Waluty
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)

7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją

Herbaty czerwone (Pu erh) i Oolong (Wulong)

Uzykiwane są one poprzez niepełną fermentację zielonych listków, którą w przypadku herbaty czerwonej Pu erh (w Chinach zwanej ciemną) przerywa się, gdy końce listków stają się czerwono-brązowe. Uzyskiwanie herbat Pu erh polega na suszeniu listków po zbiorze, automatycznej oksydacji i jej zatrzymaniu (w temperaturze nawet 65 st C), kształtowaniu listków (spłaszczanie, zwijanie w kulki mechaniczne lub ręczne), ponownym suszeniu i albo w takiej formie pozostawieniu na jakiś okres (nawet lata) by naturalnie dojrzały jako tzw. shengi czyli "surowe" pu erh albo poddaje się je procesowi wo dui (jakby wymuszonego dojrzewania) w wyniku, którego uzyskuje się tzw. shu pu erh. Proces wo dui (jakby oksydacji-fermentacji) polega na zebraniu listków w kopce i przykryciu ich na określony czas co w warunkach wilgoci i podwyższonej temperatury prowadzi do ich szybszego "dojrzenia" (postarzenia). Kopce mogą być przerabiane nawet kilka razy żeby listki się nie przegrzały. W tym procesie dojrzewania (postarzania), który może trwać nawet do dwóch miesięcy, udział biorą grzyby (również drożdże) znajdujące się naturalnie w materiale do okrywania i w otoczeniu.  

Herbaty Oolong (Wulong) zwane są też turkusowymi, niebieskimi, szmaragdowymi a w Chinach określane mianem Czarnego Smoka. Zaraz po zbiorach i gdy listki są już zwiędnięte poddaje się je procesowi "naruszenia" (uszkodzenia) w maszynach rolujących (kiedyś ręcznie w koszach). Zachodzi wówczas jednocześnie oksydacja, którą zatrzymuje się przez podgrzanie. Potem listki się kształtuje, ponownie suszy i zostawia na jakiś czas szczelnie zamknięte (postarzanie). Można też takie już listki prażyć zamiast przetrzymywania.

Herbaty Pu erh i Oolong są zoksydowane w granicach 20-90%. Zawierają wiele związków biologicznie czynnych jak metabolity wtórne tj. alkaloidy, polifenole (m.in.  flawonoidy - w tym garbniki z grupy tanin), minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, witaminę E, czy grupy B.

Zawartość teiny (forma kofeiny) w połączeniu z obecnością tanin pomaga w szybszym spalaniu tłuszczów.

Herbata Pu erh ma sporo szczawianów, więc nie należy przesadzać z ilością, gdyż może zaburzać pracę nerek.

Herbaty te parzymy w wodzie o temperaturze 80-90 st.C i można je parzyć kilkukrotnie (dobre, stare pu erh nawet kilkanaście razy). Napar ma działanie uspokajające, relaksacyjne. Krótsze parzenie daje herbatę pobudzającą, orzeźwiającą. 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl