7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją
Herbaty to prawdziwe królestwo smaków i aromatów
Zimny jesienny wieczór, ulubiona książka, koc i... pyszna herbata z naszego sklepu internetowego. Przyjemnie aromatyczna, pełna wybornego smaku. Takie właśnie są oferowane przez nas mieszanki do przyrządzenia gorących naparów. W asortymencie zgromadzonym w tej kategorii, znajdziesz między innymi odmiany herbat o smaku aronii, jagody kamczackiej, a także naturalne zioła, takie jak czystek, mięta i hibiskus. Różnorodne rodzaje (między innymi wersje zielone, czerwone, czarne i białe) to Twoi towarzysze podczas odpoczynku i relaksu. Z powodzeniem mogą zastąpić poranną kawę, dając Ci energię na cały poranek i nie tylko. Wszystko zależy od doboru odpowiedniego rodzaju herbaty. U nas jednak masz z czego wybierać – z pewnością więc znajdziesz najlepszy wariant.
Rokitnik suszony bez cukru 250g Cuda natury
Rokitnik suszony bez cukru 250g – cuda natury
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to niewymagająca roślina dziko rosnąca w wielu krajach Europy i Azji. W Rosji nazywa się go „złotem Syberii”. Największe plantacje w Europie znajdują się na Węgrzech, gdzie rokitnik jest bardzo popularny.
Owoce rokitnika to bardzo bogate źródło ponad 190-u związków biologicznie czynnych.
Dostępność: duża ilość
Jagoda kamczacka suszona 500g Bio-Flavo
Jagoda kamczacka suszona 500g Bio-Flavo to wyśmienity produkt do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, kefiru czy jogurtu.
Jagoda kamczacka ma bardzo duże ilości flawonoidów (zwłaszcza antocyjanów), które są "wymiataczami" wolnych rodników a więc działają antystarzeniowo.
Dostępność: duża ilość
Jagoda kamczacka suszona 250g
Jagoda kamczacka suszona 250g
Jagoda kamczacka suszona to owoce z krzewu Lonicera coerula var. kamtschatica. Krzewy te pochodzą z terenów dalekowschodnich, są popularne w Kanadzie, Rosji i Japonii, gdzie są nazywane haskap, a rdzenni mieszkańcy wyspy Hokkaido uważają je za „eliksir życia”. Jagody kamczackie mają słodkawo-kwaśne owoce kształtu owalnego, beczułkowatego oraz wydłużonego. Jagoda kamczacka zawierają bardzo dużo flawonoidów, z których najwięcej jest antocyjanów.
Dostępność: duża ilość
HIBISKUS suszony kwiat 250g
Hibiskus kwiaty suszone (Hibiscus sabdariffa) 250g
Hibiskus zwany jest też ketmią szczawiową lub malwą sudańską. W kuchni wykorzystuje się piękne kwiaty tej rośliny. W produkcji hibiskusa dominują kraje afrykańskie jak Sudan czy Egipt oraz dalekowschodnie jak Chiny i Indie.
Dostępność: duża ilość
Herbata żółta Yellow Mao Feng 50g Bio-Flavo
Herbata żółta Yellow Mao Feng 50g Bio-Flavo to wyśmienitej jakości produkt. Daje delikatne, pyszne, słomkowe napary. Ma wiele właściwości prozdrowotnych w tym działanie antynowotworowe.
Dostępność: duża ilość
Herbata żółta Huang Da Cha 100g Bio-Flavo
Herbata żółta Huang Da Cha 100g marki Bio-Flavo to bardzo smaczna herbata o orzechowym posmaku. Produkowana jest w chińskiej prowincji Anhui.
Herbata żółta zwana była cesarską. W dzisiejszych czasach Huang Da Cha powstaje na drodze nieenzymatycznego utleniana zbieranych wiosną pączków wraz z młodymi listkami. Proces ten polega na wielokrotnym ich podgrzewaniu, studzeniu i suszeniu w ciągu 2-3 dni kolejnych dni.
Dostępność: duża ilość
Herbata zielona SENCHA MANGO 50g
Herbata zielona Sencha Mango 50g
Herbata zielona Sencha Mango to lekka, orzeźwiająca herbata powstała po dodaniu do wyschniętych zielonych listków herbacianych kawałków mango kandyzowanego, liofilizowanej truskawki, skórki cytryny, słonecznika.
Dostępność: średnia ilość
Herbata zielona Queen of Jasmine 250g Bio-Flavo
Herbata zielona Queen of Jasmine 250g Bio-Flavo to wysokiej jakości produkt. Wyróżnia się subtelnym smakiem i aromatem.
Herbata Queen of Jasmine powstaje w procesie przekładania suszonych listków herbacianych kwiatami i płatkami kwiatowymi jaśminu co nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Herbata zielona wykazuje szereg dobroczynnych oddziaływań na organizm zwłaszcza gdy pijemy ją regularnie.
Zwłaszcza obecność katechin z grupy flawanoli świadczy o wysokim potencjale antyutleniającym a więc przeciwstarzeniowym herbaty zielonej Queen of Jasmine.
Dostępność: duża ilość
Herbata zielona Queen of Jasmine 100g Bio-Flavo
Herbata zielona Queen of Jasmine 100g Bio-Flavo
Herbata jaśminowa to wyśmienita herbata dla smakoszy. Zaraz po zbiorze herbatę przekłada się kwiatami jaśminu aż do momentu pięknej aromatyzacji.
Smakuje wspaniale i ma wiele właściwości zdrowotnych podobnych do herbat zielonych.
Dostępność: średnia ilość
Herbata zielona Matcha Chińska Japan Style 200g
Herbata zielona Matcha Chińska Japan Style 200g Bio-Flavo to zielona herbata poddana zmieleniu. Matcha wykorzystywana jest w chanoyu czyli japońskiej sztuce picia herbaty. Matcha zawiera wiele cennych związków biologicznych jak związki fenolowe (katechiny), alkoloidy, aminokwasy, witaminy.
Dostępność: duża ilość
Herbata zielona jaśminowa 250g Bio-Flavo
Herbata zielona jaśminowa 250g Bio-Flavo
Herbata zielona jaśminowa pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis. Herbata Sencha po zebraniu jest suszona, a następnie układana na przemian warstwami ze świeżym jaśminem i tak trzymana do czasu aż liście herbaty nasiąkną esencją świeżego jaśminu. Przez to herbata jaśminowa uzyskuje wspaniały smak i aromat. Napój z liści tej rośliny ma wiele cennych właściwości. Zawiera wiele związków biologicznie czynnych jak alkaloidy, aminokwasy, lipidy, związki fenolowe, które są silnymi przeciwutleniaczami. Herbata jaśminowa powstaje z połączenia listków herbaty sencha z płatkami jaśminu co nadaje jej aromatyczny, wyrazisty smak.
Dostępność: duża ilość
Herbata zielona Japan Bancha 50g Bio-Flavo
Herbata zielona Japan Bancha 50g Bio-Flavo to wysokiej jakości produkt rolnictwa japońskiego. Daje napary wytrawne, orzeźwiające, o jasno-zielonej barwie. Można zaparzać ją nawet trzykrotnie. Nadaje się do picia przez cały dzień.
Dostępność: duża ilość
Herbata zielona Gunpowder 250g Bio-Flavo
Zielona herbata Gunpowder 250g powstaje z listków zebranych z krzewów Camellia sinensis.
Napój z liści tej rośliny ma wiele cennych właściwości. Zawiera wiele związków biologicznie czynnych jak alkaloidy, aminokwasy, lipidy, związki fenolowe, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Dostępność: duża ilość
Co warto wiedzieć na temat herbaty?
Herbata pochodzi z krzewu camellia sinensis. Największe plantacje herbaty znajdują się w Azji południowo-wschodniej (Indie, Cejlon, Chiny, Japonia). Jest wiele rodzajów herbat, które mogą być produkowane w czystej postaci, ale też służyć do komponowania różnorakich mieszanek.
Jakie są rodzaje herbat? Powszechnie wyróżnić można:
Herbaty mało oksydowane:
- herbaty zielone np. gunpowder, sencha, yunnan green, matcha;
- herbaty białe - powstałe z młodych pączków szczytowych i pierwszych listków, licząc od pączka. Herbaty te swoją nazwę zawdzięczają obecności białych włosków, którymi pokryte są młode części pędów;
- herbaty żółte powstałe z młodych pączków, które kilka razy poddaje się procesom ogrzewania, studzenia i suszenia, a nawet kiszenia, należą do bardzo szlachetnych;
- herbaty matcha – powstające po sproszkowaniu zielonych listków. Listki herbaciane z przeznaczeniem na matchę są ograniczane w dostępie do światła na 2-3 tygodnie przed zbiorami, przez co zawierają więcej aminokwasów, są bardziej aromatyczne i słodkie;
Herbaty powstałe w wyniku oksydacji:
- herbaty czarne – powstałe poprzez zaawansowaną oksydację zielonych listków (powyżej 90%), powszechnie znane są assam, ceylon, darjeeling, yunnan;
- herbaty czerwone (pu-erh) – oksydacja (fermentacja) jest w tym przypadku skracana, a po niej herbaty te są przechowywane w ciemnych pomieszczeniach (dawniej w grotach) nawet kilkanaście - kilkadziesiąt lat (starzenie). Wyróżniamy tutaj Shengi i Shu;
- herbaty ulung (inaczej oolong, turkusowa, niebieska lub szmaragdowa) – powstałe przez kilkukrotne wytrząsanie mechaniczne (dawniej w koszach), dzięki czemu uszkadzane są listki, przez co nabierają żółtawego koloru;
Każdą z tych herbat parzy się w innej temperaturze i różną ilość minut. Każda z nich ma swój specyficzny smak i aromat. W Japonii przygotowanie herbaty to prawdziwy ceremoniał Chanoyu, w Chinach powoli zanika sztuka parzenia zwana Gongfu cha, w Wielkiej Brytanii pija się ją tradycyjnie o godzinie piątej po południu.
Jakimi właściwościami cechuje się herbata?
Herbaty zawierają szereg substancji odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, K, B, flawonoidy np. katechiny (najwięcej galusanu epigallokatechiny – o bardzo silnym działaniu antyutleniającym), alkaloidy purynowe (teina), aminokwasy, lipidy, minerały (np. fluor). Mają także działanie pobudzające i moczopędne. Zapobiegają próchnicy zębów (głównie dzięki zawartości fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy oraz rozwojowi jaskry. Zielone listki herbaty powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników, a nawet perfum.
Jakie herbaty znajdziesz w naszym sklepie?
W naszym sklepie dostępne są różnorodne herbaty, które pochodzą wyłącznie od sprawdzonych producentów. Są to produkty najwyższej jakości, które cechują się niezwykle intensywnym smakiem i aromatem. Możesz wybierać spośród wielu odmian herbat czarnych, czerwonych, zielonych, białych i żółtych. Miłośnicy yerba mate także znajdą tu coś dla siebie. A może lubisz herbatę, która idealnie nadaje się do spożywania przy kominku zimową porą? W taką również zaopatrzysz się w naszym sklepie – dodatek cynamonu, jabłka, imbiru oraz innych owoców i przypraw sprawia, że trudno jest jej się oprzeć. Nasze herbaty świetnie spiszą się jako drobny upominek dla kogoś bliskiego – będą stanowić idealne połączenie z zestawem eleganckich filiżanek lub kubków.