Zmień język
 
Producenci
Promocje
Miód z truskawką 430g Gospodarstwo Rombel
Miód z truskawką 430g Gospodarstwo Rombel
27,98 zł 27,55 zł
szt.
Zestaw imieninowy 3 kawy 2 herbaty czekolada
Zestaw imieninowy 3 kawy 2 herbaty czekolada
85,00 zł 79,98 zł
szt.
Miód z maliną jesienną 430g Rombel
Miód z maliną jesienną 430g Rombel
27,99 zł 25,95 zł
szt.
Żeńszeń korzeń 250g Targroch
Żeńszeń korzeń 250g Targroch
15,95 zł 14,85 zł
szt.
Zestaw prezentowy 4 kaw z dużą czekoladą kraftową
Zestaw prezentowy 4 kaw z dużą czekoladą kraftową
80,00 zł 75,00 zł
szt.
Zestaw prezentowy z kawą, herbatą, czekoladą A
Zestaw prezentowy z kawą, herbatą, czekoladą A
83,85 zł 79,55 zł
szt.
Zestaw sześciu czekolad z klasą i kawa kraftowa
Zestaw sześciu czekolad z klasą i kawa kraftowa
113,00 zł 99,99 zł
szt.
Zestaw 3 kaw, herbaty i czekolady kraftowej 105g
Zestaw 3 kaw, herbaty i czekolady kraftowej 105g
72,00 zł 69,98 zł
szt.
Zestaw 4 kaw z pyszną czekoladą kraftową
Zestaw 4 kaw z pyszną czekoladą kraftową
78,50 zł 74,99 zł
szt.
Miód z czarną porzeczką 430g Pasieka Rombel
Miód z czarną porzeczką 430g Pasieka Rombel
27,99 zł 25,95 zł
szt.
Czekolada Chocolu zestaw 3 sztuk z owocami
Czekolada Chocolu zestaw 3 sztuk z owocami
38,70 zł 34,99 zł
szt.

Herbata zielona Japan Bancha 100g Bio-Flavo

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 14,79 zł 14.79
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Herbata zielona Japan Bancha 100g Bio-Flavo

Herbata Japan Bancha pochodzi z plantacji japońskich. Jest to wysokiej jakości herbata, którą można zaparzać nawet trzy razy. Napary Japan Banchy są orzeźwiające, wytrawne w smaku, w kolorze jasno-zielonym. Herbatę tą należy parzyć w temperaturze 60-70 st. C i najlepiej na sposób wschodni tj. przez ok. trzydzieści sekund a następne parzenie wydłużać o jakieś dziesięć sekund. Ale też powinno się stosować aż 3-5g suszu na 100ml wody.

Herbata zielona Japan Bancha pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis var. sinensis.

Korzystny wpływ picia herbaty zielonej na organizm ludzki

W listkach herbaty znajdziemy wiele substancji odżywczych ale przede wszystkim teinę (formę kofeiny), która ma działanie pobudzające czyli przyspiesza czynność serca, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację,  refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbata zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Ma też właściwości moczopędne.

Substancje ukryte w listkach herbaty zielonej

Napój z liści herbaty ma wiele cennych właściwości. Zawiera wiele związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina będąca formą kofeiny), aminokwasy (L-teanina), lipidy, nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B. Występują tu również makroelementy jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo i trochę mikroelementów jak selen, czy fluor. Ale przede wszystkim istotne są związki fenolowe (polifenole) a z nich najwięcej życiodajnych katechin, które są silnymi przeciwutleniaczami.

 

Polifenole i ich cudowne właściwości

Spośród polifenoli występują m.in.:

  • Kwasy fenylokarboksylowe

- kwas galusowy- ma działanie antyoksydacyjne

  • Flawonole;

- kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym,   przeciwgrzybiczym

- kwercetyna  o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym

- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym

  • Flawanole (których jest w suchej masie nawet 30-40%):

- katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, ale najwięcej jest galusanu epigallokatechiny, który jest bardzo silnym antyutleniaczem – mają one działanie jak wymienione powyżej, ale też zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają w walce z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Wykorzystanie herbaty w kuchni i nie tylko

Herbatę zieloną Japan Bancha parzy się w temperaturze 60-70 °C przez 2-4 minuty zalewając 1g suszu 100ml wody, jeżeli wykorzystujemy sposób europejski. Na sposób dalekowschodni parzy się krótko bo jakieś pół minuty, a każde następne parzenie wydłuża o około dziesięć sekund. Ale stosuje się tam znacznie wyższe dawki suszu bo 3-5g na 100ml wody. A herbatę tą można parzyć kilkakrotnie. Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące. Niektórzy zalecają, żeby pierwszy napar (bardzo krótki) odlać, gdyż może zawierać sporo zanieczyszczeń. Zieloną herbatę powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum. 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl