Opcje przeglądania
Producenci
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 150 zł (dla zamówień opłaconych z góry)

Herbaty to prawdziwe królestwo smaków i aromatów.

Herbaty uzyskuje się z liści krzewów Camellia sinensis, które powszechnie rosną w południowej Azji, ale też w Afryce.

Jest bardzo wiele rodzajów i gatunków herbat, z których najbardziej znane są herbaty czarne uzyskiwane na drodze fermentacji zebranych listków oraz herbaty zielone powstałe przez suszenie zebranych liści, których nie poddaje się procesowi fermentacji.

Herbata biała Pai Mu Tan 50g Herbata biała Pai Mu Tan 50g
Producent: Bio-Flavo
Cena: 9,55 zł
szt.
zobacz więcej
Herbata biała Pai Mu Tan-100g Herbata biała Pai Mu Tan-100g
Producent: Bio-Flavo
Cena: 15,50 zł
szt.
zobacz więcej
Herbata czarna Darjeeling 250g Herbata czarna Darjeeling 250g
Producent: Bio-Flavo
Cena: 26,95 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
  • nowość
Herbata czerwona Pu Erh 250g Herbata czerwona Pu Erh 250g
Producent: Bio-Flavo
Cena: 20,75 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Herbata zielona jaśminowa 250g Herbata zielona jaśminowa 250g
Producent: Bio-Flavo
Cena: 21,55 zł
szt.
zobacz więcej
Herbata zielona Matcha 100g Herbata zielona Matcha 100g
Producent: JAWO
Cena: 17,50 zł
szt.
zobacz więcej

Herbata pochodzi z krzewu Camellia sinensis

Największe plantacje herbaty znajdują się w Azji południowo-wschodniej (Indie, Cejlon, Chiny, Japonia). Jest wiele rodzajów herbat, które mogą być produkowane w czystej postaci ale też służyć do komponowania różnorakich mieszanek.

Powszechnie wyróżnić można;             

     1.herbaty niefermentowane:

  • herbaty zielone np. gunpowder, sencha, yunnan green, matcha
  • herbaty białe - powstałe z młodych pączków szczytowych. Herbaty te swoją nazwę zawdzięczają obecności białych włosków, którymi pokryte są młode listki
  • herbaty żółte powstałe z młodych pączków, które kilka razy poddaje się procesom ogrzewania, studzenia i suszenia, należą do bardzo szlachetnych
  • herbaty matcha – powstające po sproszkowaniu zielonych listków. Listki herbaciane z przeznaczeniem na matchę są ograniczane w dostępie do światła na 2-3 tygodnie przed zbiorami, przez co zawierają więcej aminokwasów, są bardziej aromatyczne i słodkie

     2. herbaty powstałe w wyniku fermentacji

  • herbaty czarne – powstałe poprzez pełną fermentację zielonych listków, powszechnie znane są assam, ceylon, darjeeling, yunnan
  • herbaty czerwone (pu-erh) – fermentacja jest w tym przypadku skracana a po niej herbaty te są przechowywane w ciemnych pomieszczeniach (grotach) nawet kilkanaście - kilkadziesiąt lat
  • herbaty ulung (oolong, turkusowa) –powstałe przez kilkukrotne wytrząsanie w koszach, dzięki czemu uzyskują żółtawy kolor, po czym są krótko fermentowane.

Każdą z tych herbat parzy się w innej temperaturze i różną ilość minut. Każda z nich ma swój specyficzny smak i aromat. W Japonii przygotowanie herbaty to prawdziwy ceremoniał a w Wielkiej Brytanii pija się ją tradycyjnie o godzinie piątej po południu.

Herbaty zawierają szereg substancji odżywczych jak witaminy A, C, E, K, B, flawonoidy np. katechiny (najwięcej galusanu epigallokatechiny – o bardzo silnym działaniu antyutleniającym), alkaloidy purynowe (teina), aminokwasy, lipidy, minerały (np. fluor).

Herbaty mają działanie pobudzające i moczopędne. Zapobiegają próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Zielone listki herbaty powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl