
Herbata Rooibos Naturalny Organiczny 100g Bio-Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata Rooibos Naturalny Organiczny 100g Bio-Flavo
Herbata Rooibos to produkt otrzymywany z czerwonokrzewu afrykańskiego (Aspalathus linearis), który dziko rośnie w górach Cederberg w RPA.
Na plantacjach zbiera się jego listki w postaci igieł w styczniu, tnie na króciutkie odcinki i najczęściej poddaje fermentacji, dzięki której uzyskuje czerwonawo-brązowawy kolor. Później suszy się taki surowiec na słońcu. Rooibos można stosować jako zielony, ale nie cieszy się taką popularnością jak ten fermentowany.
Skład i właściwości lecznicze Rooibos
Rooibos nie zawiera teiny (pochodnej kofeiny) i dlatego można ją spożywać również przed snem, gdyż nie działa pobudzająco a raczej uspokajająco. Świeże listki zawierają nieco witaminy C. Napar z rooibos zawiera znaczące ilości potasu, magnezu, sodu, wapnia, fluoru, manganu, żelaza, cynku, miedzi.
W rooibos znajdziemy cenne polifenole takie jak kwasy fenylokarboksylowe (benzoesowy) i fenylopropenowe (cynamonowe), które wykazują pewne właściwości antyutleniające, bakteriobójcze. Spośród flawonoidów najwięcej jest kwercetyny, rutyny z grupy flawonoli, luteoliny i chryzoeriolu z grupy flawonów. Mają one działanie antyalergiczne, antyzapalne, rozkurczowe, przciwzakrzepowe ale przede wszystkim antyutleniające a więc antynowotworowe. Występują też w rooibos glikozydy takie jak np. aspalatyna, które mają działanie przeciwcukrzycowe (cukrzyca typu II). Dość silne właściwości antyrodnikowe (przeciw wolnym rodnikom) świadczą o dużym potencjale antynowotworowym i przecimutagennym. Właściwości te sprzyjają odpowiedniej pracy układu sercowo-naczyniowego (pomoc w profilaktyce miażdżycy). Regularne picie naparów rooibos obniża ciśnienie krwi i sprzyja szybszej regeneracji wątroby. Rooibos łagodzi bóle żołądka, pomaga w problemach jelitowych. Picie rooibos wspomaga też układ oddechowy (astma, zapalenie oskrzeli), działa wykrztuśnie. Napary rooibos wspomagają proces odchudzania.
Zastosowanie i przygotowanie herbaty Rooibos
Łyżeczkę Rooibos zalewa się filiżanką wrzątku o temperaturze 95 ℃ i parzy około 5 minut. Napary są czerwonawe o słodkawym, miodowo-korzennym posmaku i z owocowym aromatem.
Rooibos można łączyć z herbatą czarną bądź z zieloną, z herbatami owocowymi, z owocami (np. maliny). Można ją aromatyzować. Dobrze smakuje w połączeniu z mlekiem. Można ją też pić z sokiem. Świetnie łączy się też z cynamonem, goździkami, kardamonem.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

