Herbata Oolong Chai 100g Bio-Flavo

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 13,95 zł 13.95
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Herbata Oolong Chai 100g marki Bio-Flavo

Herbata Oolong Chai to smaczna mieszanka dobrej jakości herbaty typu oolong z grupą przypraw korzennych takich jak imbir, cynamon, goździki, kardamon, pieprz czerwony. Herbata ta ma wyraźnie rozgrzewające działanie.

Herbaty typu Oolong zaliczane są w Chinach do niebieskich zwanych też turkusowymi. Czyste herbaty Oolong powstają w kilku etapach; zaraz po zbiorach wiosennych lub jesiennych listki są podsuszane na słońcu w celu zwiędnięcia i usunięcia wilgoci. Następnie są one schładzane w zacienionych miejscach i w końcu umieszczane w koszach (dziś mechanicznych), w których są wytrząsane aż do obtarcia brzegów, co prowadzi do szybszego utleniania. Czynność wytrząsania i schładzania listków powtarza się wielokrotnie. Listki mogą być jeszcze zwijane (rolowane) przed ostatecznym zastosowaniem wysokiej temperatury (nawet 250 °C) w celu zahamowania utleniania. Po zaparzeniu herbaty Oolong Chai wyczuwalna jest delikatna orzechowo-owocowo-korzenna nuta.

 

Składniki chemiczne obecne w herbacie Oolong Chai

Herbaty typu oolong zawierają wiele związków biologicznie czynnych jak metabolity wtórne tj. alkaloidy (teina, teobromina, teofilina), polifenole, minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, mangan, fluor, witaminy E, A, K czy grupy B. Zawartość teiny w połączeniu z obecnością tanin pomaga w szybszym spalaniu tłuszczów. Teina wchłaniana w jelitach ma działanie pobudzające choć mniejsze od kofeiny w kawie wchłanianej już w żołądku. Dodatek przypraw korzennych wzmacnia potencjał antyoksydacyjny a więc antynowotworowy tej herbaty, wzmaga jej siłę w walce z cholesterolem LDL i poziomem trójglicerydów, cukrzycą typu drugiego, stanami zapalnymi, przeziębieniami i wieloma innymi problemami organizmu.

Polifenole w herbacie Oolong Chai i ich właściwości

Znajdziemy tu pewną ilość kwasów fenylokarboksylowych jak galusowy o działaniu antyutleniającym.

Występują też znaczne ilości flawonoli jak:

1. kwercetyna o właściwościach przeciwmiażdżycowych, przeciwzakrzepowych

2.kemferol działający przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo

3. mirycetyna wykazująca działanie antynowotworowe.

Największą grupę stanowią jednak flawanole a szczególnie katechiny, spośród których najwięcej jest  galusanu epigallokatechiny. Związki te mają bardzo silne działanie antyutleniające a więc przeciwstarzeniowe. Katechiny działają antywirusowo, antybakteryjnie, antynowotworowo, antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwmutagennie. Stwierdzono też, że obniżają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze, wspomagają szybszą przemianę materii sprzyjając odchudzaniu. Badania pokazały, że herbaty oolong wspomagają skutecznie walkę z cukrzycą typu drugiego. Żeby wzmóc odchudzanie zaleca się nie tylko ograniczyć ilość jedzenia, ale też po posiłkach wypijać filiżankę czerwonej herbaty.

 

Sposób przygotowania herbaty Oolong Chai

Herbatę Oolong Chai parzymy w wodzie o temperaturze 90-95 °C przez 2-5 minut. Uzyskiwane napary mają wyraźnie charakter rozgrzewający.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 150 zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl