Herbata zielona Yunnan Silver Tips 100g Bio-Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata zielona Yunnan Silver Tips 100g Bio-Flavo
Herbata Yunnan Silver Tips pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Listki są charakterystycznie lekko zwinięte ze srebrzystymi końcówkami. Napary w smaku są lekkawo gorzkawe w połączeniu z przyjemną słodkawą nutą.
Herbata zielona pochodzi z krzewu Camellia sinensis powszechnie uprawianego w Azji ale też w Afryce.
Herbata zielona - wpływ na organizm człowieka
Napar z liści herbaty zielonej ma wiele cennych właściwości gdyż w jej listkach znajdziemy wiele substancji odżywczych. Na uwagę zasługuje zwłaszcza teina (formę kofeiny), która ma działanie pobudzające tzn. przyspiesza akcję serca, ale również zwiększa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację i refleks, odpycha senność, poprawia nastrój. Herbata zielona zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry, działa moczopędnie.
Substancje ukryte w listkach herbaty zielonej
Herbata zielona a więc również Yunnan Silver Tips zawiera wiele związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych takich jak alkaloidy purynowe (teina, teobromina), aminokwasy, lipidy, witaminy takie jak C, A, E, K, z grupy B. Występują tu również makroelementy takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, mikroelementy tj. selen czy fluor. Ale przede wszystkim istotne są związki fenolowe (polifenole) a z nich najwięcej życiodajnych katechin, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Polifenole i ich cudowne właściwości
Wśród polifenoli występują m.in.:
- Kwasy fenylokarboksylowe a zwłaszcza kwas galusowy o działaniu antyoksydacyjnym
- Flawonole takie jak kemferol, kwercetyna o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antynowotworowym
- Flawanole (w suchej masie nawet do 40%) tj. katechiny np. epikatechiny, galusan epikatechiny, galusan epigallokatechiny (EGCG), które działają silniej antyutleniająco niż niż witaminy C i E; wiadomo, że działają one jak wyżej ale też też zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają w walce z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Wykorzystanie herbaty w kuchni i nie tylko
Herbatę zieloną parzy się w temperaturze 65-80 °C przez 2-4 minuty zalewając 1g suszu 100 ml wody (sposób zachodni). Herbatę dobrej jakości można parzyć kilkakrotnie. Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące. Niektórzy zalecają, żeby pierwszy napar odlać, gdyż może zawierać sporo zanieczyszczeń. Zieloną herbatę powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją