

Herbaty to prawdziwe królestwo smaków i aromatów.
Herbaty uzyskuje się z liści krzewów Camellia sinensis, które powszechnie rosną w południowej Azji, ale też w Afryce.
Jest bardzo wiele rodzajów i gatunków herbat, z których najbardziej znane są herbaty czarne uzyskiwane na drodze fermentacji zebranych listków oraz herbaty zielone powstałe przez suszenie zebranych liści, których nie poddaje się procesowi fermentacji.
Herbata pochodzi z krzewu Camellia sinensis
Największe plantacje herbaty znajdują się w Azji południowo-wschodniej (Indie, Cejlon, Chiny, Japonia). Jest wiele rodzajów herbat, które mogą być produkowane w czystej postaci ale też służyć do komponowania różnorakich mieszanek.
Powszechnie wyróżnić można;
1.herbaty niefermentowane:
- herbaty zielone np. gunpowder, sencha, yunnan green, matcha
- herbaty białe - powstałe z młodych pączków szczytowych. Herbaty te swoją nazwę zawdzięczają obecności białych włosków, którymi pokryte są młode listki
- herbaty żółte powstałe z młodych pączków, które kilka razy poddaje się procesom ogrzewania, studzenia i suszenia, należą do bardzo szlachetnych
- herbaty matcha – powstające po sproszkowaniu zielonych listków. Listki herbaciane z przeznaczeniem na matchę są ograniczane w dostępie do światła na 2-3 tygodnie przed zbiorami, przez co zawierają więcej aminokwasów, są bardziej aromatyczne i słodkie
2. herbaty powstałe w wyniku fermentacji
- herbaty czarne – powstałe poprzez pełną fermentację zielonych listków, powszechnie znane są assam, ceylon, darjeeling, yunnan
- herbaty czerwone (pu-erh) – fermentacja jest w tym przypadku skracana a po niej herbaty te są przechowywane w ciemnych pomieszczeniach (grotach) nawet kilkanaście - kilkadziesiąt lat
- herbaty ulung (oolong, turkusowa) –powstałe przez kilkukrotne wytrząsanie w koszach, dzięki czemu uzyskują żółtawy kolor, po czym są krótko fermentowane.
Każdą z tych herbat parzy się w innej temperaturze i różną ilość minut. Każda z nich ma swój specyficzny smak i aromat. W Japonii przygotowanie herbaty to prawdziwy ceremoniał a w Wielkiej Brytanii pija się ją tradycyjnie o godzinie piątej po południu.
Herbaty zawierają szereg substancji odżywczych jak witaminy A, C, E, K, B, flawonoidy np. katechiny (najwięcej galusanu epigallokatechiny – o bardzo silnym działaniu antyutleniającym), alkaloidy purynowe (teina), aminokwasy, lipidy, minerały (np. fluor).
Herbaty mają działanie pobudzające i moczopędne. Zapobiegają próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Zielone listki herbaty powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum.