

Orzechy laskowe łuskane 1kg Targroch
Opis
Orzechy laskowe łuskane 1kg Targroch
Orzechy laskowe pozyskuje się z krzewów leszczyny (Corylus avellana). Mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają duże ilości witaminy E, minerałów, kwasów tłuszczowych.
Substancje odżywcze w orzechach laskowych i ich właściwości zdrowotne
Orzechy laskowe zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witaminą młodości i płodności, ale też z grupy B, które m.in. wspomagają wydzielanie hormonów płciowych, poprawiają pamięć i właściwe działanie mózgu i całego systemu nerwowego. Duża ilość potasu reguluje ciśnienie krwi, wapnia odpowiada za zdrowe kości, zęby, magnezu ma fundamentalne znaczenie w wielu istotnych dla życia procesach. W orzechach laskowych znajdziemy też fosfor, bardzo dużo manganu, żelaza, aminokwasów (argininy), kwasów tłuszczowych NNKT, sporo błonnika, który reguluje pracę jelit, przeciwdziała miażdżycy. Mają niski indeks glikemiczny (ok. 15), więc mogą go spożywać cukrzycy bez jakichkolwiek obaw. Mimo dużej kaloryczności i zawartości tłuszczów, nie tuczą, a wręcz wspomagają odchudzanie i zapobiegają cukrzycy typu 2.
Polifenole obecne w orzechach laskowych i ich wpływ na zdrowie
Orzechy laskowe zawierają też korzystne dla zdrowia polifenole, z których najliczniej reprezentowane są flawonoidy:
- flawonole (kwercetyna, rutyna) – spowalniają utlenianie witaminy C, działają antyoksydacyjnie, antynowotworowo, przeciwzakrzepowo, antyalergicznie, przeciwmiażdżycowo
- -flawanole (katechiny, epikatechiny) – działają antywirusowo, antybakteryjnie, przeciwmutagennie, przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo
oraz
- kwasy fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym a więc antynowotworowym:
- fenylokarboksylowe- galusowy, protokatechowy, hydroksybenzoesowy,
- fenylopropenowe- kumarowy, kawowy, chlorogenowy.
A jak badania dowodzą polifenole ze względu m.in. na silne właściwości antyoksydacyjne pomagają w walce z cukrzycą, przy otyłości, w chorobach sercowo-naczyniowych (CVD – choroby serca i naczyń krwionośnych, CAD- choroba wieńcowa, dusznica, atak serca), w chorobach nowotworowych, w przewlekłych chorobach układu oddechowego (astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc), w chorobie Alzheimera, w chorobie Parkinsona, w problemach z nadciśnieniem tętniczym i zbyt wysokim cholesterolem LDL, w stanach zapalnych (działanie przeciwzapalne) i wielu innych.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g orzechów laskowych
Wartość energetyczna 628 Kcal
Białko 15g, tłuszcz 60.8g, węglowodany 16.7g (błonnik 9.7g)
Witaminy: E 15mg, A 20 IU, B1 0.64mg, B2 0.11mg, B3 1.8mg, B6 0.56mg, B9 113µg, K 14.2 µg
Minerały: potas 680mg, fosfor 290mg, magnez 163mg, wapń 114mg, żelazo 4.7mg, cynk 2.45mg
Wykorzystanie orzechów laskowych
Nadają się do wypieku ciast. Oczywiście można je zjadać jako przekąskę. Stanowią komponent kutii. Można je dodawać do deserów w całości, w kawałkach (posiekane) albo w postaci zmielonej w połączeniu z innymi orzechami lub zdrowymi nasionami (np. słonecznika, dyni).
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

