
Pistacje prażone solone Extra duże 500g Targroch

Opis
Pistacje prażone solone Extra duże 500g Targroch
Pistacje są to nasiona rośliny Pistacia L., rosnącej w cieplejszym klimacie półkuli północnej. Nasiona te znajdują się w twardej łupinie, która pęka kiedy nasiona są dojrzałe. Znane są od starożytności a zwłaszcza od czasów rzymskich.
Są nie tylko bardzo smaczne ale i zdrowe, gdyż zawierają wiele cennych witamin, minerałów i innych antyutleniaczy. Zawierają roślinne formy witaminy A tj. luteinę i zeaksantynę. W składzie pistacji znajdziemy też duże ilości potasu, fosforu, magnezu i wapnia, wit. E (w postaci cennej formy ɣ-tokoferolu), witaminy z grupy B (zwłaszcza niacyny i pirydoksyny).
Mogą je z powodzeniem spożywać cukrzycy, gdyż mają niski indeks glikemiczny wynoszący 15.
Właściwości zdrowotne dojrzałych pistacji
- witamina A przeciwdziała chorobom oczu np. zwyrodnieniom plamki żółtej
- znaczne ilości potasu obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- fosfor i wapń wzmacniają zęby i kości
- witamina E w połączeniu z cynkiem (Zn) zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty a wraz z żelazem poprawiają wygląd skóry i włosów
- nienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole poprawiają działanie układu sercowo-naczyniowego i poprawiają profil lipidowy krwi
- znaczące ilości witamin z grupy B korzystnie wpływa na układ nerwowy i dobry nastrój
- obecność wspomnianych już polifenoli działa antystarzeniowo, antyzapalnie, antyutleniająco a więc antynowotworowo, przeciwmiażdżycowo, odporonościowo
Polifenole znalezione w pistacjach
- kwasy fenolowe (galusowy i protokatechowy)
- flawonoidy takie jak antocyjany, flawanole (taniny, proantocyjanidyny, katechiny, epikatechiny), flawonole (kwercetyna), flawony (luteolina)
- stilbeny
- lignany
Wartość odżywcza 100g pistacji
Wartość energetyczna - 562 kcal
Białko 20.3 g (w tym aminokwasy takie jak alanina 0,87g, arginina 1,93g, kwas asparaginowy 1,87g, leucyna 1,48g, lizyna 1,13g, walina 1,24g, glicyna 0,97g), tłuszcze 45.4 g (w tym kwas oleinowy z grupy omega-9 w ilości ok. 32 g), węglowodany 27.5 g (w tym cukry proste 7.7 g), błonnik - 10.3 g.
Witaminy: witamina C 5.6 mg, witaminy z grupy B ( B1- 0.87 mg, B2- 0.16 mg, B3 - 1.3 mg, B6- 1.7 mg, B9 - 50 µg), witamina A 415 IU, witamina E 2.3 mg.
Minerały: potas - 1025 mg, fosfor 490 mg, magnez 120 mg, wapń 105 mg, żelazo 3,9 mg, cynk 2,2 mg, sód 1 mg.
Wykorzystanie pistacji w kuchni
Można pistacje jeść bezpośrednio, gdyż są smaczne, słodkawe. Nadają się do wypieków czy jako dodatek do lodów. Można jeść prażone i solone. Świetne jest także masło pistacjowe.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

