Producenci

Orzechy brazylijskie 1kg Targroch

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy

Opis

Orzechy brazylijskie 1000g Targroch

Orzechy brazylijskie zwane też para pochodzą z Ameryki południowej (Boliwia, Brazylia, Peru) i są zbierane z bardzo wysokiego drzewa  orzesznicy wyniosłej (Bertholletia excelsa).

Składniki odżywcze w orzechach brazylijskich i ich właściwości

Orzechy brazylijskie są bogatym źródłem selenu, który zwłaszcza polecany jest mężczyznom, gdyż znacząco poprawia jakość nasienia ale też zwiększa odporność organizmu, wspomaga walkę z nowotworami. Selen jest też pomocny w problemach z tarczycą.

W 100g jest ponad 65% tłuszczów, w większości wielonienasyconych kwasów Omega-6 i Omega-3 (np. alfa-linolenowy), które wspomagają sprawne funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego (w połączeniu ze sporą ilością witamin z grupy B). Regularne spożycie kilku sztuk dziennie poprawia profil lipidowy (mniej cholesterolu LDL i trójglicerydów), co usprawnia pracę układu krążenia i poprawia kondycję serca, zapobiega zawałom i wystąpieniu miażdżycy. Obecność witaminy E w połączeniu z polifenolami spowalnia procesy starzenia, poprawia wygląd skóry i włosów.

U osób uczulonych na orzechy brazylijskie może wystąpić alergia.

 

Polifenole w orzechach brazylijskich

Wiele cennych polifenoli znajduje się zwłaszcza w brązowej skórce orzechów brazylijskich i są to:

  • kwasy fenylokarboksylowe (protokatechowy, galusowy, wanilinowy, elagowy) o działaniu antyoksydacyjnym
  • flawonole (mirycetyna, kwercetyna i jej pochodna taksyfolina) – pomocne w walce ze stanami zapalnymi, miażdżycą, cholesterolem LDL, trójglicerydami, zakrzepami, nowotworami (rakiem trzustki, prostaty), astmą itd.
  • flawanole (katechiny, galokatechiny) o działaniu antyutleniającym, antybakteryjnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwmutagennym

Wartość odżywcza i energetyczna 100g orzechów brazylijskich

Wartość energetyczna - 659 kcal

Białko 14.3g, tłuszcze 67.1g (w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone 23.9g, wielonienasycone 24.4g), węglowodany 11.7g (w tym błonnik 7.5g)

Witaminy: witamina C 0.7 mg, witaminy z grupy B (B1 0.62 mg, B2 0.04 mg, B3 0.3 mg, B6 0.1 mg, B9 22 µg), witamina E – 5.65 mg

Minerały: fosfor 725 mg, potas - 659 mg, magnez 376 mg, wapń – 160 mg, cynk 4.06 mg, żelazo 2.43 mg, sód 3 mg, selen 103 µg   

 

Orzechy brazylijskie w kuchni i przemyśle

Orzechy brazylijskie to bardzo smaczna przekąska. Mogą być też rozdrobnione i tak użyte przy wypieku ciast. Sporządza się na ich bazie również słodkie masło orzechowe.

Ze względu na cenne kwasy tłuszczowe i witaminę E znalazły zastosowanie do produkcji kosmetyków nawilżających i natłuszczających suchą, spierzchniętą cerę oraz podniszczone włosy.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 150 zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl