Herbata czerwona Pu Erh 250g
towar niedostępny
Opis
Herbata czerwona Pu-erh 250g Bio-Flavo
Herbata czerwona Pu-erh uzyskiwana jest poprzez częściową fermentację zielonych listków, gdyż przerywa się ją, gdy końce listków nabierają czerwono-brązowej barwy. Są one następnie dojrzewane w ciemnych grotach nawet do kilkudziesięciu lat. Herbaty czerwone mają specyficzny, ziemisty aromat i korzenny smak. Znajdziemy w nich więcej cennych polifenoli, enzymów i witamin niż w herbatach czarnych.
Składniki chemiczne obecne w czerwonej herbacie
Herbaty czerwone zawierają wiele związków biologicznie czynnych jak metabolity wtórne tj. alkaloidy, polifenole, minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, mangan, fluor, witaminę E, czy grupy B. Zawartość teiny (alkaloidu purynowego, formy kofeiny) w połączeniu z obecnością tanin pomaga w szybszym spalaniu tłuszczów. Teina wchłaniana w jelitach ma działanie pobudzające choć mniejsze od kawy wchłanianej już w żołądku. Herbaty czerwone mają dużo szczawianów, więc nie należy przesadzać z ilością picia, gdyż może to zaburzać pracę nerek.
Cenne polifenole w czerwonej herbacie i ich korzystne właściwości zdrowotne
Znajdziemy tu nieco kwasów fenylokarboksylowych jak galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
Występuje też pewna ilość flawonoli jak:
- kemferol działający przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo
- kwercetyna o właściwościach przeciwmiażdżycowych, przeciwzakrzepowych
- mirycetyna wykazująca działanie antynowotworowe.
Ale największą grupę stanowią flawanole a zwłaszcza katechiny, spośród których najwięcej jest galusanu epigallokatechiny. Związki te mają bardzo silne działanie antyutleniające. Działają one też antywirusowo, antybakteryjnie, antynowotworowo, antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwmutagennie. Stwierdzono też, że obniżają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze, wspomagają szybszą przemianę materii sprzyjając odchudzaniu. Żeby wzmóc odchudzanie zaleca się nie tylko ograniczyć ilość jedzenia, ale też po posiłkach wypijać filiżankę czerwonej herbaty.
Sposób przygotowania herbaty czerwonej
Herbatę tą parzymy w wodzie o temperaturze 80-90 st.C przez 3-7 minut; wówczas napar ma działanie uspokajające, relaksacyjne. Krótsze parzenie daje herbatę pobudzającą, orzeźwiającą.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją