

Kurkuma mielona 250g Jawo
Opis
Kurkuma mielona 250g Jawo
Kurkuma mielona to zmielone kłącze ostryżu długiego (Curcuma longa) zwanego też indyjskim. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Jednakże aby przyswajalność cennych składników kurkumy a zwłaszcza kurkuminy była znacznie wyższa należy ją zjadać w połączeniu z piperyną obecną w pieprzu albo ostrej papryce. Wówczas ta przyswajalność wzrasta kilkunastokrotnie! Specyficzny zapach kurkuma zawdzięcza obecności olejków eterycznych, głównie różnym formom turmeronu. Kurkuma znalazła też zastosowanie w przemyśle przetwórczym (np. w produkcji curry albo do barwienia produktów) czy kosmetyce.
Właściwości zdrowotne kurkumy
Wspaniałe właściwości prozdrowotne kurkuma mielona zawdzięcza zawartości polifenoli, z których najwięcej jest kurkuminy i jej pochodnych jak np. cyklokurkumina. Kurkumina wykazuje właściwości antyoksydacyjne, antyzapalne, antynowotworowe. Substancja ta pomaga w walce z rakiem prostaty, jelita grubego, wątroby, trzustki, żołądka, skóry i wielu innym. Kurkuma mielona ma też właściwości żółciopędne, antybakteryjne, rozkurczowe a nawet antywirusowe. Kurkuma sprawdza się też w leczeniu jaskry czy zapaleniu spojówek, obniżce poziomu cukru we krwi ale również cholesterolu LDL. Obecny w kurkumie turmeron wspomaga walkę z chorobami degradacyjnymi mózgu jak np. Alzheimera. Kurkuma dobrze też się sprawdza w stanach depresyjnych.
Kurkumy nie zaleca się kobietom w ciąży gdyż może prowadzić do poronienia oraz osobom biorącym leki przeciwzakrzepowe, gdyż wzmaga ich działanie. Nie można też przesadzać z suplementacją kurkuminy ponieważ zbyt duże ilości w menu mogą prowadzić do biegunek i problemów przewodu pokarmowego.
Wartości odżywcze 100g mielonej kurkumy
Wartość energetyczna – 312 kcal
Białko 9.7g, tłuszcz - 3.3g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1.8g, kwasy jednonienasycone 0.5g, kwasy wielonienasycone 0.8g), węglowodany - 67g (w tym cukry proste 3.2g), błonnik – 22.7g Minerały: potas 2.1g, fosfor 0.3g, magnez 0.2g, wapń 0.17g, żelazo 0.06g, sód 0.03g
Witaminy: witamina B (B1 0.058mg, B2 0.150mg, B3 1.350mg, B6 0.107mg, B9 20 µg), witamina E - 4.4mg, witamina K 13.4 µg
Kurkuma – zastosowanie w kuchni i przemyśle
Kurkuma mielona znalazła zastosowanie do produkcji curry, musztardy, sosów (Worcestershire). W kuchni stosuje się ją jako dodatek do potraw z ryżu, ziemniaków, drobiu, zup, duszonych warzyw, owoców morza, makaronów, do barwienia potraw (barwnik E100). Znalazła nawet zastosowanie w przemyśle tekstylnym jako barwnik. W przemyśle kosmetycznym używa się jej do barwienia szminek, podkładów, produkcji maseczek czy nawet perfum o orientalnym zapachu. Najlepiej spożywać kurkumę w połączeniu z tłuszczami i pieprzem lub ostrą papryką, gdyż w wodzie słabo się rozpuszcza. Wówczas jej przyswajalność wzrasta nawet dwudziestokrotnie.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

