Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Producenci

Herbaty czarne

Herbaty czarne pozyskiwane są z krzewu Camellia sinensis. Powstają przez fermentację zielonych listków. W czarnych herbatach znajdziemy wiele cennych substancji odżywczych. Zasadniczą rolę pełni teina (forma kofeiny), która ma działanie pobudzające, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację,  refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbata czarna podobnie jak zielona zapobiega próchnicy zębów, chorobom serca,  miażdżycy, rozwojowi jaskry, gdyż zawiera dużo polifenoli, ma działanie antynowotworowe, antyzapalne, może zwiększać gęstość mineralną kości.

Zbyt duża ilość czarnej herbaty w diecie może uwsteczniać przyswajanie żelaza, więc raczej nie zaleca się jej picia podczas posiłku.

Herbaty czarne zawierają znaczne ilości związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina) aminokwasy, lipidy, nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B, chociaż mniej niż herbaty zielone. W sfermentowanych listkach występują również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Istotne są zwłaszcza związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe),  a  w tym katechiny (zwłaszcza galusan epigallokatechiny), będące silnymi przeciwutleniaczami.

Herbatę czarną zalewa się wrzątkiem i parzy 3-5 minut. Herbata czarna pobudza, orzeźwia, wprowadza w dobry nastrój. Nadaje się ona do okładów uśmierzających oparzenia słoneczne, świetnie regeneruje skórę, zmniejsza opuchliznę wokół oczu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl