
HERBATA OOLONG TIE GUAN YIN 100g Flavo
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
✨ HERBATA Oolong TIE GUAN YIN 100g Flavo
❇️ Herbata Tie Guan Yin należy do oolongów.
❇️ Powstaje ona w powiecie Anxi w prowincji Fujian.
❇️ Herbaty oolong zwane są też turkusowymi, niebieskimi, szmaragdowymi, a w Chinach określane mianem „czarnego smoka”.
❇️ Uzyskuje się je przez poddawanie więdnięciu i suszeniu większych, starszych listków na słońcu albo mechanicznie (w warunkach kontrolowanych). Ulegają one w ten sposób oksydacji (utlenianiu). Następnie dawniej uszkadzano listki przez wytrząsanie w wiklinowych koszach (wokach) a dziś robi się to w maszynach rolujących. Tu zachodzi dalsza oksydacja i ubytek wody. Oolongi oksyduje się w granicach 20-90%. W kolejnym etapie przerywa się oksydację przez podgrzanie listków do temperatury około 65 st. co prowadzi do dezaktywacji enzymów oksydacyjnych (oksydazy polifenolowej). Potem oolongi są kształtowane (zwijane lekko lub w ciasne kulki) najczęściej mechanicznie, choć te wysokiej klasy czasem ręcznie. W następnym etapie listki poddaje się wyższej temperaturze dla pozbycia się resztek wody, tak aż będzie jej tylko 3-5%. Czasem już na końcu listki są poddawane prażeniu (ale tylko niektóre oolongi).
❇️ Dobre oolongi można parzyć kilkukrotnie wydłużając nieco długość kolejnego zaparzania. Zalewamy wodą o temperaturze 80-90 st. C.
❇️ Napary są od słomkowych do brązowawych. Oolongi mniej oksydowane dają napary jasne, a te poddane dłuższemu procesowi oksydacji napary ciemniejsze (nawet brązowawe). Te jaśniejsze oolongi zalewa się wodą chłodniejszą niż te ciemniejsze (bardziej oksydowane).
Tie Guan Yin (tieguanyin) z kolejnym parzeniem wydobywa inne aromaty i smaki.
☀️ Herbata Oolong - substancje odżywcze
☘️ W listkach herbaty oolong znajdziemy wiele substancji odżywczych i związków biologicznie czynnych choć mniej niż w zielonej ze względu na bardziej zaawansowaną oksydację, która uwstecznia pewne ich ilości.
☘️ Możemy tu znaleźć sporo alkaloidów purynowych jak teina (forma kofeiny) czy teobromina, które mogą wykazywać działanie pobudzające.
☘️ Jest tu też możliwe wystąpienie pewnych ilości aminokwasów, lipidów, nieco witamin jak A, E, K, z grupy B. Występować również mogą niektóre z minerałów takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, czy fluor.
☘️ Ale przede wszystkim istotne są liczne polifenole a z nich najwięcej życiodajnych katechin, które są silnymi antyutleniaczami.
☘️ I ze względu na te substancje herbata oolong może działać antyutleniająco.
☘️ Najogólniej można stwierdzić, że herbata może nieco opóźniać procesy starzenia wskutek zawartości licznych polifenoli.
☘️ Ma ona też właściwości moczopędne.
☕ Zastosowanie herbaty oolong w kuchni
☕ Herbatę oolong parzy się w temperaturze 80-90 °C.
☕ Na sposób „zachodni” (też wymyślony przez Chińczyków) zaparza się przez 3-5 minut i najlepiej zaparzać dwu, trzykrotnie.
☕ Na Dalekim Wschodzie oolongi najpierw się „budzi” zalewając listki na parę sekund wrzątkiem, który po kilku sekundach się wylewa. Potem parzą pół minuty i stosują kilkukrotne parzenie (4-8 razy) za każdym razem przedłużając parzenie o 10 sekund.
☕ Ale w metodzie zachodniej stosuje się jedynie około 1g suszu na 100 ml wody a na wschodzie zużywają aż 3-5g suszu.
☕ Herbaty oolong mniej oksydowane parzy się krócej i zalewa chłodniejszą temperaturą a te ciemniejsze wyższą.
☕ Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją