

Herbata żółta Yellow Mao Feng 50g Bio-Flavo
Opis
Herbata żółta Yellow Mao Feng 50g Bio-Flavo
Herbata żółta zwana w Chinach cesarską powstaje wskutek nieenzymatycznego utleniana młodych, wiosennych listków i pączków pozyskanych krzewu herbacianego Camellia sinensis. Tuż po zbiorze listki herbaciane się podgrzewa, studzi i suszy. I ten cykl powtarza się kilka razy w ciągu 2-3 dni. Gotowe wysuszone listki uzyskują zielonawy kolor, z jasnym, żółtawym odcieniem. Herbata żółta jest lekko cierpka ze słodkawym posmakiem. Ma zapach wyraźny, orzeźwiający. Napary są słomkowo-żółte. Herbata żółta ma małą zawartość teiny dlatego też nie drażni tak żołądka.
Właściwości żółtej herbaty
W listkach żółtej herbaty znajduje się dużo substancji odżywczych. Alkaloid teina działa pobudzająco, usprawnia przemianę materii, poprawia koncentrację, refleks, wprowadza w dobry nastrój, zmniejsza senność. Żółta herbata zapobiega próchnicy zębów (fluor), chorobom sercowo-naczyniowym i układu krążenia (np. miażdżyca). Ma też właściwości moczopędne.
Substancje chemiczne obecne w żółtej herbacie
Napar z żółtej herbaty ma dużo cennych właściwości. Zawiera wiele związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych takich jak aminokwasy, tłuszcze, witaminy z grupy B, C, A, E, K. Znajdziemy w nich również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Główną siłę antyutleniającą stanowią jednak liczne polifenole takie jak katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami.
Polifenole i ich właściwości zdrowotne
W żółtej herbacie występują następujące polifenole:
a. Kwasy fenylokarboksylowe; kwas galusowy o działaniu antyutleniającym
b. Flawonole (kwercetyna, kemferol, mirycetyna) o działaniu antyzapalnym, rozkurczowym, przeciwmiażdżycowym, przeciwgrzybiczym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym, antynowotworowym
c. Flawanole tj. katechiny, z których najwięcej jest galusanu epigallokatechiny (EGCG), bardzo silnego antyutleniacza - zmniejszają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego (zawałowi, miażdżycy), wspomagają walkę z cukrzycą.
Przygotowanie żółtej herbaty
Żółtą herbatę zaparza się w temperaturze 70 (75) - 80°C (85) przez 2-3 minuty zalewając łyżeczkę listków 100-150ml wody. Można spróbować zaparzyć powtórnie. W Chinach parzą krótko bo przez minutę ale z wyższą dawką suszu (3g) na podobną ilość wody. Herbata daje napar delikatny, lekki, orzeźwiający, bardzo smaczny. Zaspokoi gusta wybrednego smakosza.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

