysokiej jakości, która zadowoli wybrednych.

Herbatę pozyskuje się z krzewu Camellia sinensis. Herbata czarna powstaje przez oksydację zielonych listków. Utlenianie powoduje to, że znajdujące się w herbacie katechiny ulegają przekształceniu w teaflawiny i tearubiginy, które nadają naparom brązowawy odcień.

Herbaty czarne a zdrowie

W czarnej herbacie znajdziemy podobnie jak w zielonej dużo substancji odżywczych. Zasadniczą rolę pełni teina (forma kofeiny), która ma działanie pobudzające, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację,  refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbata czarna również zapobiega próchnicy zębów (bo zawiera fluor), chorobom serca,  miażdżycy, rozwojowi jaskry, gdyż zawiera dużo polifenoli. Stwierdzono, że ma działanie antynowotworowe (np. w odniesieniu do raka jelita grubego), antyzapalne. Gdy spożywa się kilka filiżanek dziennie to można zwiększyć gęstość mineralną kości. Herbata odświeża, pobudza, wprawia w lepszy nastrój.

Zbyt duża ilość czarnej herbaty w diecie może uwsteczniać przyswajanie żelaza, więc raczej nie zaleca się jej picia podczas posiłku.

Substancje zawarte w czarnej herbacie

Herbata czarna zawiera sporo związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych takich jak alkaloidy purynowe (teina, teobromina), aminokwasy, lipidy, nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B. Występują tu również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Istotne są zwłaszcza związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe), a w tym katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami.

 

Flawonole, fenolokwasy i ich zbawienne działanie

Wśród kwasów fenolowych przeważają fenylokarboksylowe a zwłaszcza galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.

Flawonoidy, które znajdują się w herbacie to;

a. Flawanole, z których najwięcej jest katechin (epikatechiny, galusan epikatechiny, a zwłaszcza galusan epigallokatechiny) – zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej,

b. Flawonole:

- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym,   przeciwgrzybiczym

- kwercetyna  o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym

- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym

 

Herbata w kuchni i nie tylko

Herbatę czarną zalewa się wrzątkiem i parzy 3-5 minut stosując 1g suszu na 100ml wody i zaparzając tylko raz. Krótsze napary działają pobudzająco, orzeźwiająco a dłuższe wprowadzają w dobry nastrój, działają uspokajająco, relaksująco. W Azji stosują często inne parzenie tzn. bardzo, przez pół minuty ale za to dając aż 3-5g suszu na powyższą ilość wody. I w ten sposób zaparzają jeszcze 2-3 razy, za każdym razem o jakieś dziesięć sekund dłużej. Herbata nadaje się też do robienia okładów uśmierzających oparzenia słoneczne, świetnie regeneruje skórę, zmniejsza opuchliznę wokół oczu.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)

7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl