7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją
Wspaniałe herbaty i kawy – uczta dla Twojego podniebienia
Pyszne herbaty i kawy, które są dostępne w internetowej ofercie naszego sklepu online, posiadają wiele wspaniałych właściwości. Jedną z nich jest oczywiście ich wyjątkowy smak. Posiadamy między innymi wersje smakowe tych pysznych napojów. Oferujemy na przykład herbaty z cierpkiej aronii, a także słodko-kwaśnej jagody kamczackiej. To jednak nie wszystko – w naszym asortymencie znajdziesz również aromatyczne kawy i herbaty z różnych części świata, w które przeniesiesz się za pomocą filiżanki z pysznym, gorącym naparem. Zielona, biała czy czarna? Jaką wersję herbaty wybierzesz dla siebie?
Szeroki wybór herbat o różnych smakach i cennych właściwościach
Herbata pochodzi z krzewu Camellia sinensis (L.) Kuntze. W produkcji znaczenie mają dwie jej formy, tj. Camellia sinensis var. sinensis (słabiej rosnąca, o mniejszych listkach) i Camellia sinensis var. assamica (forma rosnąca nawet do 30 m, o dużych listkach). Najwięcej herbaty produkują Azjaci, a zwłaszcza Chiny (tej pierwszej formy) i Indie (ta druga forma). Swój udział w produkcji ma jednak także Afryka.
Wyróżnić można kilka rodzajów herbat:
- Herbaty nieznacznie oksydowane (syn. niefermentowane), w których oksydacja jest nieznaczna:
– herbaty białe bai cha – powstałe z młodych pączków szczytowych i towarzyszących im pierwszych listków,
– herbaty zielone lu cha, np. gunpowder, sencha, yunnan,
– herbaty żółte huang cha, uzyskiwane najczęściej z młodych pączków, które są poddane procesowi żółknięcia przez kilkukrotne ogrzewanie, studzenie i suszenie oraz zawijanie w wilgotnym materiale – są to bardzo szlachetne herbaty,
– herbaty matcha – powstają ze sproszkowania zielonych listków pozbawionych ogonków liściowych a nawet żyłek, które mają ograniczony dostęp światła słonecznego na 2-3 tygodnie przed zbiorem.
- Herbaty powstałe w wyniku oksydacji (syn. fermentacji), którą przerywa się na różnym etapie:
– herbaty czarne (w Chinach zwane czerwonymi hong cha, od koloru naparów, jakie dają) – uzyskane przez pełną fermentację (oksydacja powyżej 90%) zielonych listków, najbardziej znane to assam, ceylon, darjeeling, yunnan,
– herbaty czerwone (pu-erh), które w Chinach klasyfikowane są jako ciemne hei cha – po skróconej oksydacji (fermentacji) na poziomie 20-80% są przechowywane w ciemnych pomieszczeniach (dawniej grotach) nawet kilkadziesiąt lat. Wyróżnia się dwa typy tych herbat, tj. sheng (tzw. surowe) oraz shu (dojrzewane). Mogą być sprzedawane jako luźne listki albo w postaci sprasowanej, od małych dysków po duże cegły czy prostokąty,
– herbaty ulung (oolong, wulong) zwane szmaragdowymi, niebieskimi lub turkusowymi (w Chinach jako Czarny Smok) – po zbiorze wytrząsane kilkukrotnie w maszynach rolujących (już rzadko w koszach zwanych wokami) aż do osiągnięcia żółtego koloru, o oksydacji między 20-80%, czasem prażone.
Każdą z tych herbat inaczej się zaparza i każda ma swój specyficzny smak i aromat. W niektórych krajach parzenie herbaty to prawdziwy ceremoniał, jak np. w Japonii (ceremonia Chanoyu). W Chinach sztuka parzenia Gongfu cha powoli zanika wraz ze starszym pokoleniem.
Herbata zawiera szereg substancji odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, K, B, katechiny (najwięcej galusanu epigallokatechiny – o bardzo silnym działaniu antyutleniającym), alkaloidy purynowe (teina będąca formą kofeiny), aminokwasy, lipidy, minerały (fluor).
Herbata ma działanie pobudzające i moczopędne. Pomaga zapobiegać próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Zieloną herbatę powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników, a nawet perfum.
Doskonałe kawy na każdy dzień
Kawa jest najbardziej popularną używką na świecie. Wywodzi się z Etiopii, a dziś uprawia się ją w Afryce, Azji, Ameryce środkowej i południowej (najwięcej w Brazylii). Najczęściej uprawia się arabikę (Coffea arabica) i robustę (Coffea canephora). W kawie znaleźć można sporo węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów, ale przede wszystkim alkaloidy purynowe, jak kofeina, glikozydy, terpeny (kafeol i kafestol), kwasy fenolowe (kawowy i chlorogenowy), nieco witamin z grupy B, minerałów (jak potas). Powszechnie pija się kawę paloną. Popijanie kawy m.in. poprawia pamięć i koncentrację, usprawnia krążenie krwi, przyspiesza metabolizm, zapobiega chorobom neurodegradacyjnym, jak choroba Parkinsona, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, pomaga w walce z niektórymi nowotworami (jelita, pęcherza, prostaty).
Kawa ma silne działanie pobudzające. Pita jednak w nadmiarze – tj. powyżej 3 filiżanek (powyżej 300 mg kofeiny) dziennie – uzależnia, wzbudzając stany niepokoju, utrudnia zasypianie, podnosi poziom cholesterolu (zwłaszcza arabika, która ma więcej terpenów), w przypadku nadużywania może prowadzić do poronień.
Herbaty zdrowotne – filiżanka pełna dobroczynnych składników
Zanurz się w świat herbat zdrowotnych i sięgnij po filiżankę pełną dobroczynnych składników. Ten gorący napar to nie tylko bogaty smak i aromat, który zachwyci Twoje kubki smakowe. To także szereg właściwości prozdrowotnych, zapewniających niezliczone korzyści dla Twojego organizmu. Nasze herbaty oferują znacznie więcej niż tylko chwilę błogiego relaksu z ulubionym naparem w ręce. To także dodatkowe wsparcie, które pozwala wzmocnić się od wewnątrz. Oferujemy przy tym wiele rodzajów herbat, a także napary na bazie ziół. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy i wybierz ten uwielbiany przez Twoje podniebienie, nie zapominając przy tym o potrzebach swojego organizmu. Herbaty zdrowotne mogą wspomóc Cię w walce z naprawdę wieloma schorzeniami. Nie zapomnij jednak, że właściwości, jakimi obdarzy Cię Twój napar, zależą w szczególności od sposobu jego przyrządzenia. Nie należy także przesadzać z jego ilością.
Herbaty na bazie wysokiej jakości suszu – postaw na naturalne i zdrowe napary
Postaw na wyjątkową jakość w każdej filiżance Twojego ulubionego naparu. Zapraszamy Cię do odkrycia naszej oferty. Składa się ona z herbat przygotowanych z dobrej jakości suszu. Dzięki temu stworzone z ich udziałem napary kuszą nie tylko głębią smaku i aromatu, lecz także bogactwem wielu cennych substancji odżywczych. W kategorii herbaty i kawy znalazły się także produkty BIO/EKO, pochodzące z certyfikowanych upraw. Możesz mieć więc pewność, że nie zawierają one sztucznych dodatków, konserwantów czy też pestycydów.
Kawa ziarnista palona – aromatyczna podróż po intensywnym smaku
Poczuj głębię smaku i aromatu naszych kaw. Dzięki starannej selekcji asortymentu możemy dostarczać Ci wyłącznie produkty opracowywane na bazie wysokiej klasy ziarna. Wykorzystanie wysokogatunkowych surowców sprawia, że napój przeniesie Cię do świata kawowej przyjemności. Jednocześnie uzupełni Twój organizm w wiele cennych składników odżywczych. Nasze kawy to nie tylko zwyczajne napoje. To wyjątkowa sztuka palenia, dzięki której każde ziarno może dostarczyć Ci unikalnych doznań smakowych. Wybierz kawy ziarniste palone z naszego sklepu i wyrusz w aromatyczną podróż po intensywnym smaku!
Bogaty wybór różnych rodzajów kaw – odkryj swój ulubiony smak i aromat
Kawa to dla Ciebie coś więcej niż tylko właściwości pobudzające? W takim razie świetnie trafiłeś. W zakładce herbaty i kawy, w której właśnie się znajdujesz, odkryjesz bogaty wybór różnych rodzajów kaw. Dzięki temu niezależnie od tego, czy preferujesz delikatne i wyrafinowane profile smakowe, czy też intensywne i bardzo wyraziste mieszanki, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Nasze ziarniste kawy palone mogą mieć też określony posmak. Pozwolą Ci także podróżować po różnych zakątkach kawowego świata – od Etiopii, poprzez Peru, Brazylię, aż po Amerykę. Wszystko to ułatwi Ci dobór napoju do preferencji smakowych. Dostęp do różnego rodzaju kaw to także prosty i szybki sposób na wyodrębnienie swojego ulubionego smaku i aromatu.