

Herbata zielona Gunpowder 250g Bio-Flavo
Opis
Herbata zielona Gunpowder 250g Bio-Flavo
Herbata zielona pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis rosnącego głównie w Azji.
Jest wiele rodzajów zielonej herbaty i każda z nich ma swój specyficzny smak i aromat a nawet barwę. Do najbardziej znanych należą właśnie Gunpowder ale też droższe Sencha, Bancha, Longjing, Hui Ming, Long Ding, Rain Flower, Yu Lu, Da Fang, Genmaicha, Karigane. W niektórych krajach parzenie herbaty to prawdziwy ceremoniał jak np. w Japonii.
Korzystny wpływ picia herbaty zielonej na organizm ludzki
W listkach herbaty znajdziemy wiele substancji odżywczych ale przede wszystkim teinę (formę kofeiny), która ma działanie pobudzające czyli przyspiesza czynność serca, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbata zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Ma też właściwości moczopędne.
Substancje ukryte w listkach herbaty zielonej
Napój z liści herbaty ma wiele cennych właściwości. Zawiera wiele związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina będąca formą kofeiny), aminokwasy, lipidy, nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B. Występują tu również makroelementy jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo i trochę mikroelementów jak selen, czy fluor. Ale przede wszystkim istotne są związki fenolowe (polifenole) a z nich najwięcej życiodajnych katechin, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Polifenole i ich cudowne właściwości
Spośród polifenoli występują m.in.:
- Kwasy fenylokarboksylowe
- kwas galusowy- ma działanie antyoksydacyjne
- Flawonole;
- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
- Flawanole (których jest w suchej masie nawet 30-40%):
- katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, ale najwięcej jest galusanu epigallokatechiny, który jest dużo silniejszym antyutleniaczem niż witaminy C i E – mają one działanie jak wymienione powyżej, ale też zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają w walce z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Wykorzystanie herbaty w kuchni i nie tylko
Herbatę zieloną parzy się w temperaturze 65-80 °C przez 3-4 minuty. Herbatę dobrej jakości można parzyć kilkakrotnie. Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące. Niektórzy zalecają, żeby pierwszy napar odlać, gdyż może zawierać sporo zanieczyszczeń. Zieloną herbatę powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum. Olejek herbaciany wykorzystywany jest do produkcji środków antygrzybicznych np. do walki z grzybicą paznokci.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

