

Producent
Cena
-
od
do



Wspaniałe herbaty i kawy dla Twojego podniebienia
Pyszne herbaty i kawy, które są dostępne w internetowej ofercie naszego sklepu online, posiadają wiele wspaniałych właściwości, jedną z nich jest oczywiście ich wyjątkowy smak. Posiadamy między innymi wersje smakowe tych pysznych napojów. Oferujemy na przykład herbaty z cierpkiej aronii, a także słodko-kwaśnej jagody kamczackiej. To jednak nie wszystko, w naszym asortymencie znajdziesz również aromatyczne kawy i herbaty z różnych części świata, które odwiedzisz z pomocą filiżanki z pysznym, gorącym naparem. Zielona, biała czy czarna? Jaką wersję herbaty wybierzesz dla siebie?
Duży wybór herbaty w naszym sklepie
Herbata pochodzi z krzewu Camellia sinensis (L.) Kuntze. W produkcji znaczenie mają dwie jej formy tj. Camellia sinensis var. sinensis (słabiej rosnąca, o mniejszych listkach) i Camellia sinensis var. assamica (forma rosnąca nawet do 30m, o dużych listkach). Najwięcej herbaty produkują Azjaci a zwłaszcza Chiny (tej pierwszej formy) i Indie (ta druga forma), Afryka.
Wyróżnić można kilka rodzajów herbat;
- herbaty nieznacznie oksydowane (syn. niefermentowane), w których oksydacja jest nieznaczna:
- herbaty białe bai cha - powstałe z młodych pączków szczytowych i towarzyszących im pierwszych listków
- herbaty zielone lu cha np. gunpowder, sencha, yunnan
- herbaty żółte huang cha uzyskiwane najczęściej z młodych pączków, które są poddane procesowi żółknięcia przez kilkukrotne ogrzewanie, studzenie i suszenie oraz zawijanie w wilgotym materiale, są to bardzo szlachetne herbaty
- herbaty matcha – powstaje ze sproszkowania zielonych listków pozbawionych ogonków liściowych a nawet żyłek, które mają ograniczony dostęp światła słonecznego na 2-3 tygodnie przed zbiorem
2. herbaty powstałe w wyniku oksydacji (syn. fermentacji), którą przerywa się na różnym etapie:
- herbaty czarne (w Chinach zwane czerwonymi hong cha od koloru naparów jakie dają) – uzyskane przez pełną fermentację (oksydacja powyżej 90%) zielonych listków, najbardziej znane to assam, ceylon, darjeeling, yunnan
- herbaty czerwone (pu-erh), które w Chinach klasyfikowane są jako ciemne hei cha – po skróconej oksydacji (fermentacji) na poziomie 20-80% są przechowywane w ciemnych pomieszczeniach (dawniej grotach) nawet kilkadziesiąt lat. Wyróżnia się dwa typy tych herbat tj. sheng (tzw. surowe) oraz shu (dojrzewane). Mogą być sprzedawane jako luźne listki albo w postaci sprasowanej od małych dysków po duże cegły czy prostokąty
- herbaty ulung (oolong, wulong) zwane szmaragdowymi, niebieskimi lub turkusowymi (w Chinach jako Czarny Smok) – po zbiorze wytrząsane kilkukrotnie w maszynach rolujących (już rzadko w koszach zwanych wokami) aż do osiągnięcia żółtego koloru, o oksydacji między 20-80%, czasem prażone.
Każdą z tych herbat inaczej się zaparza i każda ma swój specyficzny smak i aromat. W niektórych krajach parzenie herbaty to prawdziwy ceremoniał jak np. w Japonii (ceremonia Chanoyu). W Chinach sztuka parzenia Gongfu cha powoli zanika wraz ze starszym pokoleniem.
Herbata zawiera szereg substancji odżywczych jak witaminy A, C, E, K, B, katechiny (najwięcej galusanu epigallokatechiny – o bardzo silnym działaniu antyutleniającym), alkaloidy purynowe (teina będąca formą kofeiny), aminokwasy, lipidy, minerały (fluor).
Herbata ma działanie pobudzające i moczopędne. Zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Zieloną herbatę powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum.
Doskonałe kawy na każdy dzień
Kawa jest najbardziej popularną używką na świecie. Wywodzi się z Etiopii a dziś uprawia się ją w Afryce, Azji, Ameryce środkowej i południowej (najwięcej w Brazylii). Najczęściej uprawia się arabikę (Coffea arabica) i robustę (Coffea canephora). W kawie znaleźć można sporo węglowodanów, aminokwasów i tłuszczy, ale przede wszystkim alkaloidy purynowe jak kofeina, glikozydy, terpeny (kafeol i kafestol), kwasy fenolowe (kawowy i chlorogenowy), nieco witamin z grupy B, minerałów (jak potas). Powszechnie pija się kawę paloną. Popijanie kawy m.in. poprawia pamięć i koncentrację, usprawnia krążenie krwi, przyśpiesza metabolizm, zapobiega chorobom neurodegradacyjnym jak Parkinsona, zmniejsza wystąpienie cukrzycy typu II, pomaga w walce z niektórymi nowotworami (jelita, pęcherza, prostaty).
Kawa ma silne działanie pobudzające. Pita jednak w nadmiarze tj. powyżej 3 filiżanek (powyżej 300 mg kofeiny) dziennie uzależnia wzbudzając stany niepokoju, utrudnia zasypianie, podnosi poziom cholesterolu (zwłaszcza arabika, która ma więcej terpenów), wypłukuje wapń i magnez wskutek odwadniającego działania , może prowadzić do poronień w przypadku nadużywania.