
Cena
-
od
do

Kawy palone
Kawy palone pozyskiwane są głównie z dwóch gatunków drzew kawowych tj. Coffea arabica (kawy typu arabika) i Coffea canephora (kawy typu robusta).
Powstają przez prażenie surowych, zielonych nasion kawy w różnych temperaturach i różną długość czasu. Stąd tak wiele rodzajów kaw w zależności od stopnia prażenia i proporcji użycia powyższych gatunków.
Kawa pita w umiarkowanych ilościach (do trzech filiżanek dziennie) przynosi szereg korzyści organizmowi takich jak polepszenie pamięci krótkotrwałej, zwiększenie koncentracji, poprawę krążenia krwi i usprawnienie działania układu trawiennego, pomoc w walce z otyłością poprzez przyśpieszanie metabolizmu, zapobieganie chorobom neurodegradacyjnym np. Parkinsona, pomoc w walce z niektórymi nowotworami (np. pęcherza, jelita, wątroby, prostaty), zmniejszanie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II itd.
Kawa pita w nadmiarze prowadzi do uzależnienia od kofeiny, co prowadzi do stanów lękowych, hamuje neurogenezę (powstawanie nowych komórek w mózgu), utrudnia zasypianie (u większości ludzi), podnosi poziom cholesterolu (zwłaszcza picie kawy niefiltrowanej i raczej arabiki, która ma więcej kafeolu i kafestolu), może przyczynić się do zabicia płodu w czasie ciąży, wypłukuje magnez i wapń, gdyż działa odwadniająco na organizm itd.
W kawie znajdziemy sporo węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów, wiele związków chemicznych jak np. alkaloidy (kofeina, trigonelina), glikozydy, kwasy alifatyczne, terpeny (np. kafeol, kafestol), kwas kawowy i chlorogenowy z grupy fenylokarboksylowych, substancje zapachowe, nieco wit. z grupy B (niacyna), potas.