Waluty
Promocje
HERBATA OOLONG CHAI 100g Flavo
HERBATA OOLONG CHAI 100g Flavo

15,17 zł

Cena regularna: 16,85 zł

szt.
HERBATA CZARNA CHAI MASALA 100g Flavo
HERBATA CZARNA CHAI MASALA 100g Flavo

13,46 zł

Cena regularna: 14,95 zł

szt.
Koenzym Q10 Bicaps 60 kaps. Formeds
Koenzym Q10 Bicaps 60 kaps. Formeds

62,75 zł

Cena regularna: 72,75 zł

szt.
HERBATA czarna FIVE O'CLOCK 100g Flavo
HERBATA czarna FIVE O'CLOCK 100g Flavo

14,00 zł

Cena regularna: 15,55 zł

szt.
GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA 50G MR COOK
GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA 50G MR COOK

8,10 zł

Cena regularna: 9,00 zł

szt.
HERBATA CZARNA KASJOPEJA 100g Flavo
HERBATA CZARNA KASJOPEJA 100g Flavo

13,37 zł

Cena regularna: 14,85 zł

szt.
KARDAMON MIELONY ZIELONY 100G MR COOK
KARDAMON MIELONY ZIELONY 100G MR COOK

17,96 zł

Cena regularna: 18,90 zł

szt.
HERBATA MILK OOLONG PREMIUM 125g Flavo
HERBATA MILK OOLONG PREMIUM 125g Flavo

24,75 zł

Cena regularna: 25,95 zł

szt.
KARDAMON ZIELONY OWOC 50G MR COOK
KARDAMON ZIELONY OWOC 50G MR COOK

14,95 zł

Cena regularna: 15,90 zł

szt.
HERBATA OOLONG DARK 100g Flavo
HERBATA OOLONG DARK 100g Flavo

16,98 zł

Cena regularna: 18,99 zł

szt.
POMIDORY SUSZONE 500g Makar
POMIDORY SUSZONE 500g Makar

18,57 zł

Cena regularna: 19,55 zł

szt.
HERBATA OOLONG TIE GUAN YIN 100g Flavo
HERBATA OOLONG TIE GUAN YIN 100g Flavo

16,98 zł

Cena regularna: 18,95 zł

szt.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od Orlen Paczka (dla zamówień opłaconych z góry)

3.5% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją

Kawy palone ziarniste

Kawy palone pozyskiwane są głównie z dwóch gatunków drzew kawowych tj. Coffea arabica (kawy typu arabika) i Coffea canephora (kawy typu robusta).

Powstają przez prażenie surowych, zielonych nasion kawy w różnych temperaturach i różną długość czasu. Stąd tak wiele rodzajów kaw w zależności od stopnia prażenia i proporcji użycia powyższych gatunków.

Kawa pita w umiarkowanych ilościach (do trzech filiżanek dziennie) przynosi szereg korzyści organizmowi takich jak polepszenie pamięci krótkotrwałej, zwiększenie koncentracji, poprawę krążenia krwi i usprawnienie działania układu trawiennego, pomoc w walce z otyłością poprzez przyśpieszanie metabolizmu, zapobieganie chorobom neurodegradacyjnym np. Parkinsona, pomoc w walce z niektórymi nowotworami (np. pęcherza, jelita, wątroby, prostaty), zmniejszanie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II itd.

Kawa pita w nadmiarze prowadzi do uzależnienia od kofeiny, co powoduje narastanie stanów lękowych, hamuje neurogenezę (powstawanie nowych komórek w mózgu), utrudnia zasypianie (u większości ludzi), podnosi poziom cholesterolu (zwłaszcza picie kawy niefiltrowanej i raczej arabiki, która ma więcej kafeolu i kafestolu), może przyczynić się do zabicia płodu w czasie ciąży, wypłukuje magnez i wapń, gdyż działa odwadniająco na organizm itd.

W kawie znajdziemy  sporo węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów, wiele związków chemicznych jak np. alkaloidy (kofeina, trigonelina),   glikozydy, kwasy alifatyczne, terpeny (np. kafeol, kafestol), kwas kawowy i chlorogenowy z grupy fenylokarboksylowych, substancje zapachowe, nieco wit. z grupy B (niacyna), potas.

Kawy palone

Jak wcześniej zaznaczyłem, jest wiele rodzajów oferowanych kaw, które różnią się pod względem stopnia palenia, gatunku użytej kawy, rejonu pochodzenia ale też sposobu zaparzania.

Ze względu na sposób parzenia i podania wyróżnić można m.in.:

1. klasyczne włoskie espresso (ok. 30ml wody, 10-20g kawy, temperatura parzenia ok. 95 °C) i jej odmiany tj. ristretto dla, której używa się tylko ok. 15ml wody i espresso doppio/double espresso z podwójną ilością wody czyli ok. 60ml

2. cappuccino - połączenie espresso (ok. 25ml) z dużą ilością spienionego mleka (ok. 125ml) i jego pochodna caffe latte (podwójne espresso z niedużą ilością mleka)

3. macchiato, które powstaje przez dodanie do espresso bardzo małej ilości mleka (albo zimnego albo ciepłego) oraz jej odmiana latte macchiato z dużą przewagą mleka

4. americano - dłużej parzone espresso podane w ok. 150ml wody

5. mokka - typ kawy latte z dodatkiem czekolady mlecznej lub gorzkiej

6. po wiedeńsku - espresso lub inaczej parzona z dodatkiem bitej słodkiej śmietany

7. kawa po turecku - parzona w tygielkach (najczęściej miedzianych) trzykrotnie i z dodatkiem cukru.

Kawę, najlepiej świeżo zmieloną możemy zalać wrzątkiem jak to ma miejsce w większości polskich domostw. Ale znacznie lepiej ze względów estetycznych i doznań smakowych parzyć ją na sposób turecki (jak wyżej napisałem) albo w specjalnych urządzeniach do parzenia kaw tj. w kawiarkach (kafetierach) zwykłych lub elektrycznych, w Chemexie, we french pressie, w aeropressie (wytwór XXI wieku), w syfonie, w ekspresach przelewowych (gorąca woda przechodzi przez zmielone ziarna kawy), w ekspresach ciśnieniowych (gdzie gorąca woda pod dużym ciśnieniem przechodzi przez zmielone ziarna kawy).

Jak więc widać kawę można przygotować i serwować na wiele sposobów. Pijmy ją z apetytem i "ułańską" fantazją :)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl