

Herbaty czarne
Herbaty czarne pozyskiwane są z krzewu Camellia sinensis. Powstają przez fermentację zielonych listków. W czarnych herbatach znajdziemy wiele cennych substancji odżywczych jak np. witaminy A, C, E, K, z grupy B, aminokwasy, lipidy, minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Zasadniczą rolę pełni alkaloid purynowy teina (forma kofeiny), która ma działanie pobudzające, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbaty czarne zapobiegają próchnicy zębów, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Zawdzięczamy to obecności polifenoli takich jak flawonoidy, kwasy fenolowe, a w tym katechiny (zwłaszcza galusan epigallokatechiny), będące silnymi przeciwutleniaczami, wykazującymi działanie antynowotworowe i antyzapalne.
Zbyt duża ilość czarnej herbaty w diecie może uwsteczniać przyswajanie żelaza, więc raczej nie zaleca się jej picia podczas posiłku.
Herbatę czarną zalewa się wrzątkiem i parzy 3-5 minut. Herbata czarna pobudza, orzeźwia, poprawia samopoczucie.