7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją
Wspaniałe herbaty i kawy – uczta dla Twojego podniebienia
Pyszne herbaty i kawy, które są dostępne w internetowej ofercie naszego sklepu online, posiadają wiele wspaniałych właściwości. Jedną z nich jest oczywiście ich wyjątkowy smak. Posiadamy między innymi wersje smakowe tych pysznych napojów. Oferujemy na przykład herbaty z cierpkiej aronii, a także słodko-kwaśnej jagody kamczackiej. To jednak nie wszystko – w naszym asortymencie znajdziesz również aromatyczne kawy i herbaty z różnych części świata, w które przeniesiesz się za pomocą filiżanki z pysznym, gorącym naparem. Zielona, biała czy czarna? Jaką wersję herbaty wybierzesz dla siebie?
Rokitnik suszony bez cukru 250g Cuda natury
Rokitnik suszony bez cukru 250g – cuda natury
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to niewymagająca roślina dziko rosnąca w wielu krajach Europy i Azji. W Rosji nazywa się go „złotem Syberii”. Największe plantacje w Europie znajdują się na Węgrzech, gdzie rokitnik jest bardzo popularny.
Owoce rokitnika to bardzo bogate źródło ponad 190-u związków biologicznie czynnych.
Dostępność: duża ilość
Kawa ziarnista Etiopia Jimma of Keffa 1kg
Kawa ziarnista Etiopia Jimma of Keffa 1kg
Ta smaczna kawa typu Arabika pochodzi z południowych, górzystych rejonów Etiopii. Ma doskonałą jakość określaną jako liryczna a w delikatnym smaku można wyczuć nuty kwiatowe.
Dostępność: duża ilość
Kawa ziarnista Caffe Napoli 1kg
Kawa ziarnista Caffe Napoli 1kg
Kawa Caffe Napoli jest skomponowana i wyprodukowana w palarni Czarna Kawka na bazie ziaren arabiki pochodzącej z Ameryki z domieszką robusty wywodzącej się z Azji i Afryki. W smaku jest intensywna, z lekko wyczuwalną cytrusową kwasowością na początku i wyrazistą goryczkowatością na końcu.
Dostępność: duża ilość
Kawa ziarnista Cafes do Brasil Santos 1kg
Kawa Cafe do Brasil Santos 1kg
Cafe do Brasil Santos jest to kawa typu Arabika i pochodzi z brazylijskiego stanu Santos. Kaw ta charakteryzuje się wyraźnymi nutami czekoladowymi z wyczuwalną słodyczą. Jest średnio palona, o niskiej kwasowości i średniej goryczce.
Dostępność: duża ilość
Kawa Peru Huanuco 1kg ziarnista
Kawa Peru Huanuco 1kg ziarnista palarni Czarna Kawka to bardzo wartościowa i wysokiej jakości produkt. Uprawiana jest na znacznych wysokościach w Peru i dlatego traktowana jest jako organiczna, gdyż na tak dużych wysokościach praktycznie brak skażenia środowiska.
Dostępność: na wyczerpaniu
Jagoda kamczacka suszona 500g Bio-Flavo
Jagoda kamczacka suszona 500g Bio-Flavo to wyśmienity produkt do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, kefiru czy jogurtu.
Jagoda kamczacka ma bardzo duże ilości flawonoidów (zwłaszcza antocyjanów), które są "wymiataczami" wolnych rodników a więc działają antystarzeniowo.
Dostępność: duża ilość
Jagoda kamczacka suszona 250g
Jagoda kamczacka suszona 250g
Jagoda kamczacka suszona to owoce z krzewu Lonicera coerula var. kamtschatica. Krzewy te pochodzą z terenów dalekowschodnich, są popularne w Kanadzie, Rosji i Japonii, gdzie są nazywane haskap, a rdzenni mieszkańcy wyspy Hokkaido uważają je za „eliksir życia”. Jagody kamczackie mają słodkawo-kwaśne owoce kształtu owalnego, beczułkowatego oraz wydłużonego. Jagoda kamczacka zawierają bardzo dużo flawonoidów, z których najwięcej jest antocyjanów.
Dostępność: duża ilość
HIBISKUS suszony kwiat 250g
Hibiskus kwiaty suszone (Hibiscus sabdariffa) 250g
Hibiskus zwany jest też ketmią szczawiową lub malwą sudańską. W kuchni wykorzystuje się piękne kwiaty tej rośliny. W produkcji hibiskusa dominują kraje afrykańskie jak Sudan czy Egipt oraz dalekowschodnie jak Chiny i Indie.
Dostępność: duża ilość
Herbata żółta Yellow Mao Feng 50g Bio-Flavo
Herbata żółta Yellow Mao Feng 50g Bio-Flavo to wyśmienitej jakości produkt. Daje delikatne, pyszne, słomkowe napary. Ma wiele właściwości prozdrowotnych w tym działanie antynowotworowe.
Dostępność: duża ilość
Herbata żółta Huang Da Cha 100g Bio-Flavo
Herbata żółta Huang Da Cha 100g marki Bio-Flavo to bardzo smaczna herbata o orzechowym posmaku. Produkowana jest w chińskiej prowincji Anhui.
Herbata żółta zwana była cesarską. W dzisiejszych czasach Huang Da Cha powstaje na drodze nieenzymatycznego utleniana zbieranych wiosną pączków wraz z młodymi listkami. Proces ten polega na wielokrotnym ich podgrzewaniu, studzeniu i suszeniu w ciągu 2-3 dni kolejnych dni.
Dostępność: duża ilość
Herbata zielona SENCHA MANGO 50g
Herbata zielona Sencha Mango 50g
Herbata zielona Sencha Mango to lekka, orzeźwiająca herbata powstała po dodaniu do wyschniętych zielonych listków herbacianych kawałków mango kandyzowanego, liofilizowanej truskawki, skórki cytryny, słonecznika.
Dostępność: średnia ilość
Herbata zielona Queen of Jasmine 250g Bio-Flavo
Herbata zielona Queen of Jasmine 250g Bio-Flavo to wysokiej jakości produkt. Wyróżnia się subtelnym smakiem i aromatem.
Herbata Queen of Jasmine powstaje w procesie przekładania suszonych listków herbacianych kwiatami i płatkami kwiatowymi jaśminu co nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Herbata zielona wykazuje szereg dobroczynnych oddziaływań na organizm zwłaszcza gdy pijemy ją regularnie.
Zwłaszcza obecność katechin z grupy flawanoli świadczy o wysokim potencjale antyutleniającym a więc przeciwstarzeniowym herbaty zielonej Queen of Jasmine.
Dostępność: duża ilość
Herbata zielona Queen of Jasmine 100g Bio-Flavo
Herbata zielona Queen of Jasmine 100g Bio-Flavo
Herbata jaśminowa to wyśmienita herbata dla smakoszy. Zaraz po zbiorze herbatę przekłada się kwiatami jaśminu aż do momentu pięknej aromatyzacji.
Smakuje wspaniale i ma wiele właściwości zdrowotnych podobnych do herbat zielonych.
Dostępność: średnia ilość
Herbata zielona Matcha Chińska Japan Style 200g
Herbata zielona Matcha Chińska Japan Style 200g Bio-Flavo to zielona herbata poddana zmieleniu. Matcha wykorzystywana jest w chanoyu czyli japońskiej sztuce picia herbaty. Matcha zawiera wiele cennych związków biologicznych jak związki fenolowe (katechiny), alkoloidy, aminokwasy, witaminy.
Dostępność: duża ilość
Herbata zielona jaśminowa 250g Bio-Flavo
Herbata zielona jaśminowa 250g Bio-Flavo
Herbata zielona jaśminowa pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis. Herbata Sencha po zebraniu jest suszona, a następnie układana na przemian warstwami ze świeżym jaśminem i tak trzymana do czasu aż liście herbaty nasiąkną esencją świeżego jaśminu. Przez to herbata jaśminowa uzyskuje wspaniały smak i aromat. Napój z liści tej rośliny ma wiele cennych właściwości. Zawiera wiele związków biologicznie czynnych jak alkaloidy, aminokwasy, lipidy, związki fenolowe, które są silnymi przeciwutleniaczami. Herbata jaśminowa powstaje z połączenia listków herbaty sencha z płatkami jaśminu co nadaje jej aromatyczny, wyrazisty smak.
