SUPERFOODS - SUPERJEDZENIE
Superfoods to nieprzetworzona żywność, która ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Są one pełne różnych antyutleniaczy takich jak witaminy, minerały i innych ważnych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego i efektywnego funkcjonowania organizmu oraz dobrego samopoczucia.
W ostatnich latach na rynek trafiło wiele produktów superfoods – od jagód acai i nasion chia, po sproszkowaną spirulinę i jagody goji. Każdy z nich jest pełen silnych przeciwutleniaczy, które pomagają chronić nasze komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, wzmacniają odporność a także dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych, takich jak witamina C, E, magnez, potas lub żelazo. Zapewniają właściwe funkcjonowanie układui sercowo-naczyniowego, utratę wagi i lepsze trawienie. Ponadto wiele produktów superfoods ma właściwości przeciwzapalne, które mogą być korzystne dla osób cierpiących na choroby przewlekłe, takie jak zapalenie stawów lub astma.
Superfoods są niezwykle wszechstronne i mogą być używane w wielu potrawach, od smoothie i sałatek do stir-fry i deserów. Przy tak szerokiej gamie dostępnych superfoods łatwo znaleźć zdrową opcję, która będzie pasować do każdej diety i stylu życia. Dla tych, którzy chcą dodać do swojej diety więcej pokarmów bogatych w składniki odżywcze, ale nie wiedzą od czego zacząć – oto kilka prostych sposobów na włączenie tych cennych składników do posiłków:
- Dodaj nasiona chia, siemię lniane lub sezam do sałatek, aby uzyskać przyjemną chrupkość;
- Zmiksuj zamrożone banany, jagodę kamczacką z mlekiem migdałowym i proszkiem acai, aby uzyskać zdrowy koktajl
- Użyj kakao zamiast mlecznej czekolady podczas pieczenia babeczek /ciast /ciasteczek itp.;
- Zrób domowe batoniki energetyczne z daktyli, morwy i orzechów w połączeniu z innymi suszonymi owocami, takimi jak żurawina lub morele!
- Mieszaj jagody goji w przekąski typu trail mix wraz z migdałami i orzechami włoskimi.
- Zaparz zdrową herbatę, również z dodatkami (cytryniec, cynamon, imbir, hibiskus, kardamon).
Spirulina i chlorella, czyli jadalne algi morskie - bogate źródło chlorofilu, beta-karotenu, kwasów omega-3, GLA oraz nukleinowych (RNA i DNA) wspomagających odnowę komórek i opóźniających procesy starzenia.
Quinoa - ziarno bogate w białko, błonnik i minerały, takie jak żelazo i magnez.
Jagoda kamczacka - bogata w przeciwutleniacze (np. antocyjany), błonnik, magnez, potas, mangan i witaminę K.
Jarmuż – zielone warzywo liściaste bogate w witaminy A, C i K, a także minerały, takie jak wapń i potas.
Łosoś — tłusta ryba będąca doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które, jak wykazano, zmniejszają stany zapalne i poprawiają zdrowie serca.
Nasiona chia - bogate w błonnik i białko, są również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Brokuły — warzywa krzyżowe bogate w witaminę C, błonnik i inne składniki odżywcze.
Moringa – tropikalne drzewko pochodzące z Indii, którego różne części można kupić w postaci sproszkowanej. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, antywirusowe, detoksykujące, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
Kiszonki – są bogatym źródłem beta-karotenu, witamin A, C, E, K i witamin z grupy B, a także magnezu, fosforu wapnia i potasu. Wspomagają układ trawienny, regulują metabolizm, zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc tym samym przed anemią i wspomagają odporność.
Matcha - bogata w przeciwutleniacze zwane polifenolami oraz w L-teaninę, aminokwas, o który pomaga zwiększyć uczucie spokoju.
Siemię lniane - zawiera błonnik pokarmowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omaga-3, lignany, witaminy (B1, B2, B3, B6, B9, E, K) oraz minerały (fosfor, magnez, sód, potas, wapń, żelazo, cynk).
Kurkuma - źródło związków zwanych kurkuminoidami. Najważniejszym z nich jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Aby odczuć pozytywne efekty stosowania preparatów opartych na kurkumie, należy do nich dodawać piperynę obecną w pieprzu.
Aronia - bogate źródło polifenoli, błonnika pokarmowego, witamin: C, E, K i kwasu foliowego oraz składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, potas, cynk, magnez.
Ważne jest, aby pamiętać, że chociaż te produkty spożywcze są uważane za pożywienie, powinny być spożywane jako część zbilansowanej i zróżnicowanej diety, a nie traktowane jako lekarstwo na wszystkie problemy zdrowotne.