
Herbata Milk Oolong Premium 125g Bio-Flavo
Opis
Herbata Milk Oolong Premium 125g
Herbata Milk Oolong Premium powstaje w Anxi w prowincji Fujian. Uzykiwana jest przez kilkukrotne więdnięcie i wytrząsanie listków, które później poddaje się niepełnej fermentacji tzn. którą przerywa się na poziomie 10-80% utlenienia (w odniesieniu do pełnej fermentacji herbat czarnych). Herbaty typu Milk Oolong (czyli Nai Xiang) mają specyficzny owocowo-kwiatowy aromat i dają napary jasne, gdyż stopień fermentacji jest nieduży. Znajdziemy w nich więcej cennych polifenoli, enzymów i witamin niż w herbatach czarnych.
Składniki chemiczne obecne w czerwonej herbacie Milk Oolong
Herbaty czerwone Milk Oolong zawierają wiele związków biologicznie czynnych jak metabolity wtórne tj. alkaloidy, polifenole, minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, mangan, fluor, witaminę E, czy grupy B. Zawartość teiny (alkaloidu purynowego, formy kofeiny) w połączeniu z obecnością tanin pomaga w szybszym spalaniu tłuszczów. Teina wchłaniana w jelitach ma działanie pobudzające choć mniejsze od kawy wchłanianej już w żołądku. Herbaty czerwone mają dużo szczawianów, więc nie należy przesadzać z ilością picia, gdyż może to zaburzać pracę nerek.
Cenne polifenole w herbacie Milk Oolong Premium i ich właściwości zdrowotne
Znajdziemy tu nieco kwasów fenylokarboksylowych jak galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
Występuje też pewna ilość flawonoli jak:
- kemferol działający przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo
- kwercetyna o właściwościach przeciwmiażdżycowych, przeciwzakrzepowych
- mirycetyna wykazująca działanie antynowotworowe.
Ale największą grupę stanowią flawanole a zwłaszcza katechiny, spośród których najwięcej jest galusanu epigallokatechiny. Związki te mają bardzo silne działanie antyutleniające. Działają one też antywirusowo, antybakteryjnie, antynowotworowo, antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwmutagennie. Stwierdzono też, że obniżają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze, wspomagają szybszą przemianę materii sprzyjając odchudzaniu. Żeby wzmóc odchudzanie zaleca się nie tylko ograniczyć ilość jedzenia, ale też po posiłkach wypijać filiżankę czerwonej herbaty.
Sposób przygotowania herbaty Milk Oolong Premium
Herbatę Milk Oolong Premium parzymy w wodzie o temperaturze 80-95 °C przez 1-3 minut; wówczas napar ma działanie uspokajające, relaksacyjne. Krótsze parzenie daje herbatę pobudzającą, orzeźwiającą. Można parzyć nawet kilka razy.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