Dostępność: duża ilość
Szeroki wybór herbat o różnych smakach i cennych właściwościach
Herbata pochodzi z krzewu Camellia sinensis (L.) Kuntze. W produkcji znaczenie mają dwie jej formy, tj. Camellia sinensis var. sinensis (słabiej rosnąca, o mniejszych listkach) i Camellia sinensis var. assamica (forma rosnąca nawet do 30 m, o dużych listkach). Najwięcej herbaty produkują Azjaci, a zwłaszcza Chiny (tej pierwszej formy) i Indie (ta druga forma). Swój udział w produkcji ma jednak także Afryka.
Wyróżnić można kilka rodzajów herbat:
- Herbaty nieznacznie oksydowane (syn. niefermentowane), w których oksydacja jest nieznaczna:
– herbaty białe bai cha – powstałe z młodych pączków szczytowych i towarzyszących im pierwszych listków,
– herbaty zielone lu cha, np. gunpowder, sencha, yunnan,
– herbaty żółte huang cha, uzyskiwane najczęściej z młodych pączków, które są poddane procesowi żółknięcia przez kilkukrotne ogrzewanie, studzenie i suszenie oraz zawijanie w wilgotnym materiale – są to bardzo szlachetne herbaty,
– herbaty matcha – powstają ze sproszkowania zielonych listków pozbawionych ogonków liściowych a nawet żyłek, które mają ograniczony dostęp światła słonecznego na 2-3 tygodnie przed zbiorem.
- Herbaty powstałe w wyniku oksydacji (syn. fermentacji), którą przerywa się na różnym etapie:
– herbaty czarne (w Chinach zwane czerwonymi hong cha, od koloru naparów, jakie dają) – uzyskane przez pełną fermentację (oksydacja powyżej 90%) zielonych listków, najbardziej znane to assam, ceylon, darjeeling, yunnan,
– herbaty czerwone (pu-erh), które w Chinach klasyfikowane są jako ciemne hei cha – po skróconej oksydacji (fermentacji) na poziomie 20-80% są przechowywane w ciemnych pomieszczeniach (dawniej grotach) nawet kilkadziesiąt lat. Wyróżnia się dwa typy tych herbat, tj. sheng (tzw. surowe) oraz shu (dojrzewane). Mogą być sprzedawane jako luźne listki albo w postaci sprasowanej, od małych dysków po duże cegły czy prostokąty,
– herbaty ulung (oolong, wulong) zwane szmaragdowymi, niebieskimi lub turkusowymi (w Chinach jako Czarny Smok) – po zbiorze wytrząsane kilkukrotnie w maszynach rolujących (już rzadko w koszach zwanych wokami) aż do osiągnięcia żółtego koloru, o oksydacji między 20-80%, czasem prażone.
Każdą z tych herbat inaczej się zaparza i każda ma swój specyficzny smak i aromat. W niektórych krajach parzenie herbaty to prawdziwy ceremoniał, jak np. w Japonii (ceremonia Chanoyu). W Chinach sztuka parzenia Gongfu cha powoli zanika wraz ze starszym pokoleniem.
Herbata zawiera szereg substancji odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, K, B, katechiny (najwięcej galusanu epigallokatechiny – o bardzo silnym działaniu antyutleniającym), alkaloidy purynowe (teina będąca formą kofeiny), aminokwasy, lipidy, minerały (fluor).
Herbata ma działanie pobudzające i moczopędne. Pomaga zapobiegać próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Zieloną herbatę powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników, a nawet perfum.
Doskonałe kawy na każdy dzień
Kawa jest najbardziej popularną używką na świecie. Wywodzi się z Etiopii, a dziś uprawia się ją w Afryce, Azji, Ameryce środkowej i południowej (najwięcej w Brazylii). Najczęściej uprawia się arabikę (Coffea arabica) i robustę (Coffea canephora). W kawie znaleźć można sporo węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów, ale przede wszystkim alkaloidy purynowe, jak kofeina, glikozydy, terpeny (kafeol i kafestol), kwasy fenolowe (kawowy i chlorogenowy), nieco witamin z grupy B, minerałów (jak potas). Powszechnie pija się kawę paloną. Popijanie kawy m.in. poprawia pamięć i koncentrację, usprawnia krążenie krwi, przyspiesza metabolizm, zapobiega chorobom neurodegradacyjnym, jak choroba Parkinsona, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, pomaga w walce z niektórymi nowotworami (jelita, pęcherza, prostaty).
Kawa ma silne działanie pobudzające. Pita jednak w nadmiarze – tj. powyżej 3 filiżanek (powyżej 300 mg kofeiny) dziennie – uzależnia, wzbudzając stany niepokoju, utrudnia zasypianie, podnosi poziom cholesterolu (zwłaszcza arabika, która ma więcej terpenów), w przypadku nadużywania może prowadzić do poronień.
Herbaty zdrowotne – filiżanka pełna dobroczynnych składników
Zanurz się w świat herbat zdrowotnych i sięgnij po filiżankę pełną dobroczynnych składników. Ten gorący napar to nie tylko bogaty smak i aromat, który zachwyci Twoje kubki smakowe. To także szereg właściwości prozdrowotnych, zapewniających niezliczone korzyści dla Twojego organizmu. Nasze herbaty oferują znacznie więcej niż tylko chwilę błogiego relaksu z ulubionym naparem w ręce. To także dodatkowe wsparcie, które pozwala wzmocnić się od wewnątrz. Oferujemy przy tym wiele rodzajów herbat, a także napary na bazie ziół. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy i wybierz ten uwielbiany przez Twoje podniebienie, nie zapominając przy tym o potrzebach swojego organizmu. Herbaty zdrowotne mogą wspomóc Cię w walce z naprawdę wieloma schorzeniami. Nie zapomnij jednak, że właściwości, jakimi obdarzy Cię Twój napar, zależą w szczególności od sposobu jego przyrządzenia. Nie należy także przesadzać z jego ilością.
Herbaty na bazie wysokiej jakości suszu – postaw na naturalne i zdrowe napary
Postaw na wyjątkową jakość w każdej filiżance Twojego ulubionego naparu. Zapraszamy Cię do odkrycia naszej oferty. Składa się ona z herbat przygotowanych z dobrej jakości suszu. Dzięki temu stworzone z ich udziałem napary kuszą nie tylko głębią smaku i aromatu, lecz także bogactwem wielu cennych substancji odżywczych. W kategorii herbaty i kawy znalazły się także produkty BIO/EKO, pochodzące z certyfikowanych upraw. Możesz mieć więc pewność, że nie zawierają one sztucznych dodatków, konserwantów czy też pestycydów.
Kawa ziarnista palona – aromatyczna podróż po intensywnym smaku
Poczuj głębię smaku i aromatu naszych kaw. Dzięki starannej selekcji asortymentu możemy dostarczać Ci wyłącznie produkty opracowywane na bazie wysokiej klasy ziarna. Wykorzystanie wysokogatunkowych surowców sprawia, że napój przeniesie Cię do świata kawowej przyjemności. Jednocześnie uzupełni Twój organizm w wiele cennych składników odżywczych. Nasze kawy to nie tylko zwyczajne napoje. To wyjątkowa sztuka palenia, dzięki której każde ziarno może dostarczyć Ci unikalnych doznań smakowych. Wybierz kawy ziarniste palone z naszego sklepu i wyrusz w aromatyczną podróż po intensywnym smaku!
Bogaty wybór różnych rodzajów kaw – odkryj swój ulubiony smak i aromat
Kawa to dla Ciebie coś więcej niż tylko właściwości pobudzające? W takim razie świetnie trafiłeś. W zakładce herbaty i kawy, w której właśnie się znajdujesz, odkryjesz bogaty wybór różnych rodzajów kaw. Dzięki temu niezależnie od tego, czy preferujesz delikatne i wyrafinowane profile smakowe, czy też intensywne i bardzo wyraziste mieszanki, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Nasze ziarniste kawy palone mogą mieć też określony posmak. Pozwolą Ci także podróżować po różnych zakątkach kawowego świata – od Etiopii, poprzez Peru, Brazylię, aż po Amerykę. Wszystko to ułatwi Ci dobór napoju do preferencji smakowych. Dostęp do różnego rodzaju kaw to także prosty i szybki sposób na wyodrębnienie swojego ulubionego smaku i aromatu.