7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją
Nasiona i orzechy – zdrowie na wyciągnięcie ręki!
Nasiona i orzechy powinny codziennie gościć w diecie chcącego być zdrowym, odpornym i silnym fizycznie człowieka. Im mniej zjadamy orzechów i niektórych nasion, tym częściej chorujemy i źle się czujemy. Orzechy i nasiona to nie tylko kopalnia węglowodanów, białka, błonnika ale przede wszystkim dużych ilości bezcennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, a nawet omega-7 czy 9, jak również witamin (szczególnie E i z grupy B) oraz minerałów (magnezu, potasu, fosforu, wapnia ale i selenu, cynku). Kwasy tłuszczowe nienasycone zapewniają właściwe funkcjonowanie mózgu ale też układu sercowo-naczyniowego poprawiając profil lipidowy krwi. Orzechy (np. włoskie) i niektóre nasiona (np. słonecznika) zawierają mnóstwo witamin przeciwstarzeniowych, w tym wspaniałą witaminę E, która nie tylko walczy z wolnymi rodnikami ale poprawia też wygląd naszej skóry czy włosów. Regularne spożycie tej grupy pokarmów wspomaga walkę z miażdżycą, cholesterolem LDL, demencją starczą, wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą, a zapobiega zawałowi, udarowi mózgu, niektórym rodzajom nowotworów.
Spośród orzechów najbardziej popularne i cenione są orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pistacje (właściwie to są nasiona), makadamia. Z nasion popytem cieszą pestki słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu, chia. I oczywiście wszystkie te orzechy znajdziecie Państwo w naszej ofercie w najlepszych cenach!
Wystarczy jedynie nieduża garść orzechów i nasion dziennie, żeby poczuć się w pełni sił i komfortowo!
NASIONA i ORZECHY
Pestki dyni łuskane 1kg Makar
Pestki dyni łuskane 1kg Makar
Pestki dyni pozyskiwane są z wnętrza dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo). Zawierają dużo magnezu, potasu, żelaza, manganu, miedzi, selenu. Ale przede wszystkim są potężnym źródłem fosforu i cynku. Mają dużo kwasów omega-3 (linolenowy), ale też omega-6 (linolowy), witamin jak A, E, C, z grupy B. Pestki dyni wpływają pozytywnie na męską sprawność seksualną oraz płodność, zwiększają odporność organizmu, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
Samo zdrowie!
Dostępność: duża ilość
Słonecznik łuskany 1kg Makar
Nasiona słonecznika zwyczajnego (Helianthus annuus)
Zawierają duże ilości witaminy E zwanej witaminą płodności i młodości, zdrowia i urody (poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci) ale też sporo witaminy A, trochę C i z grupy B (zwłaszcza niacyny, tiaminy, pirydoksyny, kwasu foliowego). Mają też dużo fosforu, potasu i magnezu, a z mikroelementów żelaza, cynku, manganu, selenu.
Dostępność: średnia ilość
Siemię lniane Złote 1kg Makar
Siemię lniane złote 1kg firmy Makar
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum). Znane jest od wieków a w ostatnich czasach nastąpił prawdziwy renesans stosowania nasion lnu i wykorzystania ich prozdrowotnych właściwości, gdyż w składzie tych nasion znajdziemy wit. z grupy B, E, K, pewne ilości wapnia, magnezu, fosforu, potasu, ale też cynku, czy żelaza, polifenoli (lignanów), cennych aminokwasów, olejów omega-3, błonnika.
Dostępność: duża ilość
Czyż nie lepiej postawić na zdrowie i prawidłowo się odżywiać by żyć optymalnie i z radością? Chcesz być zdrowszy? Sięgaj po nasiona i orzechy!
A piszę tak, bo orzechy są fenomenalnym źródłem różnych substancji odżywczych (witamin antystarzeniowych E i A, z grupy B, minerałów, polifenoli, kwasów tłuszczowych egzogennych), które najczęściej są skumulowane w małej objętości. Nie należy obawiać się orzechów (też nasion) ze względu na ich wysoką kaloryczność spowodowaną obecnością dużej ilości tłuszczów. Orzechy i nasiona są bowiem prawdziwą kopalnią kwasów tłuszczowych wielonienasyconych takich jak omega-3 np. alfa-linolenowy (obecny w orzechach włoskich, brazylijskich, nerkowcach, nasionach chia i komosy ryżowej, pestkach dyni, siemieniu lnianym) czy omega-6 jak gamma-linolenowy i linolowy (występujące w orzechach włoskich, brazylijskich, laskowych, arachidowych, migdałach, nerkowcach, pestkach dyni, sezamie, nasionach słonecznika i komosy ryżowej) oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych np. omega-9 (obecnych w orzechach laskowych, pistacjach, nasionach komosy ryżowej). Kwasy te (a więc NNKT i WNKT) mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, nerwowego (sprawne działanie mózgu) czy właściwy poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL. 20-30 g orzechów w diecie wpłynie znakomicie na nasze funkcjonowanie, na wygląd skóry i włosów, lepsze samopoczucie. Takie ilości orzechów nie zaszkodzą nawet cukrzykom i tym, którzy są na diecie odchudzającej gdyż orzechy mają niskie indeksy glikemiczne. Cenną właściwością orzechów jest brak glutenu, na który alergię ma coraz więcej ludzi.
I jeszcze jedna ważna uwaga; orzechy i nasiona najlepiej namoczyć w wodzie na kilka godzin, wówczas neutralizuje się pewne ilości fitynianów oraz inhibitorów enzymów, które utrudniają wchłanianie cennych składników odżywczych znajdujących się w tychże płodach roślinnych.