

Kurkuma mielona 1kg cudowna przyprawa
Opis
Kurkuma mielona 1kg cudowna przyprawa
Kurkuma mielona uzyskiwana jest przez zmielenie kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa) zwanego też indyjskim, który jest krewnym imbiru. Największym producentem kurkumy są Indie. Kurkuma znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni ale też w przemyśle przetwórczym (np. w produkcji curry albo do barwienia produktów) czy kosmetyce. Ciekawostką jest, że aby najlepiej skorzystać z cennych właściwości kurkumy należy ją zjadać w połączeniu z odrobiną piperyny znajdującej się w pieprzu albo z ostrą papryką. Wówczas przyswajalność najcenniejszego składnika kurkumy czyli kurkuminy wzrasta kilkunastokrotnie! Specyficzny zapach kurkuma zawdzięcza obecności olejków eterycznych, głównie różnym formom turmeronu.
Właściwości zdrowotne kurkumy i przeciwwskazania
Cudowne właściwości zdrowotne kurkuma mielona zawdzięcza zawartości polifenoli, z których najwięcej jest kurkuminy i kilku jej pochodnym jak np. cyklokurkumina. Kurkumina wykazuje właściwości antyzapalne, antyutleniające, antyrakowe. Skutecznie wspomaga zwalczać i działać profilaktycznie przeciwko rakowi prostaty, jelita grubego, wątroby, trzustki, żołądka, skóry i wielu innym. W połączeniu z lekiem o nazwie taxol wspomaga walkę z rakiem piersi u kobiet. Kurkuma mielona ma też właściwości żółciopędne, antybakteryjne, rozkurczowe a nawet antywirusowe. Zauważono też pozytywne efekty stosowania kurkumy w przypadkach leczenia jaskry czy zapalenia spojówek. Stwierdzono też, że pomaga obniżyć nie tylko poziom cukru we krwi ale też cholesterolu frakcji LDL. Wspomniany wyżej turmeron wspomaga walkę z chorobami neurodegradacyjnymi mózgu np. Alzheimera. Kurkuma dobrze też się sprawdza w stanach depresyjnych.
Kurkumy nie zaleca się kobietom w ciąży gdyż może prowadzić do poronienia oraz osobom biorącym leki przeciwzakrzepowe, gdyż wzmaga ich działanie. Nie można też przesadzać z suplementacją kurkuminy ponieważ zbyt duże ilości w menu mogą prowadzić do biegunek i problemów przewodu pokarmowego.
Wartości odżywcze 100g mielonej kurkumy
Wartość energetyczna – 312 kcal
Białko 9.7g, tłuszcz - 3.3g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1.8g, kwasy jednonienasycone 0.5g, kwasy wielonienasycone 0.8g), węglowodany - 67g (w tym cukry proste 3.2g), błonnik – 22.7g Minerały: potas 2.1g, fosfor 0.3g, magnez 0.2g, wapń 0.17g, żelazo 0.06g, sód 0.03g
Witaminy: witamina B (B1 0.058mg, B2 0.150mg, B3 1.350mg, B6 0.107mg, B9 20 µg), witamina E - 4.4mg, witamina K 13.4 µg
Kurkuma – zastosowanie w kuchni i nie tylko
Kurkuma mielona powszechnie wykorzystywana jest do produkcji curry, musztardy, sosów np. Worcestershire. W kuchni stosuje się ją jako dodatek do potraw z ryżu, ziemniaków, duszonych warzyw, owoców morza, drobiu, zup, makaronów, do barwienia potraw (barwnik E100). Znalazła nawet zastosowanie w przemyśle tekstylnym jako barwnik. W przemyśle kosmetycznym używa się jej do barwienia szminek, podkładów, produkcji maseczek czy nawet perfum o orientalnym zapachu. Żeby jednak jak najlepiej wykorzystać działanie kurkuminy należy ją zjadać w połączeniu z tłuszczami i pieprzem lub ostrą papryką, gdyż w wodzie słabo się rozpuszcza. Wówczas jej przyswajalność wzrasta nawet dwudziestokrotnie.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

