Producenci

Jagoda kamczacka suszona 250g

Dostępność: brak towaru
Cena: 18,59 zł 18.59
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Jagoda kamczacka suszona 250g

Jagoda kamczacka suszona to owoce z krzewu Lonicera coerula var. kamtschatica.

Krzewy te wywodzą się z Dalekiego Wshodu. Są bardzo popularne w Kanadzie, Rosji oraz w Japonii, gdzie istnieją pod nazwą haskapu, a rdzenni mieszkańcy wyspy Hokkaido uważają je za „eliksir życia”. Polacy również wyhodowali kilka odmian, z których najbardziej znane są Wojtek i Jolanta. Jagody kamczackie mają kwaskowato-słodkie owoce kształtu od owalnego, beczułkowatego do wydłużonego (nawet do 5 cm) i zawierają mnóstwo flawonoidów a zwłaszcza antocyjanów.

 

 

Korzystne dla  zdrowia substancje zawarte w jagodach kamczackich

Świeże owoce zawierają duże ilości witaminy C (nawet powyżej 60mg%), A, z grupy B, sporo magnezu, żelaza, miedzi, jodu, fosforu, potasu. Liczną grupą obecną w owocach są polifenole. Są to m.in.:

  • kwasy fenylopropenowe tj. kawowy i chlorogenowy, ferulowy o dość silnym działaniu antyoksydacyjnym
  • antocyjany – głównie cyjanidyna, i trochę peonidyny, delfidyny i pelargonidyny
  • flawony zwłaszcza luteolina i diosmina
  • flawonole – kwercetyna, rutyna
  • flawanole – katechiny, taniny (proantocyjanidyny)

 

Prozdrowotne właściwości owoców jagody kamczackiej

Zasadniczą zaletą owoców jagody kamczackiej jest duża zawartość flawonoidów.

Antocyjany licznie obecne zwłaszcza w skórce mają działanie antymiażdżycowe, silne właściwości detoksykacyjne (np. w przypadkach zatruć metalami ciężkimi czy lekarstwami), wzmacniające układ krwionośny (uszczelniają naczynia krwionośne a zwłaszcza te w gałce ocznej), wspomagające wątrobę, antyzapalne, antyagregacyjne dla płytek krwi, antynowotworowe, antywirusowe, antybakteryjne, opóźniające procesy starzenia.

Flawony poprawiają pamięć i koncentrację, walkę z chorobami Alzheimera i Parkinsona, mają działanie przeciwobrzękowe, przeciwkrwotoczne, służą pomocą z żylakami i hemoroidami.

Flawonole pomagają w walce z alergiami, nieżytami nosa, astmą, miażdżycą, w odchudzaniu, uszczelniają naczynia krwionośne, spowalniają utlenianie witaminy C.

Flawanole natomiast poza wymienionymi już wyżej zaletami mają też działanie przeciwmutagenne, przeciwzakrzepowe, przeciwgrzybiczne, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w walce z zaćmą, obniżają poziom cholesterolu LDL.

Fenolokwasy natomiast wspomagają wątrobę, poprawiają perystaltykę jelit.

Częste spożywanie jagód kamczackich suszonych przynosi pozytywne efekty w ochronie przed promieniowaniem UV-A i UV-B. Obecność witaminy C, silnego przeciwutleniacza wzmacnia ogólną odporność organizmu, witaminy A poprawia wygląd skóry, kondycję włosów, a witaminy z grupy B ochraniają układ nerwowy.

 

Wykorzystanie jagód kamczackich w kuchni

Owoce jagody kamczackiej można oczywiście zjadać na surowo, ale również sporządzać  z nich dżemy, kompoty, soki, nalewki, mrożonki, lody, desery, robić przepyszne wypieki. Można też suszyć by uzyskać wspaniałe susze jak np. marki Bio-Flavo. Owoce jagody kamczackiej znajdują zastosowanie również do produkcji naturalnych barwników do żywności, głównie  bazujących na antocyjanach.

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 150 zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl