Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Producenci
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 150 zł (dla zamówień opłaconych z góry)

Herbaty czerwone

Uzykiwane są poprzez fermentację zielonych listków, którą przerywa się, gdy końce listków stają się czerwono-brązowe.

Herbata czerwona zawiera wiele związków biologicznie czynnych jak metabolity wtórne tj. alkaloidy, polifenole (m.in.  flawonoidy-w tym garbniki z grupy tanin), minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, witaminę E, czy grupy B.

Zawartość teiny (forma kofeiny) w połączeniu z obecnością tanin pomaga w szybszym spalaniu tłuszczów.

Herbata czerwona ma też dużo szczawianów, więc nie należy przesadzać z ilością, gdyż może zaburzać pracę nerek.

Wyróżniamy trzy główne rodzaje herbat czerwonych tj:

  1. Pu-erh; po niepełnym procesie fermentacji może być nawet kilkadziesiąt lat przechowywana w specjalnych warunkach (np. grotach)
  2. Oolong – wyróżnić można jasne i ciemne w zależności od stopnia utlenienia listków
  3. Puszong, która podlega bardzo krótkiemu procesowi fermentacji.

Herbatę tą parzymy w wodzie o temperaturze 80-90 st.C przez 3-7 minut; wówczas napar ma działanie uspokajające, relaksacyjne. Krótsze parzenie daje herbatę pobudzającą, orzeźwiającą.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl