

Herbata zielona China Chun Mee 100g Bio-Flavo
Opis
Herbata zielona China Chun Mee 100g Bio-Flavo
Herbata China Chun Me to jedna z najbardziej popularnych chińskich herbat. Charakteryzuje się ona delikatnym, słodkawym, lekko kwiatowym smakiem. Daje złotawe napary. Listki są wąskawe, raczej długie, ręcznie zwijane. Można ją zaparzać trzykrotnie w temperaturze 60-70st.C i maksymalnie do 3 minut. Następne parzenie powinno być krótsze. Oczywiście po zaparzeniu oddzielamy listki od naparu, żeby nie był on zbyt goryczkowaty.
Herbata zielona a zdrowie
Listki zielonej herbaty kryją bardzo wiele cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w nich aminokwasy, lipidy, witaminy takie jak C, A, E, K, z grupy B. Występują również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Herbata zielona zawiera duże ilości alkaloidów purynowych tj. teinę, teobrominę, które działają pobudzająco przyspieszając akcję serca, podwyższając tempo spalania. Teina poprawia również koncentrację, refleks, odpycha senność, poprawia nastrój. Herbata zielona sprawdza się też w profilaktyce przeciwpróchnicznej ze względu na zawartość fluoru. Dowiedziono, że częste picie herbaty (Camelia sinensis) zapobiega chorobom serca i układu krążenia (np. miażdżycy), niektórym chorobom oczu (jaskra). Herbata zielona działa moczopędnie.
Zielone herbaty to jednak przede wszystkim kopalnia związków fenolowych (polifenoli), z których najwięcej jest zbawiennych dla zdrowia katechin, bardzo silnych przeciwutleniaczy. Wśród licznych polifenoli występują:
a. kwasy fenylokarboksylowe (kwas galusowy) o działaniu antyutleniającym
b. flawonole takie jak kemferol, kwercetyna, mirycetyna działające przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo, przeciwgrzybicznie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo i oczywiście antynowotworowo
c. flawanole takie jak katechiny (EGCG czyli galusan epigallokatechiny, epikatechiny, galusan epikatechiny), które są bardzo silnymi antyutleniaczami i wykazują właściwości podobne do tych wyżej wymienionych ale również obniżają poziom cholesterolu LDL i ciśnienia tętniczego, działają przeciwmutagennie, pomagają przy odchudzaniu oraz w walce z cukrzycą.
Herbata China Chun Mee w kuchni
Herbatę zieloną China Chun Mee najlepiej parzyć w temperaturze 65-70 °C przez 2-3 minut. Można ją parzyć nawet trzy razy. Drugi napar parzyć krócej. Pierwsze napary mają właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące. Po każdym zaparzeniu oczywiście oddzielamy listki od naparu, bo inaczej napój jest zbyt gorzki od nadmiaru garbników.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

