
Pistacje prażone solone 500g
Opis
Pistacje prażone 500g Targroch
Pistacje są to nasiona rośliny Pistacia L., rosnącej w cieplejszym klimacie półkuli północnej. Nasiona te znajdują się w twardej łupinie, która pęka kiedy nasiona są dojrzałe. Znane są od starożytności a spopularyzowali je Rzymianie. Są nie tylko bardzo smaczne ale i zdrowe, gdyż zawierają wiele cennych witamin, minerałów i innych antyutleniaczy. Zawierają roślinne formy witaminy A tj. luteinę i zeaksantynę. W składzie pistacji znajdziemy też duże ilości potasu, fosforu, magnezu i wapnia, wit. E (w postaci cennej formy ɣ-tokoferolu), witaminy z grupy B (zwłaszcza niacyny i pirydoksyny). Mogą je z powodzeniem spożywać cukrzycy, gdyż mają niski indeks glikemiczny wynoszący 15.
Właściwości zdrowotne gdy są jedzone regularnie
- witamina A przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej w oku
- duża ilość potasu normalizuje ciśnienie krwi
- wzmacniają zęby i kościec wskutek dużej ilości wapnia i fosforu
- zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty (wit. E, cynk)
- poprawiają działanie układu sercowo-naczyniowego
- regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów
- nadają skórze piękny wygląd wskutek dużej zawartości wit. E, cynku, żelaza
- korzystnie wpływają na układ nerwowy i samopoczucie ze względu na sporą koncentrację witamin z grupy B
- ze względu na zawartość polifenoli m.in. działają antystarzeniowo, antyzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwmiażdżycowo, wspomagająco dla wątroby i układu immunologicznego
Wartości odżywcze pistacji (w 100 g) i wartość energetyczna
Wartość energetyczna - 562 kcal
Białko 20.3 g (w tym aminokwasy takie jak alanina 0,87g, arginina 1,93g, kwas asparaginowy 1,87g, leucyna 1,48g, lizyna 1,13g, walina 1,24g, glicyna 0,97g), tłuszcze 45.4 g (w tym kwas oleinowy z grupy omega-9 w ilości ok. 32 g), węglowodany 27.5 g (w tym cukry proste 7.7 g), błonnik - 10.3 g.
Witaminy: witamina C 5.6 mg, witaminy z grupy B ( B1- 0.87 mg, B2- 0.16 mg, B3 - 1.3 mg, B6- 1.7 mg, B9 - 50 µg), witamina A 415 IU, witamina E 2.3 mg.
Minerały: potas - 1025 mg, fosfor 490 mg, magnez 120 mg, wapń 105 mg, żelazo 3,9 mg, cynk 2,2 mg, sód 1 mg.
Polifenole obecne w pistacjach
Następujące polifenole występują w pistacjach: kwasy fenolowe (głównie galusowy i protokatechowy), stilbeny, lignany oraz flawonoidy takie jak antocyjany, flawanole (taniny, proantocyjanidyny, katechiny, epikatechiny), flawonole (kwercetyna), flawony (luteolina).
Zastosowanie w kuchni
Można pistacje jeść bezpośrednio, gdyż są smaczne, słodkawe. Nadają się do wypieków czy jako dodatek do lodów. Można jeść prażone i solone. Świetne jest także masło pistacjowe.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

