
Herbata czarna żurawinowa Carmen 100g Bio-Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata czarna żurawinowa Carmen 100g Bio-Flavo
Herbata Carmen żurawinowa bazuje na dobre jakości herbacie czarnej, do której dodano smaczną żurawinę, czerwoną porzeczkę, marchew liofilizowaną, saflor oraz odrobinę aromatu. Należy ją zaparzać wrzątkiem (powyżej 90 st. C). Stosujemy minimum 1g suszu na 100 ml wody. Parzenie krótsze 2-3 minutowe daje napary pobudzające, budzące do życia, orzeźwiające. Napary dłuższe 3-5 minutowe są relaksacyjne, uspokajające. Po parzeniu należy listki oddzielić od naparu, żeby nie był zbyt gorzki od nadmiaru garbników.
Herbatę czarną uzyskuje się przez zbiór listków z krzewu Camellia sinensis i poddaniu ich procesowi silnej oksydacji. W porównaniu do zielonej herbaty ta czarna ma mniej katechin, gdyż w procesie oksydacji powstają z nich teaflawiny i tearubiginy, które nadają naparom brunatno-czerwonego kolorytu.
Właściwości zdrowotne czarnej herbaty
W czarnej herbacie znajdziemy dużo substancji odżywczych. Znaczącą rolę odgrywa alkaloid teina (pochodna kofeiny) działająca pobudzająco. Przyśpiesza ona przemianę materii, poprawia koncentrację, refleks, odpycha senność, wprawia w lepszy nastrój. Herbata czarna również zapobiega próchnicy zębów (fluor), chorobom serca, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Stwierdzono, że ma działanie antynowotworowe (np. w odniesieniu do raka jelita grubego), antyzapalne. Spożycie kilku filiżanek dziennie może zwiększyć gęstość mineralną kości.
Zbyt duża ilość czarnej herbaty w diecie może uwsteczniać przyswajanie żelaza, więc raczej nie zaleca się jej picia podczas posiłku.
Substancje zawarte w czarnej herbacie
Zawiera sporo związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina, teobromina), aminokwasy, tłuszcze, witaminy jak C, A, E, K, z grupy B. Występują tu również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Istotne są zwłaszcza związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe), a w tym katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami.
Flawonole, fenolokwasy i ich działanie
Wśród kwasów fenolowych przeważają fenylokarboksylowe a zwłaszcza galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
Flawonoidy, które znajdują się w herbacie to;
a. Flawanole:
- katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, galusan epigallokatechiny (EGCG), które zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej,
b. Flawonole:
- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergiczny
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
Herbata żurawinowa Carmen w kuchni
Herbatę czarną żurawinową Carmen należy zaparzać wrzątkiem (powyżej 90 st. C). Stosujemy minimum 1g suszu na 100 ml wody. Parzenie krótsze 2-3 minutowe daje napary pobudzające, budzące do życia, orzeźwiające. Napary dłuższe 3-5 minutowe są relaksacyjne, uspokajające. Po parzeniu należy listki oddzielić od naparu, żeby nie był zbyt gorzki od nadmiaru garbników.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

