
Herbata oolong Tie Guan Yin 100g Bio-Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata Oolong Tie Guan Yin 100g Bio-Flavo
Herbata Tie Guan Yin należy do oolongów. Powstaje ona w powiecie Anxi w prowincji Fujian. Herbaty oolong zwane są też turkusowymi, niebieskimi, szmaragdowymi, a w Chinach określane mianem „czarnego smoka”. Uzyskuje się je przez poddawanie więdnięciu i suszeniu większych, starszych listków na słońcu albo mechanicznie (w warunkach kontrolowanych). Ulegają one w ten sposób oksydacji (utlenianiu). Następnie dawniej uszkadzano listki przez wytrząsanie w wiklinowych koszach (wokach) a dziś robi się to w maszynach rolujących. Tu zachodzi dalsza oksydacja i ubytek wody. Oolongi oksyduje się w granicach 20-90%. W kolejnym etapie przerywa się oksydację przez podgrzanie listków do temperatury około 65 st. co prowadzi do dezaktywacji enzymów oksydacyjnych (oksydazy polifenolowej). Potem oolongi są kształtowane (zwijane lekko lub w ciasne kulki) najczęściej mechanicznie, choć te wysokiej klasy czasem ręcznie. W następnym etapie listki poddaje się wyższej temperaturze dla pozbycia się resztek wody, tak aż będzie jej tylko 3-5%. Czasem już na końcu listki są poddawane prażeniu (ale tylko niektóre oolongi). Dobre oolongi można parzyć kilkukrotnie wydłużając nieco długość kolejnego zaparzania. Zalewamy wodą o temperaturze 80-90 st. C. Napary są od słomkowych do brązowawych. Oolongi mniej oksydowane dają napary jasne, a te poddane dłuższemu procesowi oksydacji napary ciemniejsze (nawet brązowawe). Te jaśniejsze oolongi zalewa się wodą chłodniejszą niż te ciemniejsze (bardziej oksydowane).
Tie Guan Yin (tieguanyin) z kolejnym parzeniem wydobywa inne aromaty i smaki.
Herbata Oolong - substancje odżywcze i wpływ na zdrowie
W listkach herbaty oolong znajdziemy wiele substancji odżywczych i związków biologicznie czynnych choć mniej niż w zielonej ze względu na bardziej zaawansowaną oksydację, która uwstecznia pewne ich ilości. Znajdziemy tu jednak sporo alkaloidów purynowych jak teina (forma kofeiny) czy teobromina, które mają działanie pobudzające, podwyższają tempo przemiany materii, poprawiając koncentrację, refleks, zmniejszając senność, wprawiając w lepszy nastrój. Jest tu też pewna ilość aminokwasów, lipidów, nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B. Występują również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, czy fluor. Ale przede wszystkim istotne są liczne polifenole a z nich najwięcej życiodajnych katechin, które są silnymi antyutleniaczami. I ze względu na te substancje herbata oolong zapobiega chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Najogólniej można stwierdzić, że herbata odmładza albo przynajmniej opóźnia procesy starzenia wskutek zawartości licznych polifenoli. Ma ona też właściwości moczopędne, zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru).
Polifenole i ich właściwości
Polifenole występujące w herbacie oolong:
- Kwasy fenylokarboksylowe a zwłaszcza kwas galusowy, który działa antyoksydacyjnie
- Flawonole;
- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
- Flawanole tj. katechiny (epikatechiny, galusan epikatechiny, galusan epigallokatechiny), które są dużo silniejszymi antyutleniaczami niż witaminy C i E i działają jak wyżej, ale też przeciwmutagennie, zmniejszają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają w walce z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Zastosowanie herbaty oolong w kuchni
Herbatę oolong parzy się w temperaturze 80-90 °C. Na sposób „zachodni” (też wymyślony przez Chińczyków) zaparza się przez 3-5 minut i najlepiej zaparzać dwu, trzykrotnie. Na Dalekim Wschodzie oolongi najpierw się „budzi” zalewając listki na parę sekund wrzątkiem, który po kilku sekundach się wylewa. Potem parzą pół minuty i stosują kilkukrotne parzenie (4-8 razy) za każdym razem przedłużając parzenie o 10 sekund. Ale w metodzie zachodniej stosuje się jedynie około 1g suszu na 100 ml wody a na wschodzie zużywają aż 3-5g suszu. Herbaty oolong mniej oksydowane parzy się krócej i zalewa chłodniejszą temperaturą a te ciemniejsze wyższą. Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

