Antocyjany to podgrupa flawonoidów. Najwięcej jest ich w czarnym bzie, czarnej jagodzie, porzeczce czarnej, jagodzie kamczackiej, jeżynach, borówce amerykańskiej, truskawkach, malinach, aronii, ale też w orzechach laskowych i zwłaszcza w kwiatach hibiskusa. Antocyjany mają silne właściwości detoksykacyjne, antyzapalne, antynowotworowe, antyalergiczne. Opóźniają procesy starzenia, zapobiegają chorobom wątroby i układu krwionośnego, obniżają ciśnienie krwi zapobiegając zawałom, udarom, bólom głowy. Mają działanie antyagregacyjne (w odniesieniu do płytek krwi), wzmacniają naczynia krwionośne (szczególnie te w gałce ocznej), przeciwdziałają cukrzycy, otyłości. Same korzyści! Zastąpmy słodycze spożywane w nadmiarze jagodami, też suszonymi (jak wymienione wyżej).