Herbata czarna Carmen żurawinowa 50g Bio-Flavo
towar niedostępny
Opis
☕ Herbata czarna żurawinowa Carmen 50g Bio-Flavo
❇️ Herbata czarna żurawinowa Carmen powstaje na bazie dobre jakości herbaty czarnej, do której dodaje się smaczną żurawinę, czerwoną porzeczkę, marchew liofilizowaną, saflor oraz odrobinę aromatu.
❇️ Należy ją zaparzać wrzątkiem (powyżej 90 st. C). Stosujemy minimum 1g suszu na 100 ml wody. Parzenie krótsze 2-3 minutowe daje napary pobudzające, budzące do życia, orzeźwiające. Napary dłuższe 3-5 minutowe są relaksacyjne, uspokajające.
❇️ Po parzeniu oddzielamy listki i owocowe dodatki od naparu, żeby nie był zbyt gorzki od nadmiaru garbników.
➡️ Herbatę czarną uzyskuje się przez zbiór listków z krzewu Camellia sinensis i poddaniu ich procesowi silnej oksydacji. W porównaniu do zielonej herbaty ta czarna ma mniej katechin, gdyż w procesie oksydacji powstają z nich teaflawiny i tearubiginy, które nadają naparom brunatno-czerwonego kolorytu.
❇️ Właściwości czarnej herbaty
✅ W czarnej herbacie znajdziemy dużo substancji biologicznie czynnych, odżywczych.
✅ Na uwagę zasługuje teina (alkaloid, pochodna kofeiny), która działa pobudzająco, przyśpiesza przemianę materii, poprawia koncentrację, refleks, zwalcza senność, poprawia humor.
✅ Herbata czarna również zapobiega próchnicy zębów (wskutek zawartości fluoru), chorobom serca, miażdżycy, rozwojowi jaskry.
✅ Stwierdzono, że ma działanie antynowotworowe (np. w odniesieniu do raka jelita grubego)
✅ Działa też antyzapalnie.
❇️ Substancje zawarte w czarnej herbacie
☑️ Zawiera sporo związków chemicznych i substancji odżywczych jak np.:
- alkaloidy purynowe (teina, teobromina)
- aminokwasy i tłuszcze
- witaminy jak C, A, E, K, z grupy B
- występują tu również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor
- istotne są zwłaszcza związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe), a w tym katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami.
❇️ Flawonole, fenolokwasy i ich działanie
Wśród kwasów fenolowych przeważają fenylokarboksylowe a zwłaszcza galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
Flawonoidy, które znajdują się w herbacie to;
1. Flawanole takie jak katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, galusan epigallokatechiny (EGCG), które zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej,
2. Flawonole takie jak kemferol, mirycetyna, kwercetyna o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antynowotworowym.
☕ Herbata żurawinowa Carmen w kuchni
☕ Herbatę czarną żurawinową Carmen należy zaparzać wrzątkiem (powyżej 90 st. C)
☕ Stosujemy minimum 1g suszu na 100 ml wody
☕ Parzenie krótsze 2-3 minutowe daje napary pobudzające, budzące do życia, orzeźwiające. Napary dłuższe 3-5 minutowe są relaksacyjne, uspokajające.
☕ Po parzeniu należy listki oddzielić od naparu, żeby nie był zbyt gorzki od nadmiaru garbników.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją