Herbata Milk Oolong Premium 50g Bio-Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata Milk Oolong Premium 50g Bio-Flavo
Herbata Milk Oolong Premium powstaje w Anxi w prowincji Fujian. Uzykiwana jest przez więdnięcie a następnie wytrząsanie listków w maszynach rolujących (dawniej w koszach ręcznie) co prowadzi do naruszenia struktury listków. Listki te cały czas od zbioru ulegają procesowi oksydacji, który przerywa się przez podgrzanie ich w wysokiej temperaturze. Następnie są one kształtowane (zwijane ściśle w niby kuleczki) i ponownie suszone. Oksydacja nie jest zbyt duża, gdyż zachowana jest jeszcze zielona barwa listków a napary są jasne. Herbaty Milk Oolong (czyli Nai Xiang) mają specyficzny owocowo-kwiatowy aromat. Znajdziemy w nich więcej cennych polifenoli, enzymów i witamin niż w herbatach czarnych.
Składniki chemiczne obecne w czerwonej herbacie Milk Oolong Premium
Herbaty czerwone Milk Oolong zawierają wiele związków biologicznie czynnych jak metabolity wtórne tj. alkaloidy, polifenole, minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, mangan, fluor, witaminę E, czy grupy B. Zawartość teiny (alkaloidu purynowego, formy kofeiny) w połączeniu z obecnością tanin pomaga w szybszym spalaniu tłuszczów. Teina wchłaniana w jelitach ma działanie pobudzające choć mniejsze od kawy wchłanianej już w żołądku.
Cenne polifenole w herbacie Milk Oolong Premium i ich właściwości zdrowotne
Znajdziemy tu nieco kwasów fenylokarboksylowych jak galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
Występuje też pewna ilość flawonoli jak:
- kemferol działający przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo
- kwercetyna o właściwościach przeciwmiażdżycowych, przeciwzakrzepowych
- mirycetyna wykazująca działanie antynowotworowe.
Ale największą grupę stanowią flawanole a zwłaszcza katechiny, spośród których najwięcej jest galusanu epigallokatechiny. Związki te mają bardzo silne działanie antyutleniające. Działają one też antywirusowo, antybakteryjnie, antynowotworowo, antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwmutagennie. Stwierdzono też, że obniżają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze, wspomagają szybszą przemianę materii sprzyjając odchudzaniu.
Sposób przygotowania herbaty Milk Oolong Premium
Herbatę Milk Oolong Premium parzymy na sposób "zachodni" w wodzie o temperaturze 80-90 °C przez 3-4 minuty stosując około 1g suszu na 100 ml wody. Można ją zaparzać 2-3 razy. Na Dalekim Wschodzie najpierw listki są "budzone" (zalane krótko wrzątkiem do 30 sekund, który szybko się wylewa) i potem zalewa się wodą jak wyżej na jakieś dziesięć sekund dłużej niż trwało "budzenie". Można zaparzać kilka razy (nawet 5-6) ale tam stosuje się 3-5g listków na 100 ml wody. Pierwsze i krótsze parzenia dają herbatę pobudzającą, orzeźwiającą a kolejne działają uspokajająco, relaksacyjnie.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją