

Herbaty żółte
Herbata żółta zwana jest też cesarską gdyż dawniej zastrzeżona była tylko dla dworu królewskiego w Chinach. Uzyskiwana jest na drodze nieenzymatycznego utleniania zbieranych wczesną wiosną pączków szczytowych i młodych listków z krzewów Camellia sinensis. Tuż po zbiorze podgrzewa się je, studzi i suszy. Proces ten powtarza się kilka razy w ciągu dwóch - trzech dni. W ten sposób susz staje się zielonkawo-żółty. Słomkowe w kolorze napary herbat żółtych są lekko cierpkie ze słodkawym posmakiem i wyraźnym, orzeźwiającym aromatem.
Jest w nich mniej teiny niż w zielonych herbatach. Ale znajdziemy też dużo minerałów (potas, magnez, wapń, żelazo, fluor), witamin, polifenoli (katechiny).
Herbatę żółtą parzymy przez 1-3 minuty w temperaturze 70-80 stopni C.