Waluty
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 175zł (dla zamówień opłaconych z góry)

Biała herbata - sposoby parzenia

0

Jak parzyć białą herbatę?

 

Parzenie białej herbaty jest sztuką, która ma swoje korzenie głównie w tradycji wschodniej. Jednakże, również w Europie coraz częściej docenia się jej delikatny smak i dobroczynne właściwości. Jeśli chcesz poznać tradycyjny sposób parzenia białej herbaty, to jesteś we właściwym miejscu.

Po pierwsze, ważne jest aby użyć wysokiej jakości liści białej herbaty. a

a. Wybierz te o świeżym zapachu i jasnozielonym kolorze.

b. Następnie, podgrzej wodę do temperatury około 80°C - 90°C.

c. Umieść około dwóch łyżeczek liści białej herbaty na filiżankę i zalej je gorącą wodą.

d. Pozwól herbacie parzyć się przez około 2-5 minut. Można zaparzać 2-3 razy, przy czym każde kolejne parzenie daje napar łagodniejszy. Uzyskiwany z niej napój ma barwę jasną, delikatną. Pierwsze napary mają własności pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące

 

Na Dalekim Wschodzie tradycyjnie parzy się inaczej.

a. Najpierw stosuje się tzw. budzenie herbaty przez zalanie na bardzo krótko wrzątkiem, który szybko się odlewa. Przy okazji pozbywa się przez to zanieczyszczeń.

b. I potem dopiero zalewa się listki wodą jak wyżej na pół minuty jedynie. W ten sposób można parzyć nawet do pięciu razy (jeżeli wyczuwa się jeszcze smak herbaty), za każdym razem o jakieś dziesięć sekund dłużej niż poprzednio.

Ale dawki suszu są tu znacznie wyższe bo 3-5 g na podobną ilość wody.

 

Pamiętaj jednak, że każdy może mieć swoje własne preferencje dotyczące parzenia herbaty. Dlatego eksperymentuj z czasem parzenia, ilością liści i temperaturą wody, aby znaleźć idealny dla Ciebie sposób przygotowania białej herbaty.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl