Waluty
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)

Masala Chai

0
Masala Chai

MASALA CHAI

Dzisiaj kilka słów o aromatycznym, pełnym przypraw napoju. Zapraszamy do fascynującej podróży do świata Masala Chai. Masala Chai to mieszanka herbaty i przypraw, która pochodzi z Indii. Tamtejsze uliczki wypełnione są zapachem przypraw i aromatycznego napoju, który jest nieodłącznym elementem kultury i codzienności mieszkańców.

Skąd się wziął ten napój?

Na początku była to zwykła herbata z mlekiem i cukrem. Jednak lokalna społeczność zaczęła eksperymentować, dodając do niej różne przyprawy. I tak powstała Masala Chai. Głównymi składnikami są czarna herbata, mleko, cukier lub miód oraz aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon, goździki, pieprz, anyż. Dzięki nim Masala Chai wyzwala eksplozję smaków i aromatów. Jest to jednak nie tylko napój ale również element kultury łączący ludzi oraz nieodłączny atrybut spotkań biznesowych czy oficjalnych ceremonii.

 

A gdzie można skosztować tego aromatycznego napoju poza Indiami?

Otóż, dzięki jego popularności, można go znaleźć w wielu kawiarniach i herbaciarniach na całym świecie. Istnieje wiele różnych wersji tego napoju, tak naprawdę proporcje i dokładna receptura różnią się w wielu domach. Można jednak przyjąć, że poniżej podany przepis jest w miarę uniwersalny. Zobacz, że przygotowanie w domu jest bardzo proste!

 

Składniki i przygotowanie Masala Chai

Weź 3 plasterki imbiru, 1/2 litra wody, 1/2 litra mleka (krowie/ kokosowe), 2 płaskie łyżki czarnej herbaty (Bio-Flavo 😉), 3 łyżeczki miodu, laska cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki kardamonu, kilka goździków, gwiazdka anyżu.

Wszystkie suche składniki (poza herbatą) podgrzej w garnku pod przykryciem przez kilka minut, tak aby się nie przypaliły. Wodę oraz mleko z suchymi i podgrzanymi składnikami doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut, nie dopuszczając do wykipienia. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i dodaj liście herbaty. Zamieszaj i parz przez około 5 minut. Gdy napar trochę przestygnie, dodaj miód. Przecedź przez sitko i wlej napój do filiżanek. Idealny napój na chłodne wieczory. Działa rozgrzewająco, dodaje energii, poprawia nastrój. I to wszystko! Twoja własnoręcznie przygotowana Masala Chai jest gotowa do podania! 

 

Podsumowując: Masala Chai to wyjątkowy napój, który wywodzi się z Indii, ale zdobył serca ludzi na całym świecie. Jego mieszanka aromatycznych przypraw i kremowy smak sprawiają, że to doświadczenie jest niezapomniane. Czy to podczas rodzinnych spotkań, czy w towarzystwie nowo poznanych przyjaciół Masala Chai z pewnością doda kolorytu i uśmiechu każdej chwili!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl