Herbata oolong Tie Guan Yin 100g Flavo

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 18,95 zł 18.95
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

✨ Herbata Oolong Tie Guan Yin 100g Flavo

❇️ Herbata Tie Guan Yin należy do oolongów.

❇️ Powstaje ona w powiecie Anxi w prowincji Fujian.

❇️ Herbaty oolong zwane są też turkusowymi, niebieskimi, szmaragdowymi, a w Chinach określane mianem „czarnego smoka”.

❇️ Uzyskuje się je przez poddawanie więdnięciu i suszeniu większych, starszych listków na słońcu albo mechanicznie (w warunkach kontrolowanych). Ulegają one w ten sposób oksydacji (utlenianiu). Następnie dawniej uszkadzano listki przez wytrząsanie w wiklinowych koszach (wokach) a dziś robi się to w maszynach rolujących. Tu zachodzi dalsza oksydacja i ubytek wody. Oolongi oksyduje się w granicach 20-90%. W kolejnym etapie przerywa się oksydację przez podgrzanie listków do temperatury około 65 st. co prowadzi do dezaktywacji enzymów oksydacyjnych (oksydazy polifenolowej). Potem oolongi są kształtowane (zwijane lekko lub w ciasne kulki) najczęściej mechanicznie, choć te wysokiej klasy czasem ręcznie. W następnym etapie listki poddaje się wyższej temperaturze dla pozbycia się resztek wody, tak aż będzie jej tylko 3-5%. Czasem już na końcu listki są poddawane prażeniu (ale tylko niektóre oolongi).

❇️ Dobre oolongi można parzyć kilkukrotnie wydłużając nieco długość kolejnego zaparzania. Zalewamy wodą o temperaturze 80-90 st. C.

❇️ Napary są od słomkowych do brązowawych. Oolongi mniej oksydowane dają napary jasne, a te poddane dłuższemu procesowi oksydacji napary ciemniejsze (nawet brązowawe). Te jaśniejsze oolongi zalewa się wodą chłodniejszą niż te ciemniejsze (bardziej oksydowane).

Tie Guan Yin (tieguanyin) z kolejnym parzeniem wydobywa inne aromaty i smaki.

☀️ Herbata Oolong - substancje odżywcze i wpływ na zdrowie

☘️ W listkach herbaty oolong znajdziemy wiele substancji odżywczych i związków biologicznie czynnych choć mniej niż w zielonej ze względu na bardziej zaawansowaną oksydację, która uwstecznia pewne ich ilości.

☘️ Znajdziemy tu jednak sporo alkaloidów purynowych jak teina (forma kofeiny) czy teobromina, które mają działanie pobudzające, podwyższają tempo przemiany materii, poprawiając koncentrację, refleks, zmniejszając senność, wprawiając w lepszy nastrój.

☘️ Jest tu też pewna ilość aminokwasów, lipidów, nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B. Występują również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, czy fluor.

☘️ Ale przede wszystkim istotne są liczne polifenole a z nich najwięcej życiodajnych katechin, które są silnymi  antyutleniaczami.

☘️ I ze względu na te substancje herbata oolong zapobiega chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry.

☘️ Najogólniej można stwierdzić, że herbata odmładza albo przynajmniej opóźnia procesy starzenia wskutek zawartości licznych polifenoli.

☘️ Ma ona też właściwości moczopędne, zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru).

 

☀️ Polifenole i ich właściwości

⏩ Polifenole występujące w herbacie oolong:

  • Kwasy fenylokarboksylowe a zwłaszcza kwas galusowy, który działa antyoksydacyjnie ✔️
  • Flawonole;

      - kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym ✔️

      - kwercetyna  o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym ✔️

      - mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym ✔️

  • Flawanole tj. katechiny (epikatechiny, galusan epikatechiny, galusan epigallokatechiny), które są dużo silniejszymi antyutleniaczami niż witaminy C i E i działają jak wyżej, ale też przeciwmutagennie, zmniejszają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają w walce z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej. ✔️

☕ Zastosowanie herbaty oolong w kuchni

☕ Herbatę oolong parzy się w temperaturze 80-90 °C.

☕ Na sposób „zachodni” (też wymyślony przez Chińczyków) zaparza się przez 3-5 minut i najlepiej zaparzać dwu, trzykrotnie.

☕ Na Dalekim Wschodzie oolongi najpierw się „budzi” zalewając listki na parę sekund wrzątkiem, który po kilku sekundach się wylewa. Potem parzą pół minuty i stosują kilkukrotne parzenie (4-8 razy) za każdym razem przedłużając parzenie o 10 sekund.

☕ Ale w metodzie zachodniej stosuje się jedynie około 1g suszu na 100 ml wody a na wschodzie zużywają aż 3-5g suszu.

☕ Herbaty oolong mniej oksydowane  parzy się krócej i zalewa chłodniejszą temperaturą a te ciemniejsze wyższą.

☕ Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od Orlen Paczka (dla zamówień opłaconych z góry)

7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl