
Pieprz kolorowy 100g Targroch
Opis
Pieprz kolorowy ziarnisty 100g Targroch
Pieprz ziarnisty kolorowy to nasiona pieprzu czarnego (Piper nigrum), rośliny pnącej. Czarne nasiona pieprzu uzyskuje się przez suszenie niedojrzałych nasion na słońcu a potem ich fermentację. Uzyskują one dzięki temu czarną barwę i mają najbardziej pikantny smak i ostry aromat wśród nasion pieprzu. Biały pieprz to nasiona dojrzałe, które krótki czas są gotowane, potem moczone w wodzie morskiej i suszone. Po wysuszeniu nasiona te pozbawia się osłonki. Są one delikatniejsze w smaku od poprzednich. Pieprz zielony to niedojrzałe nasiona, które są suszone w niskich temperaturach i nie na słońcu, żeby nie utraciły koloru. Są one delikatne w smaku. Ziarna czerwone to dojrzałe nasiona pieprzu czarnego zwane też pieprzem różowym.
Swój pikantny, ostry smak pieprz zawdzięcza obecności alkaloidu piperyny. W ziarnach pieprzu sporo jest też aromatycznego olejku pieprzowego.
Właściwości zdrowotne nasion pieprzu
Piperyna (alkoloid) powoduje zwiększone wydzielanie soków trawiennych przez co wykazuje właściwości odchudzające, gdyż przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Alkaloid ten działa też moczopędnie, detoksykuje organizm i zwiększa jego odporność, działa antyoksydacyjnie a więc antykancerogennie. Pieprz ma też właściwości przeciwmiażdżycowe i antyneurdegradacyjne co jest pomocne w chorobie Alzheimera. Stosowanie pieprzu pomaga też w przypadku biegunek powodując ich szybsze ustąpienie. Pieprz wykazuje również działanie antywirusowe np. w przypadkach chorób dróg oddechowych co przyśpiesza eliminację kaszlu, przeziębień, stanów zapalnych oskrzeli i zatok. Wykazano też, że pieprz ma właściwości antygorączkowe, napotne i rozkurczowe. Regularne stosowanie pieprzu powoduje spadek ciśnienia tętniczego krwi. Piperyna w zasadniczy sposób podnosi przyswajalność kurkuminy, bardzo silnej substancji antyzapalnej obecnej w kurkumie. Powoduje też zwiększone przyswajanie różnych składników mineralnych (selen) i witamin (A, B, C), koenzym Q10.
Osoby z wrzodami żołądkowymi powinny stosować pieprz z umiarkowaniem gdyż może on podrażniać błony śluzowe.
Substancje znalezione w nasionach pieprzu
W ziarnkach pieprzu znaleźć można m.in.:
- piperynę (alkaloid) o właściwościach wymienionych wyżej
- terpeny (eugenol, kamfen, mircen, terpineny) – o właściwościach znieczulających, odkażających, antyzapalnych, rozluźniających, uspokajających
- kwasy tłuszczowe nasycone (laurynowy, myristynowy), które pomagają przy odchudzaniu, są łatwo przyswajalne
Zastosowanie pieprzu
Pieprz ziarnisty znalazł zastosowanie w kuchni jako przyprawa dodawana do zup, bulionów, bigosu, mięs. Pieprz stosuje się również do produkcji gazu pieprzowego i niektórych środków ochrony roślin. W kosmetyce pieprz ma działanie peelingujące, wybielające dla skóry oraz antyłupieżowe. Olejek pieprzowy stosowany zewnętrznie pomaga w problemach reumatycznych. Pieprz jest też bardzo dobrym konserwantem.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

