
Herbata zielona Genmaicha Japan style 100g
Opis
Herbata zielona Genmaicha Japan style 100g Bio-Flavo
Herbatę zieloną Genmaicha Japan style uzyskuje się przez dodanie do listków odmiany Sencha pewnej ilości prażonego, brązowego ryżu. Herbata Genmaicha ma specyficzny smak i aromat ryżu dlatego też często nazywa się ją "popcorn" herbatą.
Herbata zielona a zdrowie
W listkach herbaty znajdziemy moc substancji odżywczych. Zasadniczą rolę odgrywają jednak silnie antyutleniające katechiny oraz teina (krewna kofeiny). Teina ma działanie pobudzające co oznacza, że przyspiesza czynność serca, "odgania" senność, ale też zwiększa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację, refleks, wprawia w lepszy nastrój. Herbata zielona zapobiega próchnicy zębów, gdyż zawiera fluor, zapobiega chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry.
Skład chemiczny listków herbacianych
Napój z liści herbaty Genmaicha ma wiele cennych właściwości. Zawiera całą gamę związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina będąca krewną kofeiny), aminokwasy, tłuszcze, pewne ilości witamin jak C, A, E, K, czy grupy B. Występują tu również pierwiastki takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Jednakże pierwszoplanową rolę odgrywają związki fenolowe, spośród których najwięcej jest życiodajnych katechin, bardzo silnych przeciwutleniaczy.
Polifenole w herbacie Genmaicha i ich właściwości
Spośród polifenoli występują m.in.:
- Flawanole (w suchej masie nawet do 40%):
- katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, ale zwłaszcza galusanu epigallokatechiny – działają antyzapalnie, antyoksydacyjnie, antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwmutagennie, zmniejszają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają w walce z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
- Kwasy fenylokarboksylowe
- kwas galusowy- o działaniu antyoksydacyjnym
- Flawonole;
- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergiczny
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
Wykorzystanie herbaty w kuchni
Herbatę zieloną Genmaicha parzy się w temperaturze 75-85 °C przez 3-5 minut. Napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

