

Herbata zielona Matcha Chińska Japan Style 200g
Opis
Herbata zielona Matcha Chińska Japan Style 200g
Herbata matcha powstaje przez zmielenie listków zielonej herbaty (Camelia sinensis). Krzewy herbaciane przeznaczone do produkcji tej herbaty przez 2-3 tygodnie przed głównymi zbiorami osłania się matami ograniczając w ten sposób wpływ słońca. Tak uzyskane liście wytwarzają więcej aminokwasów, a napary są słodsze i bardziej aromatyczne. Herbata matcha ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Zawiera wiele związków biologicznie czynnych jak alkaloidy, aminokwasy, lipidy, związki fenolowe, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Składniki chemiczne i właściwości herbaty Matcha
W herbacie Matcha znajdują się witaminy C, A, E, K oraz z grupy B. Nadaje to naparom herbaty Matcha duży potencjał antyutleniający, który prowadzi do wzmocnienia układu odpornościowego, sercowo-naczyniowego, nerwowego. Matcha ma w składzie pewne ilości minerałów takich jak potas, magnez, wapń, glin, mangan, selen, żelazo, fluor. W Matchy występuje więcej alkaloidów teiny i kofeiny niż w innych herbatach. I w związku z tym napary z Matchy przyspieszają akcję serca, podwyższają szybkość przemiany materii, poprawiają koncentrację, refleks, zmniejszają senność. Herbata matcha wspomaga pracę nerek i wątroby.
Polifenole w herbacie matcha i ich właściwości
- Kwasy fenylokarboksylowe; kwas galusowy o dość znacznym działaniu antyoksydacyjnym
- Flawonole;
- kemferol o działaniu antyzapalnym, rozkurczowym, antyalergicznym, przeciwgrzybiczym
- kwercetyna o działaniu antyalergicznym, antyzapalnym, przeciwzakrzepowym,
przeciwmiażdżycowym,
- mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
3.Flawanole;
- katechiny, a szczególnie galusan epigallokatechiny, silny antyutleniacz, które zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, antyzapalnie, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, wspomagają w walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Przygotowanie herbaty matcha
Herbatę typu matcha najlepiej parzyć używaniem zestawu złożonego z bambusowej łyżeczki (chashaku), miotełki (chasen) oraz ceramicznej miseczki (matchawan). Około pół łyżeczki proszku zalewa się wodą o temperaturze 70–80ᵒC. Następnie roztwór ten ubijamy miotełką przez 30 sekund. Otrzymujemy napój z jasnozieloną pianą, który należy niezwłocznie wypić.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

