Producenci

Pasta orzechowa 500g Targroch

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 10,79 zł 10.79
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Pasta orzechowa z orzechów ziemnych 500 Targroch

Pasta (masło) z orzechów ziemnych firmy Targroch wyprodukowana jest w stu procentach z orzechów ziemnych prażonych bez dodatku soli, cukru, oleju palmowego i innych domieszek. Pochodzi z Argentyny.

Historia i formy masła orzechowego

Pasta orzechowa (zwana też masłem) z orzechów arachidowych (ziemnych) to wynalazek, którego twórcą w XIX wieku był albo lekarz John Kellog albo też botanik George Carver. Niektórzy uważają jednak, że już Aztekowie ucierali orzechy i spożywali w postaci pasty. Masło orzechowe to świetny dodatek do pieczywa, szczególnie lubiany przez dzieci. Powstaje przez rozdrobnienie orzeszków arachidowych. Pasta może mieć formę smooth czyli kremową (jak ta oferowana tutaj) i crunchy a więc z kawałkami orzechów. Pasta z orzechów arachidowych choć ma dość znaczną kaloryczność, to jedzona w umiarkowanych ilościach nie grozi przybraniem na wadze.

Skład pasty orzechowej

W składzie pasty z orzechów ziemnych mamy dużo białka (aminokwasów) co może być cenne dla wegetarian i sportowców. Obecność w maśle tryptofanu poprawia pracę mózgu, zwiększa koncentrację a więc pomaga osobom bardzo aktywnym fizycznie i umysłowo. Duże ilości błonnika wspomagają perystaltykę jelit, normują poziom cholesterolu i trójglicerydów. Bardzo cenne są obecne w maśle orzechowym nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) takie jak omega-3 (alfa-linolenowy), omega-6 (linolowy), omega-9 (oleinowy). Kwas alfa-linolenowy poprawia pracę mózgu, działa antyzapalnie, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia organizmu. Kwas linolowy działa antyoksydacyjnie a więc antynowotworowo a także przeciwmiażdżycowo. Kwas oleinowy też  działa antymiażdżycowo ale do tego obniża poziom cholesterolu LDL i przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych. I dlatego choć masło ma dużą kaloryczność to kwasy te pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. W paście tej znajdziemy też minerały takie jak potas, magnez, i nieco witamin z grupy B, A i E.

Wartość odżywcza i energetyczna 100g pasty z orzechów arachidowych

Wartość energetyczna - 595 Kcal

Tłuszcze 46.1g (w tym kwasy tłuszczowe nienasycone – 6.1g), białko 29.4g, węglowodany 11.9g, błonnik 7.3g.

 

Zastosowanie pasty orzechowej

Pasta z orzechów arachidowych smaczna jest nie tylko jako „smarowidło” do chleba. Można ją stosować jako dodatek do sosów, koktajli, deserów, do ciast (np. kruche ciasteczka, muffiny, gofry, naleśniki), do mięsa. Świetnie się sprawdza dodawana do owsianki.

Przechowywanie

Przechowywać w temperaturze pokojowej i zużyć w ciągu miesiąca od otwarcia.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 150 zł (dla zamówień opłaconych z góry)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl