Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)

Herbaty to prawdziwe królestwo smaków i aromatów.

Zimny jesienny wieczór, ulubiona książka, koc i... pyszna herbata z naszego sklepu internetowego. Przyjemnie aromatyczna, pełna wybornego smaku. Takie właśnie są oferowane przez nas mieszanki do przyrządzenia gorących naparów. W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziesz między innymi odmiany herbat o smaku aronii, jagody kamczackiej, a także naturalne ziółka takie jak czystek czy mięta lub hibiskus. Różnorodne rodzaje (między innymi wersje zielone, czerwone, czarne i białe) to Twoi towarzysze podczas odpoczynku i relaksu.

Herbaty zdrowotne

ARONIA suszona bez cukru 1kg
Producent: Bio-Flavo
Cena: 35,85 zł
szt.
zobacz więcej
ARONIA suszona 500g
Producent: Bio-Flavo
Cena: 17,99 zł
szt.
zobacz więcej
Jagoda kamczacka suszona 250g
Producent: Bio-Flavo
Cena: 33,98 zł
szt.
zobacz więcej
Czystek suszony 500g Targroch
Producent: Targroch
Cena: 13,85 zł
szt.
zobacz więcej
Herbata biała Pai Mu Tan 50g
Producent: Bio-Flavo
Cena: 10,55 zł
szt.
zobacz więcej
Herbata biała Pai Mu Tan-100g
Producent: Bio-Flavo
Cena: 19,95 zł
szt.
zobacz więcej
Herbata czarna Darjeeling 250g
Producent: Bio-Flavo
Cena: 34,85 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
  • nowość
  • nowość
  • nowość

Herbata pochodzi z krzewu Camellia sinensis

Największe plantacje herbaty znajdują się w Azji południowo-wschodniej (Indie, Cejlon, Chiny, Japonia). Jest wiele rodzajów herbat, które mogą być produkowane w czystej postaci ale też służyć do komponowania różnorakich mieszanek.

Powszechnie wyróżnić można;             

     1.herbaty mało oksydowane:

  • herbaty zielone np. gunpowder, sencha, yunnan green, matcha
  • herbaty białe - powstałe z młodych pączków szczytowych i pierwszych listków licząc od pączka. Herbaty te swoją nazwę zawdzięczają obecności białych włosków, którymi pokryte są młode części pędów
  • herbaty żółte powstałe z młodych pączków, które kilka razy poddaje się procesom ogrzewania, studzenia i suszenia, a nawet kiszenia, należą do bardzo szlachetnych
  • herbaty matcha – powstające po sproszkowaniu zielonych listków. Listki herbaciane z przeznaczeniem na matchę są ograniczane w dostępie do światła na 2-3 tygodnie przed zbiorami, przez co zawierają więcej aminokwasów, są bardziej aromatyczne i słodkie

     2. herbaty powstałe w wyniku oksydacji:

  • herbaty czarne – powstałe poprzez zaawansowaną oksydację zielonych listków (powyżej 90%), powszechnie znane są assam, ceylon, darjeeling, yunnan
  • herbaty czerwone (pu-erh) – oksydacja (fermentacja) jest w tym przypadku skracana a po niej herbaty te są przechowywane w ciemnych pomieszczeniach (dawniej w grotach) nawet kilkanaście - kilkadziesiąt lat (starzenie). Wyróżniamy tutaj Shengi i Shu
  • herbaty ulung (inaczej oolong, turkusowa, niebieska lub szmaragdowa) –powstałe przez kilkukrotne wytrząsanie mechaniczne (dawniej w koszach), dzięki czemu uszkadzane są listki przez co nabierają żółtawego koloru

Każdą z tych herbat parzy się w innej temperaturze i różną ilość minut. Każda z nich ma swój specyficzny smak i aromat. W Japonii przygotowanie herbaty to prawdziwy ceremoniał Chanoyu, w Chinach powoli zanika sztuka parzenia zwana Gongfu cha, w Wielkiej Brytanii pija się ją tradycyjnie o godzinie piątej po południu.

Herbaty zawierają szereg substancji odżywczych jak witaminy A, C, E, K, B, flawonoidy np. katechiny (najwięcej galusanu epigallokatechiny – o bardzo silnym działaniu antyutleniającym), alkaloidy purynowe (teina), aminokwasy, lipidy, minerały (np. fluor).

Herbaty mają działanie pobudzające i moczopędne. Zapobiegają próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Zielone listki herbaty powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl