


Herbaty to prawdziwe królestwo smaków i aromatów.
Zimny jesienny wieczór, ulubiona książka, koc i... pyszna herbata z naszego sklepu internetowego. Przyjemnie aromatyczna, pełna wybornego smaku. Takie właśnie są oferowane przez nas mieszanki do przyrządzenia gorących naparów. W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziesz między innymi odmiany herbat o smaku aronii, jagody kamczackiej, a także naturalne ziółka takie jak czystek czy mięta lub hibiskus. Różnorodne rodzaje (między innymi wersje zielone, czerwone, czarne i białe) to Twoi towarzysze podczas odpoczynku i relaksu.
Herbata pochodzi z krzewu Camellia sinensis
Największe plantacje herbaty znajdują się w Azji południowo-wschodniej (Indie, Cejlon, Chiny, Japonia). Jest wiele rodzajów herbat, które mogą być produkowane w czystej postaci ale też służyć do komponowania różnorakich mieszanek.
Powszechnie wyróżnić można;
1.herbaty mało oksydowane:
- herbaty zielone np. gunpowder, sencha, yunnan green, matcha
- herbaty białe - powstałe z młodych pączków szczytowych i pierwszych listków licząc od pączka. Herbaty te swoją nazwę zawdzięczają obecności białych włosków, którymi pokryte są młode części pędów
- herbaty żółte powstałe z młodych pączków, które kilka razy poddaje się procesom ogrzewania, studzenia i suszenia, a nawet kiszenia, należą do bardzo szlachetnych
- herbaty matcha – powstające po sproszkowaniu zielonych listków. Listki herbaciane z przeznaczeniem na matchę są ograniczane w dostępie do światła na 2-3 tygodnie przed zbiorami, przez co zawierają więcej aminokwasów, są bardziej aromatyczne i słodkie
2. herbaty powstałe w wyniku oksydacji:
- herbaty czarne – powstałe poprzez zaawansowaną oksydację zielonych listków (powyżej 90%), powszechnie znane są assam, ceylon, darjeeling, yunnan
- herbaty czerwone (pu-erh) – oksydacja (fermentacja) jest w tym przypadku skracana a po niej herbaty te są przechowywane w ciemnych pomieszczeniach (dawniej w grotach) nawet kilkanaście - kilkadziesiąt lat (starzenie). Wyróżniamy tutaj Shengi i Shu
- herbaty ulung (inaczej oolong, turkusowa, niebieska lub szmaragdowa) –powstałe przez kilkukrotne wytrząsanie mechaniczne (dawniej w koszach), dzięki czemu uszkadzane są listki przez co nabierają żółtawego koloru
Każdą z tych herbat parzy się w innej temperaturze i różną ilość minut. Każda z nich ma swój specyficzny smak i aromat. W Japonii przygotowanie herbaty to prawdziwy ceremoniał Chanoyu, w Chinach powoli zanika sztuka parzenia zwana Gongfu cha, w Wielkiej Brytanii pija się ją tradycyjnie o godzinie piątej po południu.
Herbaty zawierają szereg substancji odżywczych jak witaminy A, C, E, K, B, flawonoidy np. katechiny (najwięcej galusanu epigallokatechiny – o bardzo silnym działaniu antyutleniającym), alkaloidy purynowe (teina), aminokwasy, lipidy, minerały (np. fluor).
Herbaty mają działanie pobudzające i moczopędne. Zapobiegają próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Zielone listki herbaty powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum.